Fitch kararları açıklandı Türkiye'nin notu...

Türkiye'de bugün piyasalar Fitch kararlarına kilitlendi. Özellikle Dolar ve Euro'da sert yükselişlere neden olan Fitch Kararları tedirginliği nedeniyle piyasa oyuncuları Fitch'in kararını saat kaçta açıklayacağını merak ediyorlar.

Fitch kararları açıklandı Türkiye'nin notu...

Fitch bugün Türkiye'yle ilgili değerlendirme yapacak ve Türkiye'ye verdiği kredi notuyla ilgili değişikliğe gidip gitmeyeceğini açıklayacak. Fitch'in anketlere göre yüzde 70 oranında Türkiye'nin notunu düşüreceği beklentisi var. 


FİTCH KARARINI AÇIKLADI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli Döviz cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altına indirdi. Not görünümünü durağanda bıraktı. 


Fitch'in açıklamasına göre, 2016 yılının 3. çeyreğndeki yıllık yüzde 1.8'lik daralmanın ardından bir sıçrama bekleniyor, ancak bu sıçrama, güvenlik ve siyasi koşullardan ve kısa vadede para biriminin değer kaybınden dolayı zayıf iç talep ile birlikte düşük kalacak.

Fitch açıklamasında, "Siyasi ve güvenlik alanındaki gelişmeler ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı zayıflattı," dedi ve hükümetin icracı Cumhurbaşkanlığı sistemini getirmeye yönelik hareketi, eğer başarılı olursa, Fitch'e göre, kontrol ve dengelerin zayıfladığı bir sistemi getirecek.

Özellikle piyasa uzmanları yaptıkları açıklamalarda Fitch'in bunun sinyallerini verdiğini ve bugün Türkiye'yi bir not indiriminin beklediği yorumunu yapıyorlar. Bunu dikkate alan piyasalarda bugün hareketlilik yaşanıyor. Özellikle bu risk en çok dövizde etkili oldu. Dolar kuru 3.91'inde üzerine çıkarak tedirginliğini gösterdi. 

 

Fitch Kararları'nın açıklanma saati bu akşam saat 24:00 civarında açıklaması bekleniyor. FİTCH'in bir önceki Türkiye değerlendirmesini de bu saatte açıkladığı görüldü. Fitch'in yeni bir uygulamaya gittiği ve piyasalar kapandıktan sonra kararını açıklayabileceği belirtiliyor. 


SON DAKİKA: STANDARD AND POORS'TAN TÜRKİYE'NİN NOTUNU İNDİRDİ


FİTCH SÜPRİZ YAPAR MI?

Türkiye'nin notuna ilişkin bir değerlendirmede bulunan Fitch'in nasıl bir karar alacağı merak konusu. Piyasa oyuncularından yüzde 30'luk bir kesim Fitch'in süpriz yaparak Türkiye'nin notunu indirmeyeceğini düşünüyorlar. 

 

TÜRKİYE'NİN ŞU ANKİ NOTU
Fitch, Ağustos ayında Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz'da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.