31 Mart Yerel Seçimlerinde oy kullanmazsak ne olur? Oy kullanmama cezası var mı?

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek Yerel Seçimlere doğru geri sayıma devam ediyor. Yerel Seçimlere sadece 3 gün kalırken seçmen de seçimle ilgili merak ettiği tüm detayları araştırıyor.

31 Mart Yerel Seçimlerinde oy kullanmazsak ne olur? Oy kullanmama cezası var mı?

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlere sayılı günler kalırken gözlerin çevrildiği Pazar günü sandıklardan çıkacak sonuçlar da merakla bekleniyor. Seçim yaklaşırken merak edilen tüm sorulara da yanıt aranıyor. Vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri de oy kullanmamanın cezası olup olmadığı. Peki, seçimde oy kullanılmazsa ne olur? Seçimde oy kullanmamanın cezası var mı? 31 Mart Yerel Seçimlerinde oy kullanmazsak ne olur, ceza gelir mi? Oy kullanmama ceza nedir? İşte tüm merak edilenler…

YEREL SEÇİMLERE SON 3 GÜN

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü Yerel Seçimler için sandığa gidiyor. Gözlerin çevrildiği Yerel Seçimlere sadece 3 gün kaldı. Tüm Türkiye Pazar gününe kilitlenirken Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Yerel Seçimlerden çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor. Yerel Seçimde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı belirlenecek.

31-mart-yerel-secimlerinde-oy-kullanmazsak-ne-olur-oy-kullanmama-cezasi-var-mi.jpg

SEÇİMDE OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI?

Yerel Seçimler yaklaşırken vatandaşların en çok araştırdığı konuların başında ‘Seçimde oy kullanmamanın cezası var mı?’ sorusu geliyor. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 25. Maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Oy kullanmak, her bireyin vatandaşlık görevidir. Oy kullanılmamanın cezası YSK tarafından belirlenir. Oy kullanmayan kişiler için ceza tebligatı gönderilir.

31-mart-yerel-secimlerinde-oy-kullanmazsak-ne-olur-oy-kullanmama-cezasi-var-mi-001.jpg

OY KULLANMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Oy kullanılmadığında uygulanan cezanın miktarı da araştırılanlar arasında yerini aldı. Oy kullanmama cezası 2010 yılında 22 TL olarak duyurulmuştu. 2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde ise oy kullanmamanın cezası 300 TL olarak belirlenmişti. Seçimde oyunu kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderilmektedir. Ödeme işlemlerinin ise Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar üzerinden yapıldığı biliniyor.