Merkez Bankası Başkanı dolarla ilgili neler söyledi?

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 31 Ocak tarihinde yaptığı toplantıda dolarla ilgili neler söyledi. Dolar fiyatlarının iyiye gidişi engellediğni söyleyen Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya gerek duyulursa ilave para sıkılaştırması yapılabileceğinin de sinyalini verdi. İşte 31 Ocak Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın toplantısından önemli notların detayları..

Merkez Bankası Başkanı dolarla ilgili neler söyledi?
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'dan 2017'nin birinci enflasyon raporunda konuştu. İç talebin göreceli olarak zayıf seyrettiğine dikkat çeken Murat çetinkaya, 2016'nın son çeyreğin kredi büyümesinki olumlu artışın devam ettiğini fakat Döviz Kuru'ndaki yükselişin iyileşmeyi sınırlandırdığını söyledi. 

İktisadi faaliyetlerdeki toplarlanmanın ılımlı bir şekilde süreceğini söyleyen Murat Çetinkaya, getiri eğrisinin uygulanan parasal sıkılaştırma nedeniyle son dönemde yataylaştğına dikkat çekti. 

 

DOLAR'A MÜDAHALE SİNYALİ


İhtiyaç duyulması halinde gelecek dönemde parasal sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyleyen Çetinkaya, dolar fiyatlarının yer aldığı döviz piyasasındaki sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirleri alacağız. 

Gıda enflasyonu beklentisini yüzde 7'den yüzde 9'a çıkardıklarını açıklayan Çetinkaya, Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçları dinamik ve etkin bir şekilde kullandığını ve kullanacağını vurguladı. 


Geniş faiz koridorlarına dönüşün olmayacağına dikkat çeken Çetinkaya, "- Merkez Bankası olarak doğru zamanda, doğru kararları ve önlemleri aldığımızı düşünüyoruz.  Derecelendirme kuruluşlarının kararını inceliyoruz, S&P raporunu okuduğumuzda aceleci karar verildiğini görüyoruz." dedşç 

2017 ENFLASYON TAHMİNİ %8'E YÜKSELDİ 

2017 ve 2018 enflasyon tahminleri yükseldi. Buna göre 2017 yıl sonu enflasyon tahmini %6.5'ten %8'e yükseltildi. 2018 için ise enflasyon tahmini %5'ten %6'ya çıktı. 

Çetinkaya konuya dair  "Enflasyonun, 2017 sonunda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6,6 ile yüzde 9,4, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.