FED Başkanı Yellen dün geceki konuşmasında neler dedi?

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen dün gece konuştu ve piyasaları dalgalandırdı. Faiz arttışlarıyla ilgili kararlılık mesajı veren Janet Yellen'in açıklamaları sonra dolar ve petrol yükselirken,altın sert bir düşüş yaşadı. Piyasalarda artan bir risk iştahı olduğu belirtiliyor. İşte Janet Yellen'in dün akşamki konuşmasının detayları..

FED Başkanı Yellen dün geceki konuşmasında neler dedi?
FED Başkanı dün akşam yaptığı konuşmada Amerika'nın ekonomisinde gelen verilerin hedeflere uygun olduğunu söylerek,bunun kademeli faiz arttırıma zemin hazırladığını söyledi. Tam istihdam ve fiyat istikakrarı konusunda ekonominin iyi bir sınav verdiğini söyleyen Janet Yellen, bu durumun kademeli faiz arttırımını garanti altına aldığını söyledi. 

Politika faizini 2019 sonuna kadar bir kaç arttırmayı planladıklarını söyleyen Yellen, "Amerika ekonomisindeki iyileşme sürüyor. Bunun devam edeceğine inanıyor ve ekonomize güveniyoruz. Bu yüzden para politikasının destek seviyesini kademeli olarak kısmak bu şartlarda oldukça makul görünüyor. Bir sonraki faiz arttırım tarihi ekonomik verilerin gelişine göre netleşecek." dedi. 

İşsizliğin yüzden 5'in altına indiğini ve enflasyonunda yüzde 2'ye doğru çekildiğini söyleyen Yellen,25 baz puanlık faiz artışından da övgüyle bahsederek,bunun ekonomideki ilerlemenin bir göstergesi olduğunu savundu. 


UZUN VADELİ HEDEFİ AÇIKLADI

Herkesin faiz arttırımının ne zaman ve ne kadar olacağını merak ettiğini bilgiğini söyleyen Yellen şöyle konuştu: "Hepinizin faiz arttırımının kesin tarihi ve ne kadar bir artış olacağının sorusunun cevabını merak ettiğini biliyorum. Ama bu konuda net bir şey söylemek için Amerika ekonomisinin nasıl evrileceğini görmemiz lazım. Ekonomi karmaşık ve büyük bir yapı ve bazen sert virajları olabiliyor. Ama şunu net söyleyebilirim ki, en son yaptığımız toplantıda arkadaşlarımla beraber Federal Fon oranını 2019 sonuna dek yükseltmeyi uygun gördük ve böylece uzun vadede faiz oranı tahminimiz yüzde 3 civarında olacak." dedi. 


DOLARLA İLGİLİ DE KONUŞTU


Doların faiz arttırımıyla değerlendiği ve Amerika'nın başına yeni gelen yönetimin geniş mali politikalar uygulayacağını açıklamasıyla doların biraz daha güçlendiğini ve bunun Amerikan ekonomisine zarar vermeye devam edeceği öngörüsünde bulunan Yellen'in konuşması sonrası dolar biraz daha yükseldi.