Büyükanne maaşları başvuru tarihi belli oldu

Sosyal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı çalışma ile hayata geçirilecek olan torun bakan büyükannelere maaş verilmesi ile ilgili uygulamanın tarihi belli oldu.

Büyükanne maaşları başvuru tarihi belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun İstanbul’da ekonomi muhabirleriyle yaptığı basın toplantısındaki açıklamalar şu şekilde gelişti. Proje kapsamında büyükanneye asgari üçretin net yüzde 30’u gibi bir maaş verilecek. İlk etapta uygulama 5 bin aile üzerinden yapılacak.

Başvurular ne zaman başlıyor?

Proje kapsamı ilk etapta İstanbul ve Bursa’da uygulamaya giriyor. Müezzinoğlu taleplerin şubat sonuna kadar alınacağını, olağan üstü bir aksilik olmazsa Mart ayı itibari ile Büyükanne projesini başlatacaklarını açıkladı.

Maaş alacak büyükannelerin kriterleri ne olacak

Müezzinoğlu büyükanne maaşı alacak anneanne ve babaannelerin, emekli ya da emekli olmamalarının bir önemi olmadığını yani büyükannenin ekonomik koşullarının kriter kapsamı dışında tutulduğunu belirtti. Yaş sınırı ile ilgili net bir açıklama yapılmadı. Kriter olarak 65 yaş sınırı getirileceği düşünülüyor. Müezzinoğlu yaptığı basın açıklamasında  “Sağlıklı, bir çocuğa bakma dinamizmi varsa hekim raporu ve değerlendirmelerden sonra o desteği vereceğiz. Ayrıca hak etme taleplerinde annenin asgari ücretin iki mislinden fazla maaşının az olmasıdır. Yani 4 asgari ücret maaşı olan anneden ziyade 2 asgari ücreti geçmeyen anneleri proje bazlı değerlendireceğiz" yanıtını verdi.

Maaşlar nasıl finanse edilecek
Torun bakan büyükannelere verilecek olan maaşların yarısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, diğer yarısı ise projenin uygulandığı ilin sanayi ve ticaret odaları ve işci ve işveren sendika konfederasyonu tarafından üstlenecek. Bu finansman dengesi ile sosyal diyalog mekanizmalarının etkin bir kullanımı söz konusu olacak.