Marka Olmak Ne Demektir ?

Bir isim okunduğunda yada logosu görüldüğünde tüketicilerin aklına herhangi bir ürün yada ürün kategorisi geliyorsa bu isim ve logoya marka denir.

Marka Olmak Ne Demektir ?

Bir isimokunduğunda yada logosu görüldüğünde tüketicilerin aklına herhangi bir ürünyada ürün kategorisi geliyorsa bu isim ve logoya marka denir. Benzer şekildeişletmelerde de marka değerleri bulunmaktadır. Markaların kendine has birhikayesi, geçmişi ve tamamıyla kendine özgü olan bir kalite, his uyandırma özelliği olur. Örneğin rastgele bir ürünün üzerinde "A"markasının etiketi gözüktüğünde tüketici o ürünün kaliteli olduğunu fark eder.

Bunutüketiciye sağlayan şey markanın kendisidir. Kısaca marka ne demek sorusununcevabı fiyat etiketinin yüksek olmasıyla oluşan bir nitelik değil, aksinekalitesi ve kendine özgü tarzıyla ortaya çıkan bir niteliktir diyebilirim.

Bu yüzdenyeni markaya sahip olmak için kaliteli malzemeden oluşan bir ürün yada tamteşekküllü hizmet oluşturulması gerekmektedir. Bu kalite, müşteriler veya hedefkitle tarafından anlaşılmalı, yorumlanmalı ve kitlenizin gözünde kalıcı birimaj oluşturmalıdır.

Böylecesıra dışı olabilir ve gerçekten yeni bir markaya sahip olabilirsiniz.

Marka Olmak Ne Demektir ?

Bir isimokunduğunda yada logosu görüldüğünde tüketicilerin aklına herhangi bir ürünyada ürün kategorisi geliyorsa bu isim ve logoya marka denir. Benzer şekildeişletmelerde de marka değerleri bulunmaktadır. Markaların kendine has bir hikayesi,geçmişi ve tamamıyla kendine özgü olan bir kalite, his  uyandırma özelliğiolur. Örneğin rastgele bir ürünün üzerinde "A" markasının etiketigözüktüğünde tüketici o ürünün kaliteli olduğunu fark eder.

Bunutüketiciye sağlayan şey markanın kendisidir. Kısaca marka ne demek sorusununcevabı fiyat etiketinin yüksek olmasıyla oluşan bir nitelik değil, aksinekalitesi ve kendine özgü tarzıyla ortaya çıkan bir niteliktir diyebilirim.

Bu yüzdenyeni markaya sahip olmak için kaliteli malzemeden oluşan bir ürün yada tamteşekküllü hizmet oluşturulması gerekmektedir. Bu kalite, müşteriler veya hedefkitle tarafından anlaşılmalı, yorumlanmalı ve kitlenizin gözünde kalıcı birimaj oluşturmalıdır.

Böylecesıra dışı olabilir ve gerçekten yeni bir markaya sahip olabilirsiniz.

 

Markalaşmak Nedir ?

Az önce"marka" kelimesini irdelemiştik. Markanın ne olduğunu hem tanımolarak hem de tanımın dışında hayal edilebilecek kadar detaylı bir şekildeüzerinde durup, ne olduğunu açıklamıştık. Markalaşmak kavramı da farklılaşmakdemektir. Birbirinin aynısı yada benzeri olarak gidenler arasında sıra dışıolmak, onlardan kısmen yada bütünüyle farklı olmak demektir.

Markalaşmakonusunda logo çok önemli bir husustur. Çünkü markanızın, müşterinin yada hedefkitlenin gözünde görüntüleneceği ilk yer logodur. Logo sayesindemüşterilerinizin yada hedef kitlenizin gözünde ki farklılığınız, ayrıcalıklıolmanız özümsenir.

Örneğinakıllı telefonlarda iPhone markası, markalaşmayı, bir kısmı ısırılmış olan elmalogosuyla yapmıştır. Müşteriler, akıllı telefonun arka kısmında bu elmalogosunu gördüklerinde cihazın iPhone markası olduğunu anlayabilmekte vemarkanın ayrıcalığını anında göz önüne getirebilmektedir. Markanın görülmesiylecihazın iPhone olduğu anlaşılmakta ve iPhone cihazının kendine has farklıözellikleri göz önüne getirilmektedir.

Yepyenibir marka olmak için başarılı olarak sayılan diğer tüm markaların hayathikayesine de bakılmalı ve bu hikayeler her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Markalaşmak Nasıl olur ?

Markalaşmakiçin öncelikle markanızın piyasa içerisindeki yerine karar verin. Potansiyelmüşterilerinizi keşfedin. Kolay yoldan ulaşabileceğiniz müşterileri tespitedin. Piyasadaki rakiplerinizi analiz edin. Ardından hedef kitlenizi dahaderinlemesine araştırarak ilgi alanlarını öğrenin.

Sonrasındamarkanızın odak noktasını ve kişiliğine karar verin. Markanızın piyasadakihedefi nedir ? Markanız neyi amaçlamaktadır ? Vizyonunuz nedir ? gibi hayatiönem taşıyan sorular karşısında markanız hakkında net fikirlere sahip olun.

Markanızınelerle ilişkilendirebiliyorsunuz ? Örneğin markanız yaşayan bir insan olsaydıhangi kelimelerde bağdaştırılabilirdi ? Markanız tanımlamak ve tanıtmak içinilişkilendirebileceğiniz kelimeleri tespit edin. Markanızı anlatan metaforlarıve konseptleri belirleyin.

Markanızınadına karar verin. Markanızın adı için hem akılda kalıcı hem de yaratıcıfikirler bulun. Örneğin marka isimleri için kullanılan bir stratejide, 4 haneliolması ve sesli-sessiz harf ile oluşturulması sağlanmaktadır. LEGO buna örnekolarak oluşturulmuş bir markadır. Hem okunması kolay, hem akılda kalıcı, hem deyaratıcı bir isim. Herhangi bir anlamı olmasa da birçok kişi tarafından bilinenbir markadır.

Sonrasındamarkanızın görünüşüne karar verin. Yani markanızın rengini ve fontunu belirleyin.Ardından markanızı tanımlayacak sloganı belirleyin. Sloganınız yaratıcı,etkileyici ve akılda kalıcı olması gerekmektedir. Son olarak markalaşmak içinlogonuzu oluşturun.

 

Markalaşmanın yolları ?

Markalaşmanınyolu belirli kurallardan ve stratejilerden geçmektedir. İlk olarak belirlişirket kurallarınızın olması gerekmektedir. Marka ile şirket farklıkavramlardır. Sonrasında tüm piyasaya yayınlan bir marka stratejisinibelirlemek yerine tam tersi olacak şekilde daha dar alanda baş gösterecek birmarka stratejisi uygulayın.

Yanifarklı kategorilerde, ürünlerde bambaşka rakiplerle mücadele etmek yerine dahaaz kategori ve ürünlerde kısıtlı olan rakiplerle mücadele verin. Genişlemeyerine daralma politikası markanızı %85 daha başarılı kılar. Aynı zamandamarkanızın güçlü bir marka olmasını sağlar.

Buna küçükbir örnek vermek gerekirse akıllı telefon piyasasına bakmanız yeterliolacaktır. Apple sadece akıllı telefon piyasasında ve bu piyasaya çok benzerolan tablet ve bilgisayar kategorisinde boy gösteren bir markayken LG markasıbeyaz eşya, telefon ve diğer elektronik ürünlerde baş gösteren bir markadır.Ancak akıllı telefon piyasasında LG, Apple ile yarışamayacak kadar güçsüz birmarkadır.

Markalaşmanınyolu, markanızı tanıtmaktan geçer. Öncelikle markanızı tanıtmalı ve insanlarımarkanızdan haberdar etmelisiniz. Yeni bir markanın satış yapabilmek içinreklamlar vermesi mantıklı değildir. Öncelikle tanıtımının ve markabilinirliğinin sağlanması için reklamlar verilmelidir.

Markanızbelirli bir kitle tarafından tanındıktan sonra dengeli bir reklam bütçesioluşturmanız gerekmektedir. Reklamlar bütçeniz sayesinde markanız her geçen gündaha fazla kişiye erişebilir ve müşterilerinizi arttırabilirsiniz.

Markalaşmanınyolu etkili bir marka isminden geçer. Marka ismi alırken dikkat etmeniz gereken ilk kural akılda kalıcı olmasıdır.Marka isminiz sayesinde insanların hafızasında kalıcı bir yer eldeedebilirsiniz. Aynı zamanda markalaşmanın yolu kaliteli ürün ve kalitelihizmetten geçmektedir. Bu yüzden markanızın kaliteli olmasına çok dikkat edin.

Ancakmarka isminizin jenerik bir isim olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.Örneğin Jelibon bir şeker markasıyken Haribo, Lilly, Turko gibi markalarınyaptığı tüm yumuşak şekerler "Jelibon" olarak isimlendirilmektedir.Benzer şekilde Solo, Blume, Papia gibi markalar kağıt mendil üreten markalarolmakla beraber bu ürüne, başka bir markanın ismi olan "Selpak"markası kağıt mendilin ismi yerine geçmektedir. Markanızın bu şekilde jenerikbir isim olması sizin bir adım öne geçirecektir. İnsanlar Papia marka kağıtmendil isterken selpak al demesi “Selpak” marka bir ürünün daha fazlasatılmasına etki edebilir.

Markanızbelirli bir başarıyı elde ettikten sonra genişleme stratejileri uygulayın. Altmarkalar oluşturarak farklı alanlarda, farklı ürünlerde kendinize ait yeniisimler elde edin.