Üniversiteli öğrenciler bulundukları ilde nasıl oy kullanabilirler?

TBMM Genel Kurulu’nun görüşmeleri ardından oylamalar sonucu 18 maddelik Anayasa değişikliği kabul edildi. Anayasa değişikliğinin ardından gidilecek referandum ne zaman olacak ve öğrenciler okudukları şehirde nasıl oy kullanabilecekler sorularının yanıtları…

Üniversiteli öğrenciler bulundukları ilde nasıl oy kullanabilirler?

Üniversite öğrencileri okudukları şehirlerde oy kullanabilecek


Türkiye genelindeki seçimlerde, üniversite öğrencilerinin pastadaki payı azımsanamayacak büyüklükte bir oran teşkil ediyor. Özellikle yaşadıkları şehirden uzak yerde okuyan ya da okudukları şehirde oy kullanmak isteyen üniversite öğrencileri referandumda oy kullanmalarının önü açıldı. 

Öğrenciler öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten belgeyi almalıdırlar.

Yurtta kalan öğrenciler: Yurt müdürlüğünden o yurtta kaldığını belirten ıslak imzalı belge ve ıslak imzalı öğrenci belgesini alarak bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğü'ne başvurada bulunması gerekiyor.

Evde kalan öğrenciler: Islak imzalı öğrenci belgesi ve Kira sözleşmesi ya da kendi adına kayıtlı fatura örneğini temin ederek bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğü'ne başvurada bulunması gerekiyor. 

Akrabasının yanında kalanlar: Akrabasıyla birlikte nüfus il müdürlüğüne giderek referandumda oy kullanabilmek için başvuruda bulunması gerekiyor.


Böylece bu başvuruyu yapan öğrencilerin kütüğü o ilde gösterilerek refarandumda oy kullanabilecekler. 


Bu belgelerle okudukları bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler.

Başvurular için son tarih 2 Şubat’tır.


Referandum ne zaman yapılacak?
Tüm Türkiye tarafından merakla beklenen referandum günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Bakan referandumun Nisan ayının ilk yarasına kadar yapılacağını belirtti. Tam tarih ise 9 şubat olarak tahmin ediliyor.