Ayak hastalıklarınız başka bir hastalığın habercisi olabilir

Ayaklarınızdaki değişim ve rahatsızlıklar aslında birçok başka hastalığın habercisi olabilir. Bu belirtileri dikkate alıp erken teşhisle tedavi olabilir daha büyük sıkıntılara neden olabilecek hastalıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

Ayak hastalıklarınız başka bir hastalığın habercisi olabilir
Çoğu zaman ayaklarımızdaki ufak rahatsızlıklara dikkat etmeyiz fakat ayağımızda nükseden bazı belirtiler vücudumuzdaki başka bir hastalığın tetikçisi olabilir. Ayak hastalıkları ile ilgili yaptığımız araştırmaya göre bu hastalıklar nelerdir ve gerçekte hangi hastalığın belirtisi olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz

Soğuk ayaklar ve ayak parmaklarında kırmızı, beyaz, mavi lekeler

Ayak ve ayak parmaklarınız sık sık soğuk mu oluyor? Periferik arter hastalığı (PAD) olarak bilinen zayıf kan dolaşımı nedeni olabilir. PAD genellikle yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı, diyabet, hipotiroidi, hiper-kolesterol ve anemi gibi altta yatan bir hastalığın sonucudur. Sigara içimi PAD ile de kuvvetle ilişkilidir. Periferik nöropati ayaklarınızı soğuk hissetmenizi sağlayabilir.
Parmaklarınız kırmızı beyaz ve mavi bir görünüme dönüşürse raynaud hastalığının belirtisi olabilir. Raynaud hastalığı, simetrik olarak ve ayak parmaklarını etkileyen bir dola¬şım bozukluğudur. Raynaud hastalığı, soğuk havalarda eller ve ayakları lekeli ve mavimsi yapar.



Topuk ağrısı


Plantar fasiit en yaygın topuk ağrısı nedenidir. Plantar fasya topuk kemiğinizi ayak parmaklarınıza bağlayan düz doku şerididir (bağ dokusu). Bu doku şeridi ayak kemerinizi destekler. Topukta dikensi bir çıkıntı da var ise bu durum topuk dikeni olarak adlandırılır. Plantar fasiit halk arasında topuk dikeni ile karışsa da aslında farklı bir durumdur. Plantar fasya, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku (bağ dokusu) şerididir.
plantar fasyanın gerilmesi sonucu bu doku şeridi zayıflar, şişer ve tahriş olur. Bu durum enflamasyon (mikropsuz iltihaplanma) olarak değerlendirilir. İltihaplanma nedeni ile topukta ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler meydana gelir.


Ayakları sürükleyerek yürüyebilmek

Yürüme şeklinde değişiklik, bozuk, yürümede istem dışı yavaşlık, denge bozukluğu, ayak sürükleme gibi yürüyüş bozukluğunun nedeni periferik nöropati olabilir. Bu hastalık uyuşma ve bazen ayaklarda yanma hissi yaratan yavaş bir sansasyon kaybıdır. Periferik nöropati, diyabetiklerde en sık görülen durumdur; ancak alkolizm, enfeksiyon, vitamin eksikliği, bel arkası sinir sıkışması veya ağır metallere maruz kalmanın bir sonucu olabilir.


Çomak parmak veya clubbing

Parmak ve tırnaklarda deformite olarak tanımlanır. Parmakların yapısal şeklinde bozukluk görsel belirtileridir. Tırnaklar eğiktir ve tırnak tepesi yuvarlak ve tırnak ters kaşık şeklinde deforme olur. En sık görülen nedeni akciğer hastalığı veya akciğer kanseridir. Diğer nedenler doğumda mevcut kalp kusurları olabilir. Bazı durumlarda, parmakların eğikliğinin nedeni altta yatan bir hastalık bulunmadan genetik bir şekil bozukluğu olabilir.



Ayak şişlikleri

Ayak şişlikleri, uzun süre ayakta durmaktan veya bir sabit bir şekilde uzun süre oturmaktan olabilir. Bu sebepten olan şişlikler geçicidir. Genellikle hamilelikte geçici ayak şişlikleri görülebilir. Bunların dışında ayakların ve bacakların sürekli şişmesi  konjestif kalp yetmezliği, zayıf kan dolaşımı veya venöz yetmezlik gibi kardiyovasküler problemler de dahil olmak üzere altta yatan ciddi bir  tıbbi durumun bir göstergesi olabilir. Ayrıca kişinin lenfatik sistemi (lenfödem) ile ilgili bir sorun olabilir. Şişmenin diğer nedenleri enfeksiyonlar (selülit), böbrek veya tiroid rahatsızlıkları ve hatta bacaktaki kan pıhtısıdır. Ayağınızın sürekli şişmesi durumunda doktorunuza danışın.


Ayakta yanmalar

Ayakta sürekli yanma hissi oluşması genellikle ayak ya da bacaktaki sinirlerin zarar görmesinden dolayı oluşan bir şikayettir. Bu durum farklı bir sağlık problemi ya da incinme sonucu oluşabilir. Ayakta yanma hissinin B vitamini eksikliği, alkolizim veya bazı endüstriyel kimyasallara maruz kalma olabilir. Yanan ayak aynı zamanda kronik böbrek hastalığının, zayıf dolaşımın, tiroid hastalığının bir belirtisi olabilir.



İyileşmeyen ayak yaraları

Uzun süreli veya iyileşmeyen ayak yaralarının üç ana nedeni olabilir. Enfeksiyon, zayıf dolaşım ve diyabetiklerdir. Dolaşım bozuklukları ayakta iyileşmeyen yaralara karşı özellikle savunmasızdır. Şeker hastalığı tüm vücutta olduğu gibi ayakta da olan yaraların uzun süreli olmasına veya geçmemesine neden olabilir. İyileşmeyen yaralar tüm bu nedenlerin dışında bir cilt kanseri belirtisi de olabilir. Vücuttaki iyileşmeyen yaralar bir doktor tarafından derhal değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gereken belirtilerdir.





Küçük ayak parmaklarında ağrı

Sinir çevresinde tahriş ve iltihaplanma sonucu oluşan nöromalar çevresindeki dokuların kalınlaşmasına neden olur. Genellikle ayağın üçüncü ve dördüncü ayak parmaklarında görülür ve buna Morton'un nöroması denir. Semptomlar aralıklı olabilir ve ince uyuşukluktan aşırı ağrıya kadar değişebilir. Dar ayakkabılar nedensel bir faktör olabilir ve durumu şiddetlendirir. Kadınlarda erkeklerden sekiz ila 10 kat daha yaygın.


Ayak kaşıntısı

Kaşınan ayaklar en sık olarak sporcularda görülür. Mantar enfeksiyonları ayak kaşıntısına neden olabilir. Ayağın alt kısmında kireçli bir döküntü ve ayak parmakları arasındaki deride ağrılı çatlaklar olarak görülebilir. Ayaktaki kaşıntının başka bir sebebi de sabun krem gibi kimyasal maddelere karşı hatta çorap ve ayakkabı malzemelerine  alerji olabilir. Kaşıntılı ayaklar için bir başka potansiyel neden de sedef hastalığıdır. Çoğu vakada, uygun teşhisin sağlanması ve uygun topikal kremlerin uygulanması, kaşıntının hafifletilmesinde etkili olabilir.


Claw toe (pençe parmak)

Bir pençe ayak parmak deformitesi, parmak ekleminin kıvrılmasını ifade eder. Bir hammer toe deformitesine çok benzer, ancak iki parmağın üç eklemini de içermektedir. Ayak ve ayak bileğinin kas ve tendon dengesizliklerinden kaynaklanır. Bu dengesizlikler, bir takım koşullardan, özellikle de diyabetik nöropati, alkolik nöropati veya başka bir nörolojik bozukluk gibi nöropatilerden olabilir. Bu duruma yönelik tedaviler ayak parmaklarının germe egzersizleri, işlevsel özel ortezle tedavi  veya  bazı durumlarda cerrahi düzeltme önerilir.


Ayak spazmları
Ayak parmaklarınızın kasılmasına neden olan ani, keskin ağrılar sadece bir ayak spazmı olabilir. Ayak spazmlarının nedeni çeşitli koşullardan, en yaygın olarak ayak kaslarının aşırı kullanımı ve kas yorğunluğundan meydana gelebilir. Diğer nedenler, sisteminizdeki elektrolitlerin dengesizlikleri veya magnezyum, kalsiyum, potasyum veya D vitamini eksikliğidir. Hamilelik ve tiroid hastalığı gibi hormon düzeylerini etkileyebilecek durumlar, ayak spazmlarının nedeni olabilir.



Ayakta siyah noktalar
Genelde cilt kanserini güneşe daha açık alanlarla ilişkilendirsek de ayaklarımızda ortaya çıkabilir. En tehlikeli cilt kanseri olan Melanomas, ayağın herhangi bir bölgesinde, hatta ayak parmakları arasında ve ayak tırnakları altında bulunur. 


Tırnak sarılığı
Onikomikoz, (tırnak mantarı) renk değişimine neden olur tırnaklardaki mantar enfeksiyonudur  ve ayak tırnaklarının kalınlaşması, sarı ayaklara neden olabilir.
Sarı ayak tırnaklarının diğer nedenleri, lenfödem (Lenfödem, kol ya da bacaklar gibi dokularda lenfatik sıvının birikmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Lenfödem rahatsızlığı bacaklarda şişlikler ve ağrı yaptığından hemen tedavisi yapılmalıdır), artritik (vücud tarafından üretilen iltihap) durumlar, akciğer hastalığı veya sıkı ayakkabı ve tekrarlayan travma gibi hastalıklar olabilir. Bu rahatsızlıklar atletik faaliyetleri durdurur.




Kaşık şeklindeki ayak tırnakları
Demir eksikliği anemisi daha yaygın olanlardan biridir. Endüstriyel çözücülere ve kimyasallara maruz kalma ayrıca ayak tırnaklarının kaşık şeklinde yukarı doğru büyümesine neden olabilir. Sistemik lupus eritematosus, hipotiroidizm ve Raynaud hastalığı gibi bazı sistemik hastalıklar da suçlu olabilir.



Tırnaklarda beyazlama
Birçok koşul beyaz tırnaklara neden olabilir. Daha yaygın olanlardan biri sedef hastalığıdır, bu da tırnakların görünümünü ve dokusunu etkileyebilir. Mayalar ve mantar enfeksiyonları tırnakların beyaz görünmesine neden olabilir. Yaralanma veya uygun olmayan ayakkabılardan bazen tırnağı kaldıran ve daha beyaz bir görünüm kazandıran bir sıvı birikimine neden olabilir. Bazı durumlarda, beyaz tırnaklar, karaciğer hastalığı, diyabet veya konjestif kalp yetmezliği gibi altta yatan daha ciddi bir  durumun göstergesi olabilir. Tırnaklarınız anormal derecede beyaz görünüyorsa doktorunuza danışın.




Tırnak çukurları ve deliği

Tırnak deliği, sedef hastalığı olan kişilerde görülür. Sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık% 50'sinde tırnak delikleri olacaktır.  Tırnak büyüme plağı veya tırnak yatağına yapılan travma da sırtlarla çukurlaşmış bir görünüm oluşturabilir. Sarkoidoz (bağışıklık sisteminin anormal çalışmasından dolayı ortaya çıkan, özellikle akciğerler ve lenfatik sistemi etkileyen ancak vücuttaki tüm doku ve organları tutabilen sistemik bir hastalıktır) ve bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar (iltihabik durumlar) ayrıca ayak tırnaklarının delinmesine neden olabilir.


Editör: Yeşim Toprak

Önemli Not: Bu yazının tüm hakları HaberGazete.Com'a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©