Amerika'dan Türk Gemisine füzeli saldırı açıklaması

10 Mayıs tarihinde Türkiye bandıralı bir kuru yük gemisine saldırı yapıldığı ortaya çıkmıştı. Husiler tarafından yapılan saldırıyla ilgili ardı ardına açıklamalar gelmeye başladı. Gemide toplam 13 mürettabatın olduğu açıklanmıştı.

Amerika'dan Türk Gemisine füzeli saldırı açıklaması
Türk gemisine saldırıyla ilgili Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray, Yemen'de Husiler tarafından Saleef Limanı’na buğday taşıyan bir Türk kargo gemisine düzenlenen saldırının ardından alarma geçildiğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlık Ofisi Beyaz Saray, bugün yaptığı açıklamada, Husilerin Yemen kıyılarına 70 mil uzaklıktaki bir Türk kargo gemisini vurması sonucu alarma geçtiğini açıkladı.

Açıklamada Türk gemisinin Yemen’in El-Hudeyde kentinin yakınlarındaki Saleef Limanı’na 50 bin metrik ton buğday taşıdığı aktarıldı. Beyaz Saray açıklamada, Husi milislerinin bu saldırı ile birlikte bölgede ciddi bir tehdit oluşturduğunu bir kez daha kanıtladığını vurgulayarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2216 sayılı kararının uygulanmasının gerektiği belirtildi. 

BMGK'nın 2216 sayılı kararı, Yemen’de güvenlik düzenlemeleri gerçekleştirilmesi, Husiler ve Salih yanlılarının ele geçirdiği kentlerden çekilerek silahları devlete teslim etmesini, kamu kurumlarının yeniden düzenlenmesi, yönetim şekli ile alakalı kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi ile mahkûm ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite oluşturulmasını öngörüyor.  

Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İnce İnebolu isimli kuru yük gemisine yönelik füze saldırısı hakkındaki bir soruya yazılı cevap verdi. Rusya’nın Novorossiysk Limanından yüklendiği buğdayı Yemen’in Saleef Limanına götürmekte olan İnce İnebolu adlı Türk gemisinin 10 Mayıs 2018 tarihinde saat 23.15’te Yemen açıklarında bir füze saldırısına hedef olduğunu belirten Aksoy, “Tamamı Türk vatandaşı 23 mürettebatın bulunduğu gemide saldırı sonucunda herhangi bir can kaybı veya yaralanma meydana gelmemiştir. Uzmanlarımızın söz konusu olayla ilgili tetkik ve araştırmaları sürmekte olup, bu incelemelerin sonuçları bilahare kamuoyuyla paylaşılacaktır” açıklamasında bulundu.