Dolar Kuru'nun yükselme nedenleri

Dolar Türkiye'de neden sert yükseliyor? Bugünlerde herkes bu sorunun cevabını arıyor. Bugün 3.94 gibi tarihi bir seviyeye çıkan doların bu yükselişinin altındaki nedenleri sizler için araştırdık. İşte Dolar'ın yükselmesinin nedenleri..

Dolar Kuru'nun yükselme nedenleri
Dolar hiç bir sınır ve direnç noktası dinlemeden hafta başından itibaren adım adım yükseldi ve Pazartesi 3.70'lerden başladığı haftayı 3.94'e kadar taşıdı haftanın üçüncü gününde. Analistlerin ve piyasa oyuncularının bile tahminlerini altüst eden ve yıl sonu tahmini olan 3.75'i çoktan geçip giden doların nerede duracağını kestirmek zor. 

Peki dolar neden yükseliyor? Bu yükselişin altındaki nedenler neler?

BİRİNCİ NEDEN MERKEZ'İN ALACAĞI KARAR ENDİŞESİ

Nedenlerden birisi Merkez Bankası'nın 24 Ocak'ta yapacağı toplantıdan ne karar çıkacağının belirsiz olması. Dolardaki artışın bilinçli olarak yapılarak Merkez Bankası'nın faiz arttırımına zorlandığı iddiaları da var ortada. Dün piyasaya 1.5 milyar dolar likidite sağlayan Merkez'in müdahalesi dolar üzerinde bir işe yaramadı ve kur yükselişini sürdürdü. Gözler şimdi 24 Ocak'ta toplantıdan çıkacak karara çevrildi ve Merkez'in faiz artışı konusunda elinin çokta rahat olmadığı,hükümetin buna sıcak bakmadığı endişeleri var. 

İKİNCİ NEDEN FED'İN FAİZ ARTIRIMLARI VE DONALD TRUMP

İkinci neden Amerika Merkez Bankası FED'in bu yıl 3 veya daha fazla kez faiz arttırımına gidebilme ihtimali. Diğer gelişen ülkeler bu duruma bu kadar sert tepki vermeselerde Türkiye bu noktada negatif ayrıştı ve TL'de değer kaybına neden oldu bu durum. Mart ayında FED'in önemli bir toplantısı var ve FED'in toplantısından ne karar çıkacağı merak ediliyor. 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump'un ekonomi politikalarındaki belirsizlikte endişe yaratıyor. 

ÜÇÜNCÜ NEDEN SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ ENDİŞELERİ
Üçüncü neden Türkiye'nin içine dönük. Başkanlık sisteminin getirilmesini bir sistem değişikliği olarak algılanması nedeniyle piyasalar meclisteki görüşmeleri yakından takip ediyor. CHP'nin sert muhalefet edeceğini açıklaması siyasi ve jeopolotik olarak Türkiye'de kur üzerinde baskı yaratıyor. Öte yandan Suriye'de yürütülen Fırat Kalkanı Operasyonu'da bir jeopolotik risk olarak görülüyor. 

Ve en son nedende Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in 27 Ocak tarihinde yapacağı toplantıda Türkiye'nin notunu düşürme ihtimalinin yüksek olması. Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren yegane Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch'in değerlendirme tarihi yaklaştıkça kur üzerindeki baskısı artıyor. 

Türk Lirası istatistiklere göre dolar karşısında yüzde 9 değer kaybetti. Son günlerdeki hareketlerde volatilite oldukça yüksek ve iniş çıkışlar baş döndürecek cinsten.. Türk Lirası gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans sergileyen para birimi oldu 2017'de