ABD'den Rus diplomatları sınırdışı etme kararı

Amerika Rusya'nın 35 diplomatını ülkeden deyim yerindeyse sınır dışı etme kararı aldı. Diplomatlara ve ailelerine 72 saat süre veren Obama yönetimi, 9 tüzel kişilikle ilgili de yaptırım kararı aldı. Obama Yönetimi Diplomatların seçimlere siber saldırı da parmakları olduğunu iddia ediyor.

ABD'den Rus diplomatları sınırdışı etme kararı

Amerika ile Rusya arasındaki ilişkilerde Obama giderayak yaptığı bir hamleyle deprem etkisi yarattı. Başkanlık Seçimlerinde Siber Saldırı yaptığı suçlamasında bulunduğu Rus Hükümeti’ne ait Amerika’da bulunan 2 yerleşkenin yarına kadar boşaltılması talimatı veren Obama yönetimi, 35 Rus diplomat ve ailelerine ABD sınırlarını terk etmek için 72 saat süre verdi. 


Rusya’nın Washington Büyükelçiliği ve San Fransisco Konsolosloğu’nda çalıştıkları öğrenilen 35 diplomatı net kanıtlar olmasa da siber saldırıda parmakları olduğu gerekçesiyle sınır dışı etme kararı alan ABD’ye Rusya’dan yapılan ilk açıklamada benzer bir tepki verileceği belirtildi. 


Obama’nın 2 ofisin tamamen kapatılması emrini verdiğini yazan Associated Press gazetesi, Başkan Obama’nın Amerikan çıkarlarına zarar veren Rusya’nın saldırgan tutumuna yönelik tedbirlerin devam edeceği yazdı. Büyükelçi çalışanlarının istihbarat servisi çalışanı gibi tanımlandığı ve bu yaptırımların devamının geleceği belirtiliyor. 


Bulundukları mevkiye ve diplomatik statülerine uygun olmayan faaliyetlerle suçlanan diplomatların yanısıra, ABD’de bulunan 9 tüzel kişilikte Obama yönetimi tarafından yaptırım listesine alındı. Bu kişilere isnat edilen suçlama 8 Kasım’da gerçekleştirilen seçimlerin elektronik kısmına siber saldırı yoluyla müdahale etmek. 


Rusya Dışişleri ilk tepki olarak yaptığı açıklamada, ABD yönetimince alınan bu yaptırım kararlarının 2 ülke ilişkilerini zedeleyeceğini dikkat çekti.