Alkol kullanım bozukluğu ve bağımlılık ne demektir?

Alkol ile ilgili eleştirildiğinizde öfke duygunuzun oluşması veya artması, Adli sorunlar yaşamanız veya tarfik kazası yapmanıza rağmen halen kullanmaya devam ediyorsanız bu kullanım bozukluğuna giriyor.

Alkol kullanım bozukluğu ve bağımlılık ne demektir?

Yaşamımız da yaşamı devam ettirmek için almak zorunda olmadığımız ama bir biçimde bir süreden sonra onsuz yaşamayadığımız her türlü maddeye madde bağımlılığı diyoruz. Alkon kullanım bozukluğu veya alkol bağımlılığı ise yaşamımızı sürdürmek için kullanmak zorunda olduğumuz bir madde değil alkol gibi sigara,nikotin gibi yasal olarak kullanılan mazemeler ise ister beğenelim ister beğenmeyelim yaşamımızın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.


Burada kullanım bozukluğu veya bağımlılığı son bir yıl içinde Amerikan psikiyatri bilimin yaptığı sınıflandırmayla birlikte ister alkol olsun ister diğer madde bağımlılıklarından söz etmek yerine artık kullanım bozukluğundan bahsedilmektedir. Alkol kullanım miktarının son 1 yıl içinde artması, alkol kullanmadığınız zamanlar da aldığınız miktarının artması dışında bir yoksulluk belirtilerinin oluşması yine almadığınız zamanlarda yoğun bir istek ve arayış içinde olmanız. Alkol aldığınız zamanlarda iş,  sosyal çevrenizde ve sevdiklerinizle problemler yaşamanız.


Alkol ile ilgili eleştirildiğinizde öfke duygunuzun oluşması veya artması, Adli sorunlar yaşamanız veya tarfik kazası yapmanıza rağmen halen kullanmaya devam ediyorsanız bu kullanım bozukluğuna giriyor. Hayatınızın içinde var olduğu andan ihtibaren bu sürecin başladığını belirtiyor. Hangi madde olursa olsun siz ilk madde kullanımına başladığınız da siz bu süreci başlatmış oluyorsunuz kapıdan içeriye girmesini sağlamışsınızdır ama bunun nekadar sürede kullanım bozukluğu veya bağımlılık olduğu bağımlılığın ne kadar sürede ortaya çıkacağı kişiden kişiye farklılık gösterir nasıl değişiyor derseniz burada alkol bağımlılığı genetik yatkınlık dışında çevresel etkenlerden de kaynaklabilir. Yapılan çalışmalara göre alkol bağımlıları, kişiyi diğer madde bağımlılıklarına doğru sürüklemektedir.