Başbakan'ın Irak gezisinde Başika ve Sincar damgası

Başbakan’ın süpriz Irak gezisinde süpriz mesajlar veriliyor. Başbakan Binali Yıldırım’la mevkidaşı Haydar El-İbadi’ni ortaklaşa yaptığı basın toplantısında sorunlu konularla ilgili çözüm mesajları verildi.

Başbakan'ın Irak gezisinde Başika ve Sincar damgası

Irak’ın Başkenti Irak’ta yüksek protokolle karşılaşan Binali Yıldırım ve El-İbadi’nin buluşması oldukça samimiydi. Bir arada heyetlerle görüşen 2 başbakan daha sonra kameraların karşısına geçerek hem basın toplantısı düzenlediler, hemde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdılar.


Başbakan Yıldırım konuşmasının başında El-İbadi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamadan duyulan memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ve Irak’ın çok güzel işlerin altına imza atabileceklerini söyledi. El-İbadi geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında Irak üzerinden PKK’nın Türkiye’ye zarar vermesine izin vermeyeceklerini söylemişti.


Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, bu tür girişimlere hiçbir şekilde rıza gösteremeyeceklerine dikkat çekerek Irak’ta da PKK’nın olmasından yana rahatsızlığını dile getirdi.


Başika konusunu da konuştuklarını söyleyen Başbakan Yıldırım, Başika’nın keyfi bir durum olmadığını,ihtiyaca binaen kurulduğunu ifade ederek, DEAŞ’ın bölgeden temizlendiğine dikkat çekerek, Başika’da dostane bir çözüm bulunacağının sinyalini verdi. Kulislerde sözlerden Türk askerinin Başika kampından yakın zamanda çekilebileceği konuşuluyor.


Başbakan Yıldırım, Sincar’ın terör unsurlarından temizlenmesi için Peşmerge ve Irak Merkezi güçlerinin gerekli çalışmayı yapacağını, Sincar’ın Türkiye için birinci derece de tehdit olduğuna dikkat çekerek, El-İbadi’nin bu konuda hassas davrandığını ve kendisine teşekkür ettiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, Irak genelinde bu tür işbirliğinin sağlanması hedeflediklerini söyledi.