İbrahim Kalın: Türk askeri El-Bab'ın merkezinde

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan çok önemli açıklamalar geldi. NTV'ye verdiği röportajda açıklamalar yapan İbrahim Kalın El Bab'da gelinen aşamayı anlattı ve dün gece Cumhurbaşkanı ile Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ayrıntılarını anlattı. İşte İbrahim Kalın'ın o önemli açıklamalarının detayları..

İbrahim Kalın: Türk askeri El-Bab'ın merkezinde
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV'ye yaptığı açıklamada Suriye'de Türk askerinin şehir merkezine girdiğini ve Hastane Tepesi'nin tamamen ele geçirildiğini açıkladı. İbrahim Kalın Erdoğan-Trump görüşmesinin içeriğine dair de önemli açıklamalar yaptı. 

İbrahim Kalın dün akşam Donald Trump'la yapılan görüşmenin içeriğinden bahsettiği açıklamasında, Erdoğan'ın ABD ile Türkiye'nin müttefikliğinde ekonomi ayağının hep eksik kaldığını dile getirerek iki ülkenin bu konuda birlikte çalışma yapmasını istediği belirtiliyor. 

Obama döneminin iki sıkıntılı konusunun olduğunu söyleyen İbrahim Kalın,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda Donald Trump'la görüştüğünü, FETÖ ile ilgili Fetullah Gülen'in iadesine dair Trump ve Flinn'in çalışma başlatacağını açıkladı. Bu konuda Trump'un bilgilendirildiğini söyleyen Kalın, diğer sıkıntılı konu olan PYD konusunun da görüşüldüğünü ve Türkiye'nin Suriye'de 2 bin kilometrelik bir alanı temizleyerek bu konuda ne kadar ciddi ve sorumluluk alan bir ülke olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. 

"Türk askeri şu an El Bab şehrinin merkezinde" diyen ibrahim Kalın, Rakka'nın da DEAŞ'tan temizlenmesi için ABD'nin elinde somut bir plan olduğunu ve Trump'unda bu konuya sıcak baktığını belirtti. Bu operasyonun eşgüdüm içinde yapılacağını söyleyen Kalın'ın sözleri, "Rakka OPerasyonu'nda Türkiye'de yer alacak mı?" sorularını akıllara getirdi. 

Fetullah Gülen'in iadesi konusunun da konuşulduğunu belirten İbrahim Kalın, "Obama yönetimi Gülen'in iadesi konusunda hiçbir adım atmadı. İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması var. FETÖ sadece Türkiye'nin ulusal çıkarları için tehdit değildir bulunduğu her ülke için tehdittir. Amerika'ya dönecek olursak suçuların iadesi çerçevesinde FETÖ'nün Türkiye'ye iade edilmesi, ve tutuklanması konusunda başvuru da bulunduk. Bazı tedbirler mümkün. Bu konuda Sayın Trump ve Sayın Flinn çalışma başlatacak." dedi. 

Referandum tarihi

- Ankara'da gündem şu an yoğun. Sayın Cumhurbaşkanı önümüzdeki birkaç günde imzayı atar ve referandum tarihi de netleşir. En geç Cuma, Cumartesi günü imzalayabilir. O zaman da tarih belli olur. Şu anda masada 9 ya da 16 Nisan tarihleri var. 

Kıbrıs müzakereleri
- Kıbrs müzakerelerinin bu referandumla herhangi bir endekslenmesi mümkün değil. Biz hep Rum tarafının bir adım önünde olacağız. Atmamız gereken adımları attık. 2004 yılında Türk tarafı referanduma evet dedi Rum tarafı hayır dedi ama onlar ödüllendirildi. Rum tarafının engelleriyle karşılaşıldı. Rum bölgesini AB'ye üye yaptılar. Türkiye süreçte yapıcı oldu ama ilkeler koydu. Güvenlik ve garantiler sistemi adada barışı sağlamaya devam edecektir. Türk askerinin oradaki varlığı hiçbir zaman Rum kesimine karşı değildir.

AB ile geri kabul anlaşması

- Bizim çabamızla mülteci dalgası durdu. Türkiye şu anda tek başına üç terör örgütüyle mücadele eden tek NATO ülkesi. İngiltere'de 2004'teki metro saldırısından sonra çok büyük yasalar çıkartıldı bunlardan biri de terörün övülmesi. Avrupalılar bunları yapınca gerekli görüyorlar ama biz bunları yapınca bunlar AB kriterlerine uymuyor diye karşımıza getiriliyor. Terörün tanımına ilişkin baskı kabul edilemez. Özellikle Almanya'nın bu konudaki tavrı zaman zaman anlaşılamaz durumda. Geçtiğimiz yıl içerisinde Almanya'daki Türk camilerine merkezlerine neredeyse hergün bir saldırı yapılıyor. Geri kabul anlaşmasını yeniden değerlendirmek her zaman masada. Türkiye'nin güvenliği Avrupa'nın da güvenliğidir. Kararlılıkla mücadele olmazsa, herkes kaybeder. Diyanet personelinin orada casuslukla suçlanması son derece kabul edilemezdir. Bunları da 15 Temmuz'dan sonra darbeye karşı tavır alan vatandaşlarımıza yapılıyor. 15 Temmuz'dan sonra Almanya'da ve Avrupa'nın başka yerlerinde yapılması planlanan darbe karşıtı gösterilere karşı koydular.