Başkanlık referandumu hangi tarihte yapılacak netleşiyor

Başkanlık sistemini getiren Anayasa Değişikliği'nin maddeleri tek tek kabul edilirken,bir yandanda Başkanlık Referandumu hangi tarihte yapılacak sorusu cevap bulmaya başlıyor. YSK'da hummalı bir çalışma başladı bile. İşte olası referandumun yapılacağı tarihle ilgili son durum..

Başkanlık referandumu hangi tarihte yapılacak netleşiyor

Mecliste görüşülen Başkanlık Sistemi'ni getiren Anayasa Değişikliği'nin referanduma gitme olasılığı kesine yakın. Herhangi bir süpriz olmazsa 2017'nin 4. ayında Türkiye Başkanlık Sistemi'ne evet yada hayır demek için sandık başına gidecek. 

HAFTA BOYU TOPLANTILAR YAPILDI

Bu tarz referandumlarda YSK'nın hızlı davranması gerekiyor ki,işlemler 3 aylık bir süre zarfında tamamlanabilsin. Bu anlamda YSK Referandum'un yapılacağı tarih olarak 2 Nisan'ı uygun görüyor. Cumhurbaşkanlığı referandumdakine benzer evet ve hayır oylarının yer alacağı kahverengi ve beyaz pusulalarla seçmen kararını belli edecek. 

2 NİSAN YADA 9 NİSAN'DA YAPILACAK

Başkanlığı getiren Anayasa Değişikliği'nin 330 ve üstü oyla kabul edilmesi halinde,60 ünlük referandum süreci başlayacak ve sürecin direksiyonunda Yüksek Seçim Kurulu olacak. YSK hafta boyunca referanduma dair toplantılar yaptı ve 2 Nisan Pazar günü referandum olabileceği kararına vardı. Gecikmeler dikkate alınarak ve bu tarihin 9 Nisan 2017 olabileceği de belirtildi toplantılarda. 


Anayasa Referandumu anketlerinde son durum

PUSULALAR AYNI RENK OLACAK ÇÜNKÜ...

30 genelgesinde de güncelleme yapan YSK, Cumhurbaşkanlığı referandumunda fazla basılan pusulaları kullanabilmek için yine Beyaz Evet Kahverengi Hayır olacak şekilde bir pusula ayarlaması yaparak israfın önüne geçecek. Sadece ihtiyaç olduğu kadar pusula basılacak. 

CHP'NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ

YSK'ya yurtdışı seçmenlerle ilgili bir başvuru yapan CHP'nin başvurusu da reddedildi. Yurtdışında yapılan düzenlemenin OHAL kararnamesiyle yapılmasına itiraz eden CHP, yurtdışında Ak Parti'nin kendine seçmen oluşturduğunu iddia etmişti. 


YURTDIŞINDA 980 BİN SEÇMEN VAR

Yurtdışındaki seçmenin sadece kimliğinin oy kullanmak için yeterli olmasıyla ilgili düzenlemde Ak Parti süreyi uzattı son çıkan KHK'yla.  YSK'nın itiraz sebebi söz konusu değişikliğin seçim yasasını değil nüfus işleri yasasında bir değişiklik olduğu yönündeydi.

Yurtdışında 980 bin seçmeni bulunan Türkiye'nin bu düzenleme sonrası seçmenlerinin yüzde 40'ı sandığa gitmişti. Bu referandumda bu oranın artarak yüzde 50'lere çıkabileeği belirtiliyor.