LYS’de yapılan değişiklikler ÖSYM açıkladı

LYS’de yapılan değişiklikleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı yasakladı. LYS’de kısa cevaplı sorma kararı alan ÖSYM, öğretmenlik bölümleri içinde bir takım değişikliğe gitti. Ayrıca 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi de LYS’de yapılan değişiklikler kapsamında revize edildi.

LYS’de yapılan değişiklikler ÖSYM açıkladı

Haber Gazete’nin edindiği bilgiler göre; LYS’de yapılan değişiklikler sonrası İlahiyat programları ve öğretmen programlarının tamamı ÖSYM ile öğrenci alacak.


-Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları’ndan mezun olarak direk önlisans programlarına geçebiliyordu. Sınavsız geçiş kaldırılarak, LYS’de yapılan değişiklikler sonrası bu kurumlardan mezun olanlara kendi bölümlerinde ek puan uygulamasına geçilecek.


- LYS’de yapılan değişiklikler sonra 100:00 başlayan sınava katılabilmek için en geç 09:45’te, 14:30’da başlayan sınava da en geç 14:15’te binaya giriş yapmak gerekiyor. Bu saatlerden sonra girişler kabul edilmeyecek.


- LYS'lerde soruların çok uzun olduğuna dair şikayetlervardı. Bunu dikkate alan ÖSYM LYS’de yapılan değişiklikler sonrası cevabı kısaolan sorular soracak.


- LYS-1 sınavına Matematik Testi’de eklendi ve adaylar artıkMatematik sorularını da cevaplayacak.


- Açıköğretim de okuyacak öğrencileri de ilgilendiren birbölümde var LYS’de yapılan değişikliklerde. Açıköğretim’in önlisan veya lisansprogramlarına da puan türü konulacak ve puan türü örgün programdakiyle aynıolacak.


- Öğretmenlik programlarında baraj puanı ile ilgili birdeğişiklik var. LYS’de yapılan değişikler sonrası Öğretmenlik programlarınınbaraj puanı  240 bin olarak değiştirildi.


- Öğretmenlik programlarının tümünü ve İlahiyat Programlarıbundan sonra LYS ile görev alacaklar.


KISA SORULARLA İLGİLİUYGULAMA


ÖSYM tarafından 2017 ÖSYS kılavuzu yayımlandı. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmayacağı belirtildi.


Buna göre, LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2'de Fizik,Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1'er soru, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4'te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1'er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru "kısa cevaplı" olacak.


Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru,"kısa cevaplı" sorulardan oluşacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesindedoğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak