Merkez Bankası'ndan bugün dolara müdahale gelir mi?

3.70'le başladığı haftanın ilk 2 işlem gününde 3.90'a kadar çıkan doların seyri Merkez Bankası'nı harekete geçirdi. Dün 1.5 milyar dolarlık bir müdahale yapan Merkez Bankası'nın faiz arttırımına gidebileceği ve bu şekilde doların ateşini söndürebileceği konuşuluyor. Peki Merkez Bankası dolara müdahale için faiz aracını bir silah olarak kullanır mı?

Merkez Bankası'ndan bugün dolara müdahale gelir mi?

Doların ateşi bir türlü söndürülemiyor. Dün 3.90 seviyesini görerek 4 liraya doğru ilerleyen doların yükselişini kimse anlamlandıramıyor. Türkiye'deki sistem değişikliği ve coğrafi riskler şeklinde adlandırılan yükseliş sebepleri aslında çok da tutarlı sebepler değil bakıldığında. Dün Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in yaptığı açıklamalara göre içerde döviz talebi çok düşük ve bu denli bir yükselişi tetikleyecek bir dolar talebi yok. "Yurtdışından yapılan bir operasyon var ve Türk Lirası'nı değersizleştirme adına bir operasyon yapılıyor" diyen Cemil Ertem'in sözleri  dikkat çekici. 


MERKEZ FAİZ ARTIRIMINA GİDEBİLİR! 

Öte yandan bugün piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz silahına başvurarak faiz arttırımı yaparak dolar fiyatlarındaki volatiliteyi engellemesi yoluna gidebileceği konuşuluyor. Bloomberg'e konuşan banka yöneticileri Merkez Bankası'nın harekete geçmesi gerektiğini ve aktif bir şekilde piyasaya müdahale edecek kararlar alması gerektiğini söylüyorlar. 

 

TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİ DÜŞÜREBİLİR

Merkezin dolara müdahale etmemesi halinde reel sektörde ciddi sorunlar yaşanabileceğini söyleyen Banka yöneticileri,bunun nihai olarak Türkiye'nin büyümesini vuracağını söylüyor. Malum bugün bir kaç kurumdan Türkiye'nin 2017 yılı büyüme tahminlerini düşürdüklerine dair açıklamalar geldi.  


BAŞKANLIK SÜRECİ İŞLEDİKÇE DOLAR YÜKSELİYOR

Doların Eylül ayından beri sistemli bir şekilde yükselişi Başkanlık Sistemi'ne geçiş süreci hızlandıkça daha da hızlanan bir trend seyrediyor. Başkanlıkla birlikte sistem değişikliği oluşacağı ve bunun ülkede büyük gerilimlere neden olacağı beklentisi mi doları bu denli yükseltiyor, yoksa birileri başkanlığa karşı oldukları için mi ekonomiyle Türkiye'yi zora sokmaya çalışıyor?