Parakende alışverişe harcanan para açıklandı

Perakende alışverişe yılda 1 trilyon 60 milyar Lira harcıyoruz

Parakende alışverişe harcanan para açıklandı

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği’nin düzenlediği 5. Private Label Zirvesi’nde perakende sektörünün gelişimi değerlendirildi. BİM COO’su Galip Aykaç, konuşmasında perakende harcamalarının 1 trilyon 60 milyar Liraya ulaştığını bunun yüzde 50’sini de gıda harcamalarının oluşturduğunu açıkladı. Zirvede açıklanan Nielsen Araştırmasına göre özel markalı ürünler 9 ayda yüzde 29 büyürken hızlı tüketim ürünlerindeki payı ise yüzde 21’e ulaştı. Artık markette satılan her 5 üründen 1’i özel markalı.


Üretici ve tedarikçi firmaların yanı sıra ulusal ve yerel ölçekteki perakende zincirlerinin temsilcilerinin katıldığı PLAT 5. Private Label Zirvesi“Kalıcı Olmak için Çıkış Yolları” temasıyla gerçekleştirildi. BİM COO’su Galip AykaçA101 CEO’su Erhan Bostan ve Migros CMO’su Cem Rodoslu gibi perakende sektörünün güçlü isimleri de 5. Private Label Zirvesi’ndeydi.

BİM COO’su Galip Aykaç, 5. Private Label Zirvesi’nde toplam perakende harcamalarının 1 trilyon 60 milyar TL’ye ulaştığını ve bunun yüzde 50’sinin gıda harcamalarından gerçekleştiğini söyledi. Aykaç, gıda harcamalarının yüzde 26’nın ise modern perakendeciler aracılığıyla yapıldığını belirtti. Verimlilik konusuna da vurgu yapan Galip Aykaç, “Rekabet etmek için verimliliği artırmak gerekiyor. Verimliliği sağlayamadıkları için rekabet edemeyenlerin önce sorunları görmeleri ve çözmeye çalışmaları gerekiyor. Yasal düzenlemelerle bu sorunlar çözülemez. Kimseyi tek tipleştirmeyen, farklılıklara izin veren düzenlemeler işe yarar. Gelişmiş ülke olmak istiyorsak bu tip düzenlemeler yerine verimlilik artışının sağlanması üzerinde durulmalı.” diye konuştu.

Her yıl 1000 mağaza açarak yoluna devam eden A101’in CEO’su Erhan Bostan da şunları söyledi: “A101 kıt kaynaklarla bu noktaya geldi ve geldiğimiz noktadan da mutluyuz. 2023 yılında 9 bin olan mağaza sayımızı 13 bine, bin 400 olan ürün sayımızı 2 bine çıkarmayı hedefliyoruz. A101 olarak gerek ulusal gerekse uluslararası markalarla çalışmaya her zaman devam edeceğiz. Bu arada Privatel Label üreticilerinin markalarını da raflarımızda bulunduracağız. Ancak ana işimiz olan Private Label’da da ürün sayımıza 400 çeşit daha koyacağız. Hâlihazırda mağazalarımızda 700 çeşit Private Label ürünümüz bulunuyor”.

Nielsen Perakende Hizmetleri Direktörü İlker Unutkan’ın zirvede yaptığı sunum perakende sektörü ve tüketicinin alışveriş alışkanlıklarına yönelik önemli bilgiler verdi.


Tüketici uygun fiyatlı ürünü ve promosyonları takip ediyor


Fiyatlardaki artış alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Eskiden satın aldığı ürünün fiyatına çok fazla dikkat etmeyenler şimdi market market gezerek ya da online sitelerden araştırarak fiyatları karşılaştırıyor ve promosyonları takip ediyor. Artık 10 tüketiciden 9’u alışverişte önce fiyata bakıyor. İlker Unutkan, Nielsen Shopper Trends 2019 araştırmasının sonuçlarına göre artan fiyat farkındalığı ile birlikte alışverişçilerin en avantajlı promosyonları yakalamak için daha fazla efor sarf ettiğini vurguladı. Unutkan, her 10 alışverişçiden 9’unun ürünlerin tamamı ya da birçoğunun fiyatını bildiğini, her 4 alışverişçiden üçünün ise Private Label fiyatları ile markalı ürünlerin fiyatlarını karşılaştırdığını söyledi.


Perakendenin en hızlı büyüyeni özel markalı ürünler


Son rakamlara göre markette satılan 5 üründen 1’ini özel markalı ürünler oluşturuyor. Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarı cirosu, yılın 9 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 büyüdü. Aynı dönemde Private Label sektöründeki büyüme ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Özel markalı ürünler bu büyüme ile toplam FMCG pazarındaki (sigara ve alkol hariç) payını yüzde 21’e yükseltti. Private Label ürünler tüketicinin yaptığı ‘fiyat-kalite’ karşılaştırmasından galip çıktı. Büyümede tüketicinin özel markalı ürünlere duyduğu güvenin artması ve deneyenlerin memnun kalması önemli bir etken oldu. Bu yılın 9 ayında ‘daha fazla market markalı ürün satın alıyorum’ diyenlerin oranı geçtiğimiz yılın 9 aylık dönemine kıyasla yüzde 26’dan yüzde 29’a yükseldi. Alışveriş yapanların yüzde 42’si market markalı ürünler için ‘normal markalardan daha ekonomik’, yüzde 27’si ‘normal markalar kadar iyi kaliteli’, yüzde 22’si ise ‘‘market markalı ürünlerin kalitesi artıyor’ yanıtını verdi.

Gıdada özel markalı ürünlerin payı yüzde 21,7’ye çıktı


Özel markalı ürünlerde en çok tercih edilen ürün grubunu gıda oluşturuyor. Nielsen verilerine 2019 Ocak-Eylül ile 2018 Ocak-Eylül ayları karşılaştırıldığında gıda perakendesinde özel markalı ürünlerin payı bu yıl yüzde 21,7’ye yükseldi. Geçen yıla göre yüzde 26’lık bir artış yaşandı. Süt ürünleri, bakkaliye ürünleri ve yağlar ise gıdada başı çeken PL ürünleri arasında. Market markalı süt ürünleri yüzde 44,7 ile neredeyse bu alanın yarısını oluşturuyor.

Marketin yeni yıldızı özel markalı ürünler


Özel markalı ürünler kendi kategorilerinde liderliğe oynuyor. Bebek bezleri, tereyağı, domates salçası, bebek mendilleri, ev temizleyicileri ve sıvı yağ ürün kategorilerinde Private Label ürünler, markalı ürünlerden daha hızlı bir büyüme gösteriyor. Bu kategoriler aynı zamanda PL payının en yüksek olduğu kategoriler olarak dikkat çekiyor.

Ev Temizlik ve kişisel bakım ürünleri yükselişte!


Marka sadakatinin en yüksek olduğu kategoriler arasında yer alan temizlik ürünleri ve kişisel bakımda da dengeler değişti ve tüketici özel markalı ürünleri daha fazla tercih eder hale geldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ev temizlik ürünleri kategorisindeki özel markalı ürünlerin cirosu geçen seneye göre yüzde 41 artı ve toplam cirodaki payı yüzde 20,2’ye ulaştı. Aynı şekilde kişisel bakım ürünlerinin cirosu da yüzde 39 artış kaydetti ve toplam kişisel bakım cirosundaki payını yüzde 19,6’ya çıkardı.