Cumhurbaşkanı Erdoğan Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gayrettepe-Kâğıthane-İstanbul Havalimanı Metro Projesi TBM Tünelleri Tamamlanma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Kendi alanında dünyanın en büyüklerinden olan İstanbul Havalimanı’nı şehir merkezine bağlayan bu metro hattıyla İstanbul'un dünya şehri özelliğini biraz daha güçlendiriyoruz. İstanbul’u turizmden kültüre, finanstan teknolojiye, eğitimden sağlığa her alanda küresel merkez hâline getirme yolunda kararlılıkla ilerlemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro tünelleri açışında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Projesi TBM Tünellerinin Tamamlanması Töreni'ne video konferans yöntemiyle katılarak, bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında annelerin Anneler Günü'nü kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun hayırlı olmasını temenni etti.

 “METRO HATTININ DEVREYE GİRMESİYLE İSTANBUL HAVALİMANI'NIN ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK”

Yaklaşık iki yıllık inşaat süresi sonunda metro hattı tünelinde ışığın bugün görüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu metro hattının devreye girmesiyle İstanbul Havalimanı'nın ulaşım sorunu tamamen çözülmüş olacaktır. Ayrıca İstanbul, şehrin kuzey aksı yönünde diğer tüm ulaşım hatlarıyla bağlantılı çok önemli ve verimli bir toplu taşıma alternatifine kavuşacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, metro hattının ray döşeme, sinyalizasyon ve diğer işlemlerinin de süratle tamamlanıp hedeflenen süreden önce hizmete girmesini dileyerek, bu metro hattında da yerli ve millî imkânları kullanmaya öncelik verdiklerini söyledi.

Metro inşaatında emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi alanında dünyanın en büyüklerinden olan İstanbul Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayan bu metro hattıyla İstanbul'un dünya şehri özelliğini biraz daha güçlendiriyoruz. Koronavirüs salgını sebebiyle dünyada siyasi ve ekonomik güç dengelerinin yeniden oluşacağının konuşulduğu bir dönemde, bu proje Türkiye'ye çok büyük bir avantaj kazandıracaktır. İstanbul'u turizmden kültüre, finanstan teknolojiye, eğitimden sağlığa her alanda küresel merkez hâline getirme yolunda kararlılıkla ilerlemeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizi son 18 yılda eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, temel hizmet ve altyapı yatırımlarıyla getirdiğimiz seviyenin önemini son iki ayda bir kez daha gördük” diye konuştu.

“SALGININ DA ÜSTESİNDEN GELECEK VE ÇOK DAHA BÜYÜK BİR SIÇRAYIŞLA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilköy ve Sancaktepe'deki sağlık tesislerinin son teftişini yaptığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “İnşallah bayram sonuna kadar açılışlarını yapacağız. Hadımköy'de Sultan Abdülhamit'ten kalma tarihî bir eserin restorasyonunu yaparak Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi olarak sizlere kazandıracağız. Durmak yok, Koronavirüs, vesaire bizi durdurmuyor. Yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Nasıl dağları deliyorsak, yerin altında da yine aynı şekilde buraları delmek suretiyle önümüzde engel tanımıyoruz ve hedeflerimize ulaşıyoruz. Gelişmiş devletlerin dahi çaresiz kaldığı salgın sürecini Türkiye olarak kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın ötesinde dostlarımıza da destek vererek yaşadık. Dün terörle mücadelede, sınırlarımızı savunmada, demokrasimizi güçlendirmede, kalkınmamızı hızlandırmada gösterdiğimiz başarıyı bugün salgın hastalıkla mücadelede tekrarladık. İnşallah bu salgının da üstesinden gelecek ve çok daha büyük bir sıçrayışla yolumuza devam edeceğiz. Bugün tünel ışığını görme törenini yaptığımız metro hattı gibi yatırımlar, gelecekteki büyük atılımın yeni manivelaları olacaktır.”

Türkiye'nin 314 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 471 kilometresi belediyeler tarafından yapılan 785 kilometre şehir içi raylı sistem uzunluğuna sahip olduğu bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı envanterinde hâlen inşası süren 151 kilometre, projesi tamamlanan 244 kilometre ve etüt proje aşamasında 208 kilometre olmak üzere toplam 921 kilometrelik şehir içi raylı sistem hattı bulunduğunu ve bunların devam ettirileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un, herhangi bir şehir olmadığının altını çizerek, “Bu şehrin anlamını kavramak için sadece gözünüzle silüetine bakmanız yetmez. Ancak tüm kalbinizle kucaklarsanız bu şehre nüfuz edebilirsiniz. Biz, 40 yıldır bu şehrin hizmetindeyiz. 1994 yılından beri büyükşehir belediye başkanı, başbakan, cumhurbaşkanı olarak İstanbul'u hak ettiği seviyeye çıkarmanın gayreti içindeyiz” dedi.

İstanbul'un gücüne ve potansiyeline inanmayan hiç kimsenin bu şehre layık olduğu hizmeti verebilme imkânı bulunmadığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu şehrin her zerresine sinmiş olan medeniyetimizden, tarihimizden, kültürümüzden, inancımızdan nasibini almayanlar İstanbul ile gerçek anlamda bütünleşemez. ‘Aşkınan çalışan yorulmaz’ sözünde olduğu gibi İstanbul'a hizmet etmek, eser kazandırmak, yatırım yapmak, imkândan önce inanç meselesidir. Şartların zorluğu, sadece mücadele azminin yükselmesini gerektirir. İstanbul, mazeret değil, hizmet bekler” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'un tüm acil ihtiyaçlarını karşıladıklarını, yatırımlarını aksatmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanından hastanesine, yolundan temizliğine, parkından metrosuna kadar İstanbul'un her talebine çözüm ürettiklerini söyledi.

“SAĞLIK TURİZMİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Şimdi yeni bazı dedikoduların üretilmeye başlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ne Sancaktepe'nin ne Yeşilköy'de yapılan hastanelerin, bunlara ihtiyaç yok. Çünkü bunların ufku çok ama çok dar. Biz, sağlık turizmini çok önemsiyoruz. Bunlara sorun; Sancaktepe'nin yanında herhangi bir havalimanı var mı? İnanın bilmezler. Orada Samandıra'da geçmişte askerî bir havaalanı vardı. Aynı şekilde Yeşilköy, burada da zaten havalimanının bir ucuna bunu inşa ediyoruz. Burada millet bahçemizi yine yapacağız. Fakat bizim burada başka hesabımız var. Nedir o? Sağlık turizmine yönelik bu her iki yere de yurt dışından gelenler uçaklarla, ambulans uçaklarla gelecekler, buralarda tedavilerini yapıp ondan sonra uğurlayacağız. Bu, bizim için yeni bir açılımdır. Bu yeni açılımla beraber Türkiye bu noktada sağlık üssü olma görevini yapacaktır. Hani, geçmişte Türkiye'den Cleveland'a gidiyorlardı ya inanıyorum ki bundan sonra da İstanbul'a gelecekler.”

Türkiye'nin şehir hastaneleri ile nam saldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başakşehir Hastanesi’nin birinci etabının bittiğini, ikinci etabını da önümüzdeki haftalarda bitireceklerini böylece 2 bin 500 yatağı aşkın kapasitesiyle dev bir şehir hastanesini İstanbul'a kazandıracaklarını belirtti.

“KORONAVİRÜS BELASINDAN ÇOK DAHA KISA ZAMANDA KURTULACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlardan Koronavirüse karşı alınan tedbirlere uymalarını, biraz daha sabır ve tahammül göstermelerini isteyerek, “İnşallah bu Koronavirüs belasından çok daha kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyorum. Aynı durumu ben kendi şahsımda, ailemde de şu anda sizler gibi yaşıyorum ve hep birlikte aldığımız tedbirlere uyarsak, inanıyorum ki çok kısa zamanda biz dünya ülkelerine göre bu işi çabuk aşacağız. Sizleri eğer sıkıntıya düşürüyorsak, sizden özellikle özür diliyorum ama ben diyorum ki gelin sabredelim ve bir an önce de inşallah selamete çıkalım”  diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından tünel ışığını görmek için direktif verdi.

Ulaştırma Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da kazı işlemini gerçekleştiren tünel açma makinası TBM'in (Tunnel Boring Machine) özellikleri hakkında bilgi verdi.