Türkiye’deki mülteci sayısı Bakan Soylu tarafından açıklandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı Göç Kurulu toplantısında “Ülkemizde geçici koruma kapsamında kalan bütün Suriyelilerin detaylı verilerinin güncellenmesini amaçlayan doğrulama çalışmamız devam etmektedir” dedi.

Türkiye’deki mülteci sayısı Bakan Soylu tarafından açıklandı
Bakan Süleyman Soylu, Türkiye’de göçmen ve mülteci olarak bulunan insan sayısının 3 milyon 55 bin 78 kişi olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı nüfus verileriyle karşılaştırıldığında, Türkiye’deki mülteci sayısının 17 ilin nüfusu kadar olduğu tespit edildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre 79 milyon 814 bin 871 olan Türkiye nufusu, mülteci sayısıyla 83 milyon 369 bin 488’e yükselmiş oldu.

Vilayetler Evinde düzenlenen Göç Kurulu Toplantısı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Coğrafyamızda, özellikle Suriye kaynaklı göç hareketi, sadece hedef ve geçiş ülkesi olma sebebiyle değil, vicdani sorumluluk sebebiyle de bizimle ilgilidir.”dedi.

Göç Kurulu Toplantısında açılış konuşmasını yapan Bakan Soylu,AFAD verilerine göre Türkiye'nin, Suriye krizinde mülteciler için kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından yapılan toplam harcaması ise 25 milyar dolardır. Türkiye bunları yaparken terörle mücadele etmiştir. PKK, PYD, FETÖ, DEAŞ ile mücadele etmiştir. Seçimler atlatmıştır, darbe girişimleri atlatmıştır, ekonomik operasyonlara maruz kalmıştır ve siyasi istikrarını muhafaza edebilmiştir. 3.5 milyon kişi ve 25 milyar dolar harcama, dünyadaki bazı ülkeler kadar hem ekonomik hem de nüfus olarak bir büyüklükten bahsediyoruz. Göçmen krizine verdiğimiz tepki elbette ki hızlıdır ancak hesapsız ve gelişine verilmiş bir tepki değildir. Ülkemizde izlenen göç politikası insan hakları temelinde, uluslararası normlara uygun bir politikadır. Türkiye göçmen politikasına takip ettiği ilkeler mevcuttur. Öncelikli ilkemiz; gelen kişilerin zulme uğrama tehlikesi altında oldukları bölgelere göndermeme ilkesidir. Türkiye tarafından hassasiyetle uygulanmıştır. 2011 yılından bu yana, Suriyeli vatandaşlar için uygulanan açık kapı politikası ikinci ilkemizdir. Bu ilke, göçmen politikamıza ana rengini veren ilkelerden birisidir. Üçüncü ilkemiz ise, düzenli göçün özendirilmesi ve kolaylaştırılması, düzensiz göç ve ticareti ile en etkin şekilde mücadele edilmesidir. Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yaklaşık sadece yüzde 10'u kamplarda barındırılmaktadır” ifadelerini kullandı.