ABD'de işler karışıyor: Trump'a 16 eyaletten kınama

Donald Trump'un 12 müslüman ülkelerinin vatandaşlarına uygulatmak için imzaladığı kararnameden sonra ABD'de işler karışıyor. Trump'a 16 Federal Mahkeme'nin Başsavcıları imzalı bir kınama metni yayınlanarak tepki gösterildi.

ABD'de işler karışıyor: Trump'a 16 eyaletten kınama

Amerika'da müslümanlara uygulanmaya başlayan vize kısıtlamasında kendi içinde tepkiler gelmeye başladı. İçlerinde Kaliforniya, Pensilvanya ve New York'un mahkemelerininde bulunduğu 16 eyaletin başsavcıları, Donal Trump'un imzaladığı yasağa karşı kınama metni yayınladı. 


Müslüman vatandaşların hava alanından döndürülmesi ve gözyaşlarına boğulması üzerine Amerika'nın kendi içinde de tepkiler oluşmaya başladı. Bir İranlı vatandaş,"Ben bir insanım hükümet değilim. Hem İran vatandaşıyım hem Amerika vatandaşıyım. Devletler arasındaki sorundan banane diyerek." gözyaşlarını tutumadı. 




Başsavcıların yayınladığı kınama metninde, 'Yaratılan bu kaotik ortamda mümkün olan en az sayıda insanın zarar görmesi için gayret göstermeye devam edeceğiz' ifadeleri kullanıldı. Metinde ayrıca, 'inanç özgürlüğü ABD'nin sarsılmaz prensiplerinden biridir ve hiçbir başkan bu gerçeği değiştiremez' denildi.

Açıklamaya katılan eyaletler

Kınama metninde imzası olan eyaletler ise; Kaliforniya, New York, Pensilvanya, Vaşington, Massachusetts, Virginia, Oregon, District of Columbia, Connecticut, Illinois, New Mexico, Maryland, Vermont, Hawaii, Maine, Iowa.

Dikkat çeken detay

Bu eyaletler arasında Iowa ve Pensilvanya, ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçiler tarafından kazanılmıştı.


Trump geri adım atacak mı?

Donald Trump'un bu konuda bir geri adım atması beklenmiyor. Seçim vaatleri arasında bulunan aşırı islamcıları ülkeye sokmama vaadini yerine getiren bu vaadi,seçim kampanyası döneminde Müslüman ülkelerde "Donald Trump müslüman düşmanı mı?" sorularını gündeme getirmişti.