Seyyanen Zam Yolda! Merkez Açıkladı Emekli TEMMUZ ZAMMI Hesabı Değişti

Emekli Temmuz zammı hesapları değişti. Merkez Bankası açıkladı, yeni zam belli oldu. Üstelik emekliye seyyanen zam da kapıda.

Seyyanen Zam Yolda! Merkez Açıkladı Emekli TEMMUZ ZAMMI Hesabı Değişti

Milyonlarca emekliye son dakika temmuz zammı haberi geldi. Merkez Bankası açıkladı, hesap kitap sil baştan değişti. Emekliler, yeni zam kararına çok sevinecek. Çünkü zam oranları arttı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan bugün yeni enflasyon tahmini sunumunu gerçekleştirdi. Merkezin yıl sonu enflasyon tahmini arttı. Bu durumunda emekli Temmuz zammı oranları da yükseldi. Peki emekliye Temmuz’da ne kadar zam gelecek? İşte emekli Temmuz zammı son dakika gelişmesi…

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminini yükseltirken, emekli ve memur zamlarında dengeler değişti. Karahan, enflasyon sunumunda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak revize etti. Ayrıca, mayıs ayı için enflasyonun yüzde 75-76 civarında zirve yapacağını öngörüyor. Bu değişiklikler, temmuzda yapılacak zamları bekleyen milyonlarca emeklinin hesaplarını etkiledi.

4 AYLIK ENFLASYON FARKI BELİRLENDİ

Nisan ayı verilerinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin dört aylık zam oranı yüzde 18,72 olarak netleşirken, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 3,23 oldu. Toplu sözleşme farkı dahil edilince, memur zam oranı yüzde 13,56'ya yükseldi.

EKONOMİSTLERİN DEĞERLENDİRMESİ

Ekonomist Muhammet Bayram, enflasyon tahmininin yükseltilmesinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 25 zam öngörüyor. Memur emeklileri ise yüzde 20 zam alabilir. Bayram ayrıca, refah payı artışıyla emeklilerin enflasyon karşısında korunması gerektiğini belirtiyor.

YENİ ZAM ORANLARI BEKLENTİSİ

Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon oranlarının gelmesiyle birlikte altı aylık enflasyon farkı yüzde 25 olarak tahmin ediliyor. Buna göre:

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri: Yüzde 25,52 zam

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ: YÜZDE 20,06 ZAM

Bayram'a göre, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme farkı ile kayıplarını telafi etmeleri gerekiyor. Memurlar için ek bir refah payı artışı öngörmese de, seyyanen zamla bu kayıpların dengeleneceğine inanıyor.

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI

Seyyanen zamlar, özel sektörde dengeleri etkiledi. Asgari ücrette artış ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Bayram, işletmelerin bu dengeyi koruması için asgari ücretin de düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.