28 Aralık ALES Sınav Sonuçları açıklanma tarihi

Yüksek Lisans hayali olan binlerce kişinin girdiği ALES Sınavı’nın sonuçları bekleniyor. Adaylar 18 Aralık’ta girdikleri ALES Sınavı’nın sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. ÖSYM’nin Sonuç Öğrenme Sayfası’na bakan adaylar barajı geçip geçmediklerini merak ediyor.

28 Aralık ALES Sınav Sonuçları açıklanma tarihi

18Aralık ALES Sınavı Sonuçları bekleniyor. ÖSYM’nin geçen yılki açıklamatakvimine bakıldığı zaman ortalama 17 gün sonar sonuçların açıklandığıgörülüyor. Bu da 18 Aralık tarihi baz alındığında 4-5 Ocak tarihlerine denkgeliyor. Eğer ÖSYM bir süpriz yapmazsa sonuçların yeni yılın ilk haftasındaaçıklanması bekleniyor. Haber Gazete olarak Yılbaşı tatilinin pazara denkgelmesi de ÖSYM’nin işleyişini aksatmayacağından bir iki gün erken açıklanmaihtimali de olduğunu düşünüyoruz.

 

YüksekLisans yapmak isteyenlerin en az 70 puan alması gereken Akademik Personel veLisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) bu yıl 18 Aralık tarihindegerçekleştirilmişti.


 

ALES SONUÇLARI ÖĞRENME SAYFASI

Sonuçlaraçıklanır açıklanmaz habergazete.com’da yer alacak. Sonuçları öğrenmek içinsonuc.osym.gov.tr adresinden AİS kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme girişyapmanız yetiyor. Önceki sınavlarda olduğu gibi adayların adreslerine sınavsonuç belgesi gönderilmeyecek.

 

ALES PUANI NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

ALES’tealınan puanın 3 yıl geçerliliği olduğu biliniyor. Aldığınız puanla bir lisansüstü eğitim programına başvurarak bu kariyerinizi yapabilirsiniz.

 

 

ALES SINAVI BAŞARI PUANI

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüsenatolarınca sınavda puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programlarıharicindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu2016-SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU 2 sınav sonuçları kullanacaklardır.

 

 Adaylarınsınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsizyüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir),lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar içinise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknolojienstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir.Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınavpuanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeyealınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçmeişlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları öneleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak dakullanabileceklerdir.

ÖYP NASIL HESAPLANIR?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına araştırmagörevlisi olarak atanmak üzere veya alan sınavına girebilmek için ya da programgereğince bir ÖYP Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuranher bir ÖYP araştırma görevlisi için bir ÖYP puanı hesaplanır.

ÖYP puanının hesaplanmasında lisans notortalamasının % 35'i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı(ALES) puanın % 50'si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15'i dikkate alınır.Bu puan en son girilen ALES ve yabancı dil sınav sonuçlarına göregüncellenebilir. Adayların mezun oldukları alanlardaki başvurularında sözkonusu puanlar arasında 10 puana kadar yüzdelik oranlarını artırmaya veyaeksiltmeye ve ÖYP puanını % 10'a kadar artırmaya YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir.

Alan Sınav Puanı ile ÖYP araştırma görevlisikadrolarına başvuracak adayların ÖYP puanının hesaplanmasında lisans notortalamasının % 20'si, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı(ALES) puanının % 25'i, Alan Sınav Puanının % 40'ı ve varsa Yabancı Dil SınavıPuanının % 15'i dikkate alınır.


ÖYP ile araştırma görevlisi alımları yakın dönemde beklenmemektedir. YÖK'ünyeni bir sistem üzerinde çalıştığı ve yakında ilan edeceği bilgisi basında yeralmıştır.