Mart ayı satılık daire fiyatları ülkemizde ne yönde gelişti

Mart ayı satılık daire fiyatları ülkemizde ne yönde gelişti. Haberimizden detaylı bilgi edinin.

Mart ayı satılık daire fiyatları ülkemizde ne yönde gelişti

Mart ayı satılık daire fiyatları ülkemizde ne yönde gelişti. Haberimizdendetaylı bilgi edinin.

 

Gayrimenkul fiyatları ile ilgili veri toplamak teknolojiningeliştiği günümüzde internet ve diğer anlık veri paylaşımı teknolojileri ileoldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Oysa geçmişte bu olay bu kadarkolay yapılamıyordu.

 

Devletin bu işi yapan resmi kurumları hala bu konu ileilgili resmi verileri tam olarak zamanında açıklayamıyor. Tabi ki şu anda daeskisinden daha kolay olmasına rağmen net veriler vermek çok da kolay olmasagerektir.

 

Ancak yine de aylık düzenli bir seyir ile bu verileri kullanıcılarile paylaşmanın geçmişe nazaran daha kolay olduğu bir gerçektir.

 

Bu işlem nasıl mı yapılacak? Örneğin; 1 ay içerisinde  için verilen kiralık daire ilanlarının tamamının olduğu bir internet sitesidüşünelim. Bu internet sitesinde yer alan ilanları bir aylık periyot için elealdığımızda aylık bir veri elde edileceği açıktır. Zira günümüzde emlakilanlarının neredeyse tamamı internet üzerinden verilmektedir ve internet bunoktada güvenilir bir kaynak olarak görülebilir.

 

Bununla birlikte, internet üzerinde sayısı neredeyse binleribulan emlak ilanı sitesi yer almaktadır. Peki hangisindeki veriler dahagüvenilirdir?

 

Tabi ki çok bilinen ve hepimizin ilk anda aklına gelensahibinden ve milliyet emlak gibi sitelerdeki ilan sayıları oldukça fazlaolmasına rağmen bu sitelerde olmayıp diğer sitelerde yer alan emlak ilanları dazaman zaman olabilmektedir.

 

Dolayısıyla hem 1 aylık emlak ilanı trendini öğrenebilmekhem de kullanıcıların aradıkları emlak ilanını kolay bir şekilde bulmasınısağlamak üzere Flatfy sitesi tercih edilebilir. Nasıl ki bugün internetüzerinde herhangi bir bilgi araması yapılırken ilk tercih edilen yer aramamotorları ve bunların da en büyüğü Google ise, Flatfy’da emlak ilanlarınınarama motoru olma iddiasına sahip bir internet platformu.

 

Flatfy, sektöre 2015 yılında girdi ve kısa sürede ciddi birbüyüme sağladı. Zira sitenin sunmuş olduğu hizmet kesinlikle kullanıcı dostuyduve aranılan kriterdeki emlak ilanlarının tamamına erişim sağlayacak birpozisyon ile arama yapılmasına imkan tanımaktaydı.

 

Sitenin yazılımsal düzenlemesi Türkçe metin kalıplarınıalgılayabilecek yapay zeka mantığı ile yapılmıştır. Yani, “Eskişehir Odunpazarıtramvaya yakın kiralık daire” tarzında bir metin kalıbı ile arama çubuğuüzerinde arama yapıldığı takdirde ilgili kriterdeki tüm ilanlar kullanıcınınkarşısına gelmektedir.

 

Bunun yanında; Flatfy’ın bünyesinde 1,189 farklı emlak ilansitesine dair veriler kullanıcılara gösterilmektedir. Bu verilerin elbette kibir kısmı birbiri ile aynı ilanlara ait olabilir. Ancak bu Flatfy’ın yazılımdili birbiri ile aynı olan ilanları birbirinden ayrıştırmakta ve aynı ilanlarıkullanıcılarına göstermemektedir.

Flatfy üzerinde her ay 900 bin yeni ilan site veri tabanınaeklenmekte ve sitenin aylık görüntülenme düzeyi 1,3 milyon seviyesindeolmaktadır. Bunun yanı sıra Flatfy tarafından kullanıcılara sunulan bir diğerhizmet ise yazımızın başında da kısaca bahsettiğimiz aylık satılık ve kiralıkdaire fiyatları ile ilgili istatistiki bilgilerdir. Bu bilgiler kullanılarakgayrimenkul fiyatları ile ilgili genel gidişat tahmin edilebilir ve özellikleyatırım amaçlı konut satın alacak kişiler için karar verme sürecinde ciddi birveri seti sağlanabilir.

 

tr.flatfy.com sitesi aracılığıyla sunulan verilerinsonuncusu olan mart ayı ortalama satılık ve kiralık daire fiyatlarına ilişkinraporlar geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

 

Şimdi isterseniz hep birlikte bu raporlara bir göz atalım.

 

Yukarıda sitesinin veri tabanı kullanılarak ülkemizin 27 farklı şehrindeki farklı dairetiplerine ilişkin ortalama satılık daire fiyatları mart ayı için verilmiştir.

Bilindiği üzere konut fiyatlarında fiyatı belirleyen enbirinci etken ekonominin diğer tüm dallarında olduğu gibi taleptir vegayrimenkul sektörü için talebi arttırıcı birinci unsur ise gayrimenkulün yeraldığı konumdur.

 

Ülkemizin coğrafi ve sosyolojik yerleşim yapısının gereğiolduğu gibi, diğer ülkelerde de insanlar arasında benzer bir davranış şekligörülmekte ve deniz kenarındaki şehirlerde konut fiyatlarının daha yüksekolduğu görülmektedir.

 

Özellikle yaz dönemlerine doğru ilerlediğimiz yılın bubölümünde gayrimenkul fiyatlarında bu etkinin muazzam düzeyde olduğunugöstermek mümkündür.

 

Zira tr.flatfy.com tarafından sağlanan yukarıdaki raporda dabenzer bir durum söz konusudur.

 

Fiyat seviyesi en yüksek olan 2 şehir bir il bileolmamalarına rağmen Muğla’nın Marmaris ve Bodrum ilçeleridir.

 

Fiyat seviyesinin tüm daire tiplerinde tartışmasız en yüksekolduğu şehir Bodrum olmuştur. Yine raporda yer alan tüm daire tipleri içinBodrum’dan sonra en yüksek fiyatlara sahip olan şehir ise Marmaris olmuştur.

 

Ancak daire genişliği ve boyutu büyüdükçe Bodrum’dakifiyatların ciddi ölçüde arttığı görülmektedir. 1+0’dan 2+1 daire tipine gelenekadar tüm daire tiplerinde Bodrum’daki fiyatlar ile Marmaris’teki fiyatlararasında çok ciddi bir fiyat farkı olmamasına rağmen 3+1 dairelere gelindiğindeBodrum’daki ortalama satılık daire fiyatları ile Marmaris’teki ortalama satılıkdaire fiyatları arasındaki fark 2 katından fazla düzeyde olmuştur.

 

Yukarıda yer alan raporda en pahalı fiyatlara sahip olanşehirler nispeten ülkemizin batısında yer alan şehirler olmakla birlikte ucuzolan şehirler ise genel olarak ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde yer alanşehirler olarak görülmektedir.

 

Belirtildiği üzere; gayrimenkul sektöründe fiyatlargayrimenkulün konumu ve bulunduğu şehirdeki imkanlar ölçüsünde belirlenir. Birşehrin cazip olması o şehirdeki konut fiyatlarına da doğrudan yansımaktadır.

 

Yine de ülkemizin iç bölgelerinde ve güneydoğusunda bulunanbazı büyükşehirlerde bölgenin konut tercihi ile ilgili davranışları sebebiyleolsa gerek büyük konutlara olan talebin daha yüksek olduğu görülmektedir.Özellikle Kayseri ve Gaziantep için bu durum oldukça belirgindir. Gaziantep’te3+1 daire fiyatlarına bakıldığında Bodrum ve Marmaris’ten sonra en yüksekfiyata sahip 3’ncü şehrin Gaziantep olduğu görülmektedir.

 

tr.flatfy.com sitesi tarafından yayınlanan raporlarınikincisi ise yukarıda yer alan ve mart ayı için belirtilen ortalama kiralıkdaire fiyatları raporudur.

 

Yukarıdaki kiralık daire raporunda ilk raporda yer alanşehirlerin tamamı yer almaktadır. Bu şehirler arasında yine Bodrum veMarmaris’in genel olarak yüksek seviyede kira fiyatlarına sahip olduğugörülmekle birlikte bazı şehirlerde bazı daire tiplerinde ilginç noktalarınortaya çıktığını görmek mümkündür.

 

Örneğin; Ankara, Diyarbakır, Erzurum, İzmit, Kayseri, Konya,Malatya, Manisa, Şanlıurfa, Sivas ve Van’da 1+0 daire fiyatlarının 1+1 dairefiyatlarından yüksek olduğu görülmektedir.

 

Bununla birlikte; Batman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta da1+0 ve 1+1 daire kiraları ise aynı fiyat seviyesinde oluşmuştur.

 

Bu durum aslına bakılırsa çok ilginç görülmemelidir. Zira,1+0 daireler genel olarak çalışan bekar kişiler tarafından eşyalı ve dayalıdöşeli bir şekilde kiralanmaktadır. Bu nedenle bu tip dairelerin eve girişücretlerinin diğer evlere nazaran nispeten yüksek olması çok ilginç bir durumolarak görülmemelidir.

 

Özellikle belirtilen şehirlerin büyük bir kısmı ülkemizinnispeten daha küçük ve uzak bölgelerinde yer alan şehirleridir ve buralarda tekbaşına bekar olarak çalışan nüfus sayısı da kısıtlıdır. Bu nedenle, 1+0 dairetipleri de bu bölgelerde az görülmektedir. Hal böyle olunca da bu bölgelerde evsahipleri 1+0 daireler için daha yüksek kira ücretleri talep edebilmektedir.Nitekim tr.flatfy.com tarafından sunulan rapor da bize bu durumu göstermektedir.