Trump Suriye’de güvenli bölge oluşturacağını açıkladı

Suriye’de güvenli bölge için ilk öneriler Türkiye’den gelmişti. Uluslar arası toplumdan destek bulamayan bu öneri için Trump Suriye halkı için güvenli bölge oluşturacağım dedi.

Trump Suriye’de güvenli bölge oluşturacağını açıkladı
Trump’ın bu açıklaması üzerine Rusya  ABD’yi uyardı.

Rusya Kremlin sözcüsü Dimitry Perskov aracılığı ile, Suriye için atılacak bu adımın tüm sonuçlarının hesap edilmesi gerektiği konusunda ABD’ye uyarıda bulundu. ABD seçimleri sırasında ve seçim sonunda Rusya lideri Vlademir Putin’le  mutabakatlar konusunda sorun yaşamayacaklarını dile getiren Trump’ın Suriye konusunda anlaşmazlık yaşayıp yaşamayacağı merak ediliyor. Olası anlaşmazlık durumunda Putin İle Trump ilk defa karşı karşıya gelecek
 

Türkiye’nin ABD’ye yanıtı

En başından beri Türkiye’nin istediği ve uluslar arası topluma bildirdiği güvenli bölge çağrısı karşılık bulamamıştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, başından beri bu gelişmeyi onaylıyoruz ve savunuyoruz dedi. Müftüoğlu Cebablus harekatı sonrası güvenliği sağlanan bu bölgelere Suriye vatandaşlarından binlerce, on binlercesinin geri dönmesini örnek olarak gösterdi. Türkiye arkasında durduğu güvenli bölge gelişmeleri için ABD’nin çalışma sonucu ortaya çıkaracağı içeriğe bakıp, değerlendirmeyi ve akabindeki adımları ona göre yapacağını bildirdi. Türkiye dışında Katar Dışişleri Bakanlığı da öneriyi onaylıyor ve destekliyoruz açıklamasında bulundu


Güvenli bölge sonuçları ne olacak?

Trump ABC kanalındaki röportajında milyonlarca mültecinin Avrupa’ya kabul edilmesinin hata olduğunu söyledi. Suriyelilerin ülke içindeki tampon bölgede kalmalarının daha doğru olduğunu belirten Trump’un bu konuyla ilgili kararnameyi yakın zamanda imzalaması bekleniyor.


ABD’nin kararnamedeki bir başka detayı ise, Suriye'den ikinci talimata kadar mülteci kabulününün yasaklanması. İran, Irak, Libya, Yemen, Sudan ve Somali gibi ülkelerden de 120 gün boyunca herhangi bir göçmen kabul edilmemesi oldu. Barack Obama döneminde 110 bin olan yıllık mülteci kabul üst sınırının 50 bine indirildiği görülüyor.