Dolar kuru bugün neden yükseliyor!

Bugün Dolar Fiyatları'nda büyük bir yükseliş var. Peki Dolar fiyatları neden yükseliyor? Dolar fiyatlarındaki yükselişin sebepleri arasında ilk sırada enflasyon fiyatlarının beklenenden yüksek gelmesi var. 2. sırada ABD'den gelen imalat endeksi verilerinin beklenenden iyi gelmesi. 3. sıradaki neden ise Donald Trump'un Twitter'den General Motors'a rest çekmesi..

Dolar kuru bugün neden yükseliyor!

Bugün Dolar fiyatları adeta çıldırdı. Güne 3.52 civarından başlayan Dolar TL kuru 3.60'ı geçerek yeni bir rekor denemesi yaptı. Dolar fiyatlarındaki yükselişte hem yerel etkenler var hemde uluslarası etkenler var. 


Dolar fiyatlarındaki yükselişte Aralık ayı enflasyon rakamları oldukça etkili oldu. Zira Aralık'ta enflasyon beklentilerin çok üstünde bir yükseliş yaptı ve dolar fiyatlarının yükselmesinde büyük bir etki yaptı.  Tüketici fiyatları endeksi Aralık'ta aylık  yüzde 1.64, yıllık yüzde 8.53 artarak beklentilerin üzerinde bir yükseliş gösterdi. Beklentiler Yıllık enflasyonun % 7.60'a yükseleceği yönündeydi. 


Dolar fiyatları neden yükseliyor?

Donald Trump attığı Tweet'le doların yükselişini tetikleyen 2. hamleyi yaptı. Amerika'da üretin yoksa yüksek vergiler üretmeye razı olun diyen Trump'un Tweeti özellikle General Motors gibi teknoloji devi bir firmayı oldukça olumsuz etkileyecek. Donald Trump'un bugün attığı Tweet'in bir diğer anlamı da ekonomi politikalarıyla birebir ilgilendiği ve ekonomiye müdahalelelerinin olacağı yönünde bir sinyal olarak göründü. 


3. bir etkende akşam üstü ABD'de açıklanan ekonomik veriler olarak yorumlanıyor. ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi olarak bilinen Üretim Endeksi 2 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi.ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi, Aralık ayında 54.7'ye yükseldi. Endeks, Kasım ayında 53.2 seviyesindeydi. 


Dolar fiyatlarının cuma gününe kadarki seyri takip ediliyor. Dolar Euro Kuru'da 1.050'ler civarından 1.030'lar civarına geri çekildi. Bugün dolar yüzde 1'e yakın yükselirken Euro'nun Türk Lirası'ndaki yükselişi çok sınırlı kaldı.