THY'nin Semerkand seferleri, Türkiye ile Özbekistan arasında köprü olacak

Özbekistan'da, Taşkent'e uçan Türk Hava Yolları'nın, önümüzdeki yıl Mart ayında başlayacağı İstanbul-Semerkand seferleri, iki ülke arasında köprü olacak.

THY'nin Semerkand seferleri, Türkiye ile Özbekistan arasında köprü olacak

Özbekistan Hava Yolları'nın İstanbul- Semerkand arasındaki günlük uçuşlarına, THY'nin seferlerinin de eklenmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler daha da güçlenerek artacak.

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'in geçen ay Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kalınması üzerine ilk adım yeni havayolu seferlerinin açılmasıyla atıldı.

Vize konusunda Özbekistan, Türk vatandaşlarına büyük kolaylıklar getirdi. Büyükelçilik ve konsolosluklara başvuru yapanlar, 3 gün içerisinde vize almaya başladı. İş adamlarına da 1 yıllık vize verilecek. Vize ücretlerinin pahalı olduğu yönündeki şikayetler üzerine Özbekistan önümüzdeki günlerde vize ücretlerinde önemli oranda indirime gidecek. Gerekli alt yapının oluşmasından sonra iki ülke yetkililerinin görüşmesiyle vizelerin tamamen kaldırılması düşünülüyor. Türkiye ise Özbekistan vatandaşı umuma mahsus pasaport hamillerini 30 gün süreyle vizeden muaf tutuyor.

İki ülke arasında inanç turizminin geliştirilmesi için gerekli altyapı da hazırlanıyor ve çalışmalar yapılıyor. Semarkant Müftülük yetkilileri ise Şah-ı Nakşibend Bahaddin-i Buhari Hazretleri’nin Buhara’da medfun olduğunu belirterek, “Silsileyi Aliye’nin alimlerinden 12'si Özbekistan’da medfundur. Anadolu’da Nakşibendiyye mensupları çok fazla olduğundan Türkiye’den bu büyük zatları ziyaret için özel turların sayısında büyük artış olacak. Ehli sünnet itikadında önemli yere sahip olan 12 imamın ziyareti için on binlerce Anadolu Türk’ünün THY’nin Semerkant ve Buhara seferlerinin başlamasından, ardından vizelerin kaldırılmasından sonra Özbekistan’ı ziyarete daha fazla geleceklerini düşünüyoruz. Semerkant’ta Ubeydullah’ı Ahrar Hazretleri ve itikattaki imamımız İmam Maturi’di hazretleri medfundur. Buhara’da 7 büyük silsile-i aliyye alimi medfundur. Bunları ziyaret etmek yeni uçak seferleri ile kolaylaşacaktır" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Türk ve Özbek gazetecilerle düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Cesim Çelebi, 6 aydır Özbekistan'da bulunduğunu belirterek, "Özellikle Özbekistan Turizm Bakanı'na teşekkür ediyorum. Özbekistan turizm alanında çok büyük çalışmalar yapıyor. Geleceğe dönük büyük projeleri var. Türk turizminin deneyim, birikim ve becerilerini buraya taşımaya çalışıyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki turist sayıları hakkında da bilgi veren Çelebi, "2017'nin 10 ayında Türkiye'ye gelen Özbek sayısı 162 bin. Bunların çoğunluğu ticaret için geliyor. Türkiye'den Özbekistan'a giden ise 22 bin. Özbekistan Turizm Bakanı ve ekibinin çalışmaları bu şekilde devam ederse yakın zamanda turist sayısı kat kat aratacaktır. Dünya turizminde Türkiye 6. sırada. Birikim ve deneyimi çok fazla. Dünya turizminde 2016 yılında 1 milyar 335 bin kişi seyahat etmiş. 1 trilyon 225 milyar dolar gelir elde edilmiş. Bu büyük pastadan dost kardeş Özbekistan'ın daha fazla pay almasını canı gönülden arzuluyoruz. Bu coğrafyada ilim ve sanat, yüz yıllardır Özbek kardeşlerimizin özverisiyle bugünlere taşınmış. Bu sebeple Özbek kardeşlerimize şükran borcumuz var. Medreselere, geçmişte yaşandığı şekliyle mizansen yapılarak, hangi dersleri aldıkları, hangi ilimleri tahsil ettikleri, hangi giysileri giydikleri, nerelerde yattıkları canlandırılırsa turistlerin daha çok ilgisini çekecek ve ziyaretçi sayısının artmasına vesile olacaktır. Biz elimizden gelen ne varsa Özbek kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışacağız" dedi.

Özbekistan Turizm Bakanı Aziz Abdülhakimov da, bu toplantının başlangıç olduğunu belirterek, bundan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bu tür toplantıların her zaman yapılacağını kaydetti.
Özbekistan Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Umidjon Khusanov da, "Bu topraklar Türkler'in ata yurdu. Türk halkı bu topraklardan gitmiş. Türkler bizim yakın dostumuz. Bizim bağımsızlığımızı ilk tanıyan Türkiye oldu. Türkiye ile ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Türkiye'den özellikle daha çok misafir gelmesini istiyoruz" dedi.

Özbekistan Turizm Bakanlığı yetkilisi de, Özbekistan'ın, Türkler'in ata yurdu olduğunu belirterek, "Türkler'in ülkemize gelmesini istiyoruz. Türkiye kardeş ülkemiz. Dinimiz, milletimiz bir. Dilimiz ve kültürlerimiz çok yakın. Bu yüzden Türkiye'yi hedef seçtik. Cumhurbaşkanımız Semerkand'a geldiğinde, Türkiye ve diğer müslüman ülkelerden en az 100 bin turist hedefini koydu. Biz bir kaç yıl içinde 500 bin turist getirmeyi planlıyoruz" dedi.