Emekliye TARİHİ ZAM açıklandı! Yeni maaşlar belli oldu

Emekli maaşlarına zam tarihi verildi. Yeni zamlı emekli maaşları netleşti nokta emekliye kök maaş zammı ne kadar olacak?

Emekliye TARİHİ ZAM açıklandı! Yeni maaşlar belli oldu

Seçim sonrası emekliye zam ne zaman gelecek sorusu yeniden gündemde. Türkiye'de emekliler için her 6 ayda bir maaş zammı yapılıyor. Ocak 2024'te SSK bağ-kur ve Emekli Sandığı fark etmeden tüm emeklilerin kök maaşlarına yüzde 49.25 artış yapıldı. Emekli maaş zammı ile birlikte en düşük emekli maaşı da 10.000 TL'ye yükseltildi. Fakat bir süredir emeklilerin ilave zam talepleri vardı. Bu talepler karşılanmayınca da emekli seçmen Sandığa gitmedi. Şimdi hükümetin bu konuda atacağı adımlar merak konusu. Emeklinin sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesinde söz vermişti. AK Partili yöneticilerden de seçim sonrası için önemini açıklamalar gelmişti. Peki Emekliye ne kadar zam yapılacak ve emekli maaşları ne zaman güncellenecek?

emekli-zam-1.jpg

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM NE ZAMAN GELECEK?

AK Partili yetkililerden yapılan açıklamalar nisan ayı ortalarını işaret ediyordu. Ancak Ankara kulislerinde dolaşan son haberlere göre emekliye ilave zam olmayacak. Emekli maaş artışı her yıl olduğu gibi Temmuz ayında yapılacak. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon verileri doğrultusunda emekli temmuz zammı netleşecek ve Maaşlar da Böylelikle güncellenecek. Şu ana kadar açıklanan verilerde emekliye yapılacak zam oranı ve refah payı hariç yüzde 11'in üstüne çıktı. Uzamanlar ise refah Payı ile birlikte Temmuz ayında yapılacak zammın %30'u bulacağını söylüyor.

emekli-zam-2.jpg

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı zammı ile ilgili de tahminler var. Özellikle seçim öncesi zam bekleyen vatandaşlar büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. En düşük emekli maaşının seçimden önce En azından 12.000 TL'ye yükseltilmesi isteniyordu. Ancak bu talep yerine getirilmedi. En düşük emekli maaşının temmuzda geleceği rakam ise 15.000 TL olarak tahmin ediliyor. Şu ana kadar kesin bir açıklama yapılmasa da uzmanlara göre asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmayacak ancak en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine yaklaştırılacak.

emekli-zam-3.jpg

AK PARTİ'DEN EMEKLİ ZAMMI İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Yerel seçimlerden önce Ak Parti'den hem genel sekreter Fatih Şahin, hem de grup başkan vekili Muhammed Emin Akbaşoğlu önemli açıklamalarda bulunmuştu. Her iki isimde emekli için hazırlanan düzenlemeler olduğunu olgunlaşması durumunda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyu ile paylaşacağını dile getirmişti. Bu açıklamanın seçim öncesinde yapılması bekleniyordu ancak beklendiği gibi olmadı. Seçim sonrası için çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Ancak hala Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kesin ve net bir açıklama gelmedi. Bugün yapılacak olan AK Parti MYK sonrası bir açıklamanın gelmesi bekleniyor.