Facebook'a yarım milyar dolarlık Zenimax cezası!

Facebook'tan bir iyi birde kötü haber var. Günlük aktif ziyaretçisini 1 milyarın üzerine çıkaran Facebook'un başı bir davayla dertte. Zenimax isimli firma Facebook'un satın aldığı bir firmaya telif hakkı davası açtı ve yarım milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum edildi Facebook. Temyize gideceğini açıklayan Facebook'un çok şansı olmadığı belirtiliyor.

Facebook'a yarım milyar dolarlık Zenimax cezası!

Facebook 2016'nın 4. çeyreğindeki karı analistlerin tahminlerinin üstünde geldi. Kullanıcı sayısını yüzde 17 gibi büyük bir oranda arttırmayı başaran sosyal medya devi kârıyla 2017'de paraya para demedi. Bunun yanısıra Facebook telif haklarından dolayı 500 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı. 


Facebook beklentilerin üzerinde kâr ederek analistlerin tahminlerinin üzerinde bir kâr oranına sahip oldu. Facebook kullanıcı sayısını da yüzde 17 arttırdı ve mali bilançolarında 2016'nın son çeyreğinde büyük bir kâr oranına sahip oldu. 


Sosyal Medya devi Facebook, 2016'nın son çeyreğinde hisse başına 1.41 dolar kâr etti. Toplam geliri 8,81 dolar olan Facebook'la ilgili analistlerin beklentisi hisse başı 1,31 dolar kâr ve 8,51 dolar gelirdi. Ekim-Kasım-Aralık aylarında aktif kullanıcı sayısını da yüzde 17 oranında arttırmayı başaran Facebook, günlük aktif kullanıcı sayısında 1,23 milyar gibi devasa bir rakama ulaştı.

Bu kârların yanı sıra bir de madalyonun diğer tarafı var. Facebook'a ABD'de bir mahkeme "Sanal Gerçeklik Teknolojisi'nin illegal yollardan kopyaladığı" gerekçesiyle 500 milyon dolar ceza mahkum etti. Zenimax şirketi tarafından açılan davada, Facebook tarafından satın alınan Oculus firması Sanal Gerçeklik Buluşları'nı yasadığı şekilde kopyalamakla suçlanıyordu ve mahkeme iddiaları doğru buldu ve Facebook'a ağır bir para cezası kesti. 


YARIM MİLYAR DOLARLIK CEZA


ABD'nin Dallas eyaletinde 3 haftada neticeye varan davada,davacı Zenimax şirketine telif hakları kapsamında 500 milyon dolar ödenmesine hükmedildi. Zenimax'ın Facebook'tan talep ettiği tazminat 2 Milyar dolardı. 

Facebook'un sahibi mark Zuckerberg, Oculus'la ilgili iddiaları yalanlanmış ve başka birilerinin teknolojisiyle geliştirildiği düşüncesinin yanlış olduğunu dile getirdi. 


BİR MÜHENDİSİN TRANSFERİYLE

Davaya konu olan "ihlalin", Oculus firmasının Zenimax şirketinde çalışan bir mühendisi transfer etmesi ve o mühendisin, "fikri mülkiyet haklarını" yeni firmaya götürmesi şeklinde gerçekleştiği iddia ediliyordu.

2016 yılında yıllık net gelirini 10.2 milyar dolara çıkaran Facebook, davayı temyize götüreceğini açıkladı.

Facebook tarafından 2014 yılında satın alınan Oculus şirketi, "Oculus Rift" adını verdikleri sanal gerçeklik cihazı ile teknoloji dünyasında büyük ses getirmişti.

ÖZET; Facebook 2016'nı son çeyreğinde kar oranını analistlerin beklediğinden daha fazla arttırdı. Bunun yanında Zenimax tarafından mahkemeye verilen Facebook,telif hakkı ihlalinden dolayı 500 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Facebook'un sahibi Zuckerberg iddiaları yalanladı.