Kraliçe Elızabeth Mühendisler Odası'ndan 1 milyon Pound ödül

Tıbbi algılayıcılardan akıllı telefon kameralarına kadar her alanda kullanılan sayısal görüntüleme teknolojisinin yaratıcılarına 1 milyon pound ödül dağıtıldı.2017 yılında Kraliçe Elizabeth Mühendislik Odası Ödülünün kazananları, çarşamba Londra'da Royal Academy of Engineering'de düzenlenen bir törenle ilan edildi ve bunlar Eric Fossum, George Smith, Nobukazu Teranishi ve Michael Tompsett. Bugün kullandığımız kameraları mümkün kılan üç teknolojide çalıştılar.

Kraliçe Elızabeth Mühendisler Odası'ndan 1 milyon Pound ödül
Smith, artık hayatta olmayan Willard Boyle ile birlikte çalıştı ve 1970'lerde ABD'deki Bell Laboratuarlarında çift cisimli cihaz (CCD) geliştirdi. Tompsett, bunun bir görüntü algılayıcı olarak uygulamaları olabileceğini fark etti. CCD sensörleri, erken dijital kameralarda kullanıldı ve ışık algıladıklarında elektrik sinyalleri üreterek çalışıyorlardı.

Teranishi 1980'de iğneli fotodiyodu (PPD) icat ederken, Japonya'daki NEC Corporation'ı kullandı. PPD, daha yüksek kalitede görüntü yakalamayı mümkün kılan bir yarı iletken türüdür.

Takip eden on yılda Fossum ve NASA'nın Jet Propulsion Laboratory'deki ekibi tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) sensör teknolojisi üzerinde çalıştı. Başlangıçta uzay aracında kullanılan kameraların daha küçük ve daha hafif olmasını sağlamak için geliştirilen CMOS sensörleri CCD sensörlerden çok daha az güç gerektirir. Bu, akıllı telefonlarda küçük kameraların ve hatta yutulduğunda vücudun görüntüsünü alabilen "hap kameraları" nın geliştirilmesine yol açtı.

Fossum, şu anda tek tek fotonları sayan görüntü sensörleri üzerinde çalışıyor ve teknolojinin daha da yüksek kalitede görüntü yakalamak ve daha fazla ve daha fazla uygulama yapmak için geliştirmeye devam edeceğini belirtti.

Ödülün hakim heyetinin başkanı Christopher Snowden, kazananların görüntü sensörlerine yaptıkları katkılarla birlikte "gerçekten dünyaya bakış biçimimizi değiştirdi" diyor ve bugün dünyanın dört bir yanındaki "bu cihazların trilyonlarca" olduğunu belirtiyor.