YÖKDİL Sınavı başvuruları başlıyor ÖSYM açıkladı

ÖSYM YGS ile eşdeğerde olan ismine YÖKDİL dediği bir sınav başlatıyor. 30 Ocak'ta başvuruları başlayacak sınavın, dil yeterliliğini belirlemeye yönelin YÖK'ün bir projesi olduğu için ismine YÖKDİL ismi verildiği belirtiliyor.

YÖKDİL Sınavı başvuruları başlıyor ÖSYM açıkladı
Bugün Yüksek Öğretim Kurulu tarafından açıklaması yapılan YÖKDİL sınavı ve içeriğiyle ilgili detayları YÖK Başkanı Yekta Saraçoğlu açıkladı. Bu sınavın üniversiteler nezdinde YGS Sınavı ile eşdeğer olacağını belirten Saraçoğlu,amaçlarının Türkiye'nin ilk 10 ekonomiye girme çabalarında kalifiye elemanlar yetişmesini sağlamak ve dünyaya entegrasyondaki dil gücünü daha iyi kullanmak olduğunu söyledi. 

Doktor ve Doçentlik başvuru süreçlerinde baraj niteliğinde olan dil sınavı getirecek olan YÖK, bunun alt yapısını hazırladı. İsmine YÖKDİL denilen bir sınava tabi tutulacak adayların belirlenen barajları aşmaları gerekiyor. Adayların doktora başvuru için en az 55, deçontlik başvurusu içinde en az 65 alması gerekiyor. 

 Doktoralı insan kaynağını arttırmayı hedefleyen YÖK, bu kapsamda yapacağı YÖKDİL sınavı ile doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde ihtiyaç duyulan dil sınavı gereğini yerine getirdiklerini söyledi. 
 
YÖKDİL Sınavı'nın ilki 5 Mart 2017'de yapılacak ve başvuruları 30 Ocak tarihinde alınmaya başlanacak. Soruların hazırlanması görevini de Ankara Üniversitesi yapacak. Sınavın organizasyonunu ve uyulanmasını ise Anadolu Üniversitesi yapacak. 30 ilde gerçekleşecek olan YÖKDİL sınavında bu yıl sadece İngilizce olacak. Gelecek yıllar Almanca,Arapça ve Fransızca dillerinde de sınavlar gerçekleştirilecek ve YÖKDİL sınavı yılda 2 kez yapılacak. 

YDS ile eşdeğer olan sınavın başvuru ücreti 75 TL olacak ve başvurmak isteyen herkesin dil seviyesini belirlemek ve artttırmak için bu sınava başvurabilecekleri belirtiliyor. 

YÖKDİL Sınavı başvuruları 30 Ocak 2017 tarihinden itibaren http://yokdil.yok.gov.tr adresinden yapılabilecek