MEB'den eğitim fakülteleri ile ilgili yeni açıklamalar

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin'in açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Aktekin Eğitim Fakülteleri'nde okuyanlara ve atama bekleyen öğretmenlere kötü haber verdi. Kamunun yeni mezun olacak eğitim fakültesi mezunlarını istihdam edemeyeceğini söyleyen Aktekin'in açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

MEB'den eğitim fakülteleri ile ilgili yeni açıklamalar

Atama bekleyen öğretmenlerin 1 milyona yakın olduğuna dikkat çeken Aktekin, kamudaki öğretmen açığının 100 binin de altında olduğuna dikkat çekerek, eğitim fakültelerinde okuyanların öğretmen olmak dışında, diğer özel sektördeki işlere yönelik müfredatında eğitim fakülteleri müfredatına eklenmesi gerektiğini söyledi. 

Toplumda eğitim fakültesi mezunlarına öğretmen olacaksın diye bir koşullama olduğunu ve 10 yıldır KPSS Sınavı'na girenler var ve "Sadece öğretmen olabilirim." şeklinde bir algı oluştuğunu söyleyen Aktekin, bölümlerine göre mezun olanların kendilerine yeni iş alanları bulabileceğini söyledi. "Tarihte atama yok,felsefe de atama yok." diyen Aytekin, örneğin tarih mezunlarının Rehber olabileceğini söyledi. 

Eğitimde öngörüler Sempozyomu'nda konuşan Doç. Dr. Semih Aktekin,  Eğitim Fakülteleri'nde okuyan 228 bin, Fen-Edebiyat ve İlahiyat Fakülteleri'nde okuyan 100 bin civarında, formasyon alanlarla yaklaşık 1 milyon civarında atamayı bekleyen öğretmen adyı olduğunu belirterek, "Eğitim Fakültesi'nde okuyanların seçmeli derslerle transfer edilbilir beceriler edinmelerini düşünmeliyiz. Bu arkadaşlarımızın özel sektörde istihdamının önünü açar bu düzenleme. Tarih okuyanlar müzecilik,turizm rehberiliği, Türk Dili Edebiyatı okuyanlar yerel gazetecilik yada yayıncılık, Matematik okuyan bankacılık yada sigortacılık gibi alanlara yönenebilir." dedi. 



EĞİTİM FAKÜLTELERİ ÇOK ŞİŞİRİLDİ

92 Eğitim Fakültesi'nde 228 bin öğrencinin okuduğunu söyleyen Aytekin, eskiden eğitim fakültelerine iş garantili diye bakıldığını ve çok fazla öğrencinin katıldığına dikkat çekerek, Atanamayan Öğretmen kavramınında Üniversite Mezunu İşsiz diye tanımlanmasının daha doğru olacağını söyledi. 


TEK ALTERNATİF KAMU MU?

 Fizik KPSS’de Türkiye birincisi olan biri, kamuda alım olmayınca ‘Birinciyim ama atanamıyorum’ diyor. Tek alternatifi memurluk mu? Gerçekten birinci ise birçok üniversitenin bilim kurulundan, kolejlerden davet gitmeliydi. 10 yıl sadece KPSS’ye girenler var. ‘Öğretmensin başka şey olamazsın’ diye şartlandırdığımızda kötülük yapıyoruz. Tanımları değiştirmeliyiz. Eğitim fakültesi mezunu herkes hem reel şartlardan, hem ihtiyaç azlığından öğretmen olamaz. Eğitim fakültesini bitiren herkesin yapı, altyapı, kişilik olarak öğretmenliğe uygun olmayabileceği kabul edilmeli.”