Reuters'den Erdoğan Trump analizi

Amerika'da bugün Reuters Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Donald Trump'un benzer yönlerini ve çatışabilecekleri yönlerini tespit ettiği bir analiz yayınladı. Analizde Türkiye adına önemli analizler var.

Reuters'den Erdoğan Trump analizi

Yapılan analizde Ak Parti’den önemli bir kişinin ve üst düzey bir Türk yetkilinin görüşleri de yer alıyor.

Reuters Erdoğan-Trump arasındaki benzerlikleri ve çatışabilecekleri noktaları tespit ederek, Trump’un kazanmasının Ak Parti taraftarları tarafından niye olumlu karşılandığının da analizini yaptı.

İKİSİ DE İÇİNDEN GELENİ SÖYLÜYOR

Reuters’in analizinde hem Tayyip Erdoğan’ın hemde Donald Trump’un liderlik vasıflarının birbirine benzediğini, ikisinin de büyük bir taraftar kitlesi olan popülist politikacılar olduğunu yazdı. Her iki liderinde kutuplaştırıcı politika izlemesi ve akıllarından geçeni olduğu gibi söylemeleri de ortak bir yön olarak belirtilmiş analizde.

TÜRK HALKI OBAMA’YA TEPKİLİYDİ

Trump’un seçilmesinin aslında Türkiye’de olumlu karşılanmasının çokta anlaşılır bir durum olmadığını, ziya Donald Trump’un Müslüman düşmanı bir lider olarak yansıtıldığının ifade edildiği analizde,ancak kazanılan zafer pek çok Türk’ün gözünde müttefiki Türkiye’yi verdiği sözleri tutmayan ve çıkarlarına uygun davranmış Washington yönetimine indirilmiş bir darbeydi bu.

Ak Parti’nin önde gelen bir yetkilisi gazeteye verdiği demeçte Obama’nın görev süresi boyunca bir çok hayal kırıklığı yaşattığını,Trump’un Müslüman karşıtı açıklamalarının seçim kampanyaları döneminde olabilecek açıklamalar olarak gördüklerine dikkat çekerek “Obama  yönetimine göre, Erdoğan ve Donald Trump arasında daha sıkı bir iletişim ve daha doğru sonuçlar olacağını düşünüyorum. ” dedi.

YPG konusunda ne yapacak?

“ABD’nin Suriye’de DAEŞ’le mücadele için YPG militanlarını desteklemesi Türkler tarafından PKK’nın uzantısına verilmiş bir destek gibi algılanıyor ve bu onları oldukça öfkelendiriyor.” Denilen analizde Trump’un YPG ile ilgili politikasının henüz netleşmediği, Clinton’un açık açık YPG’yi silahlandıracağını söylediğine fakat Trump’un bunun yerine Esad’ın uzaklaştırılması değil DAEŞ’e karşı mücadele de kullanılması gerektiği fikirlerinin Erdoğan ile Trump arasında gerginliklere neden olabileceğini yazdı.  

Gülen’in iade süreci uzayabilir

Trump’un Fetullah Gülen’i iade etmek yönünde bir irade ortaya koysa bile bu kararı verecek Amerikan Yargısı’nın süreci uzatabileceğini ve bunun yılları alabileceğine dikkat çekilen analizde bununda Türkiye-ABD ilişkilerini gerebileceği analizi yapıldı.

Maske takmadan konuşabilirler

Üst düzey bir Türk yetkili, her konuda görüş birliğinde olmasalar bile iki liderin ortaklığından iyi sonuçlar doğması ihtimalinin büyük bir ihtimal olduğunu söyledi. Yetkili, "Maske takmayı sevmeyen iki karakter doğal halleriylee oturup konuşurlar. (İtalya eski başbakanı)  Silvio Berlusconi ile olduğu gibi" dedi.