Soğuk havalar sonrası domates fiyatı fırladı

Yurdun dört bir yanında kara kışın etkisini göstermesinden sebze halindeki fiyatlarda nasibini aldı. Zam rekortmeni domates olurken, Rusya’nın kotaları kaldırmasını açıklaması sonrası ürün sevkiyatının artmasıyla fiyatların daha da yükseleceği belirtiliyor.

Soğuk havalar sonrası domates fiyatı fırladı

Domatese soğuklardan sonra yüzde 50 civarında zam geldi. 1lira civarında satılan sofralık domatesin fiyatı 1.5 liraya yükselirken, salkımdomatesin fiyatı 2 liraya kadar yükseldi. Türkiye’nin domates merkezlerindenbiri olan Mersin Erdemli’de dalında domatesin fiyatı yüzde 50 artarken, 1.5liraya satılan domatesin 80 kuruş civarına maledildiği belirtiliyor.


Rusya’nın kotasından dolayı yüzü gülmeyen üreticilerinyüzünü soğuk havalarla artan domates fiyatları güldürürken, Rusya’nın kotayıresmen kaldırması sonrası Erdemli olmak üzere bir çok merkezden domateslerinihraç edileceğini, bunun da yurt içinde domates fiyatlarının artmasına nedenolacağı belirtiliyor.


Domates fiyatlarını 1.5-2 lira çıkmasıyla üreticininemeğinin karşılığını aldığına dikkat çekiliyor. Soğuk havalardan dolayı ziraidön nöbeti tutarak seralarını sıcak tutmak için harcama yapan üreticilerinüretim maaliyetleri de yükseldi.


Ocak ayında domates fiyatlarının 2 liranın üzerine çıkmasıbeklenirken, yurtiçi piyasa da vatandaşın pahalılıktan dert yanabileceğibelirtiliyor.  Mahsulün kısıtlıolmasınında fiyatların yükselmesinde etkili olduğuna dikkat çekiliyor, soğuk kışşartları nedeniyle üretimin oldukça zor olduğuna dikkat çekiliyor.


Hem yakıtta hem gübrede fiyatların artması üretimmasraflarını arttırırken şu an domates piyasasında üretinin yüzünün güldüğübelirtildi.