ABD'yle İsrail arasında tansiyon yükseliyor

Amerika’yla İsrail arasındaki oylama gerginliği her geçen gün biraz daha artıyor. Dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yaptığı açıklamalar deyim yerindeyse gerginliğe tuz biber oldu.

ABD'yle İsrail arasında tansiyon yükseliyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kerry’in açıklamaları için “büyük hayal kırıklığı” ifadelerini kullandı.


KERRY İSRAİL'İ SUÇLADI

Dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry kameralar karşısına geçerek yaptığı açıklama, İsrail’in Filistin tarafında yeni yerleşimler düşünmesini sert bir dille eleştirerek, yeni yerleşimi savunun liderler diyerek direk Netanyahu’yu hedef aldı. Netanyahu’yu Filistinlilerin meşru taleplerini yok saymak ve görmemekle suçlayan John Kerry, Netanyahu’nun ideolojik buyruklarla hareket ettiğini söyledi. Kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu söyleyen Kerry’nin açıklamalarına İsrail tarafından cevap gecikmedi.


NETANYAHU KERRY'E ATEŞ PÜSKÜRDÜ

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ofisinde yapılan açıklamayla Kerry’nin konuşması sert bir dille eleştirilerek, Filistinlilerin neden Yahudi devletini kabl etmediğinin sebeplerinin sorgulanmadığına dikkat çekildi.


"KERRY İSRAİL KARŞITI"

Keryy’nin Yahudi yerleşim yerleriyle ilgili takıntılı olduğunun iddia edildiği açıklamada Keryy İsrail Karşıtı olmakla suçlandı ve BM’deki kararda Kerry’nin etkisi olduğu iddia edildi. Birleşmiş Milletler’de yapılan Filistin-İsrail görüşmesinde İsrail’in Filistin tarafındaki tüm yerleşke faaliyetlerini tamamen ve derhal durdurması kararı Amerika’nın çekimser kaldığı oylamada 14 oyla kabul edilmişti.

Dün açıklama yapan John Kerry’de BM’deki oylama sonucuna atıfta bulunarak “Çözüm ancak iki devletli çözümle gelebilir.” demişti.


TÜRKİYE'YLE YAKINLAŞMA ÇABASI OLABİLİR Mİ?

Bir yandan da Amerika’yla İsrail arasındaki bu gerilimin altında yatan nedenin son dönemde Rusya’yla yakınlaşan Türkiye’yi kendi yanına çekmek için atılan bir adım mı soruları akla gelmeye başladı. Zira Amerika Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasından oldukça rahatsız ve Filistin’le ilgili alınan kararda Türkiye’nin tezlerini karşılayan bir karar alındı.