Tarihi Astana görüşmeleri başladı Kimler katılıyor?

Kazakistan'da yapılan ve Türkiye,İran ve Rusya'nın masada olduğu, ABD'nin de gözlemci sıfatıyla büyükelçi düzeyinde temsil edileceği Astana'da -10 derece soğuklukta başladı. Saat 10:00'da başlayan görüşmelerin 2 gün sürmesi ve yarın öğlenden sonra bir basın toplantısıyla kararların açıklanması bekleniyor.

Tarihi Astana görüşmeleri başladı Kimler katılıyor?
Astana'da başlayan görüşmelerde Suriye'de savaşan silahlı muhalif gruplarda yer alacak. Zirve Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğünde başladı. Görüşmelere hem Suriye hükümetinin hemde muhalefetin katılması bekleniyor fakat görüşmelerin yüzyüze mi yoksa başka bir yöntemle mi yapılacağı henüz netlik kazanmadı. 


ABD GÖZLEMCİ OLACAK

Muhalefetin önceliği ateşkesin daimi kılınması. Amerika görüşmelere davet edilmişti. Heyet göndermeyen ABD, büyükelçi düzeyinde gözlemci sıfatıyla görüşmelerde yer alacak. 


PYD MASADA YOK! YERİNE...


İran ve Birleşmiş Milletler'in de olacağı masada Kürt gruplar Türkiye'nin hassasiyeti nedeniyle masada yer almayacak. Türkiye'nin PYD'nin PKK'dan bir farkı olmadığı fikrini doğru bulan Rusya PYD'nin masada yer almamasını kabul etmişti. Görüşmelere Barzani tarafından desteklenen Suriye Ulusal Kürt Konseyi katılacak. 


SURİYE HÜKÜMETİ DE MASADA OLACAK 
Suriye ve muhaliflerin ilk kez bir masa etrafından bir araya gelmesi nedeniyle kritik bir öneme sahip olan Astana görüşmelerinden ne karar çıkacağı oldukça önemli. Bu görüşmelerle Türkiye'de "Esadsız geçiş planı" fikrinden bir adım geriye adım atarak Suriye hükümeti ile aynı masaya oturmayı kabul etmiş oldu. Esad Yönetimi'nin iç savaşı durduracak kapsamlı bir çözüm planının müzakaresinden yana olduğu iddia ediliyor. 

MUHALEFETİN ŞARTLARI VAR!

Muhalif heyeti sözcüsü de pozisyonlarını netleştirdi. Yahya El Aridi, ateşkes, insani yardım, tutukluların serbest kalması dışında siyasi müzakereye girmeyeceklerini söyledi.


Muhalifler iç savaşı bitirecek siyasi çözümün İsviçre'de yapılacak görüşmelerde ele alınmasını istiyor.