Chia tohumu nedir ? Faydaları ve Yan etkileri

Chia Tohumu (çiya tohumu), Arjantin, Bolivya, Meksika’da yetişen oldukça zengin besin içerikli nane ailesinden bir bitkinin tohumudur. Astekler zamanında önemli bir besin kaynağı olarak tüketilmiştir. Besin olarak kullanım alanı oldukça geniştir. Dünyaca ünlü Dr Mehmet Öz hergün 1-2 yemek kaşığı chia tüketmenin sağlıkta mucizeler yarattığı söylüyor.

Chia tohumu nedir ? Faydaları ve Yan etkileri
Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Esansiyel yağ asitleri, insan ve hayvanların yaşamlarını devam ettirebilmesi için dışarıdan alması gereken, vücutta sentezlenmeyen yağ asitleridir . Chia esansiyel yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve kalp-damar sağlığı bakımından oldukça faydalıdır.
Kan şekeri seviyesini düzenleyip stabil hale getireceğinden dolayı chia tohumu diyabet hastaları için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Chia tohumu anti-enflamatuar özelliğine sahiptir. Bu özellik kabaca intihapla savaşma özelliği olarak da değerlendirilebilir ve romatizma hastaları için ağrı ve enflamasyon azaltmada etkili olur.

En önemli chia tohumları sağlık faydalarından biri de beynin işlevini iyileştirmede yardımcı olmasıdır. Esansiyel yağ asitleri, verimli sinir iletimini destekler.

Chia tohumları omega-3 yağ asitleri ayrıca vücudun yanı sıra kalp için iyi olan omega-3 yağ asitleri gibi kalbinizin sağlığını korumaya yardımcıdır. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri, en yüksek bitkisel kaynağının bir tanesidir.Omega-3 yağ asitleri, vitamin A, vitamin d, E vitamini ve K vitamini, hem yağda çözünen vitaminlerin, daha iyi emilimi için de gereklidir.


Chia tohumunun zayıflatma etkisi

Chia tohumuyla haftada 2 kilo verin

Öncelikle chia tohumunun baskın bir tadı ve kokusu yoktur. Böylelikle rahat bir şekilde sadece su ile ya da başka besinlerin içine çiğ olarak karıştırarak kullanılabilir. 

Chia tohumları metabolizmayı artırır ve kas hücrelerinin güçlenmesini sağlar. Zengin besinli bir gıda olmasına karşın kalorisi düşüktür. Bu nedenle chia tohumu kilo kaybı ve kilo verdirici programlarda kullanılır. içindeki yüksek besin değerleri ve ensansiyel yağ asitleri bakımından vücut enerji üretimini kilo aldırmadan arttırır. Aktif bir yaşam tarzındaki insanlar için oldukça uygun bir besin kaynağı oluşturur. Kilo kaybı için sağlıklı bir sindirim sistemi önemlidir. Chia tohumu sindirim sisteminde toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur ve kolayca sindirilir ve pürüzsüz bir sindirim sistemi oluşturmaya yardımcı olur. 
Kısaca chia tohumu size kalori aldırmadan hem ihtiyacınız olan besinleri vücudunuz için sağlar hem de sağlıklı bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olur.



Chia Tohumunun Yan Etkileri Nelerdir?
Her faydalı besin kaynağında olduğu gibi chia tohumunun da bazı yan etkileri olabilir. Tüm besinleri kullanırken sağlık faydaları yanında yan etki ve alerjik semptomlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde chia tohumu kullanımı 1-2 yemek kaşığı olarak belirtilmektedir. Birçok vitamin mineral ve besin değeri yüksek bileşenlerden oluştuğu için fazla tüketilmesi halinde yan etkileri ya da vücuda zararları olabilir.

Chia tohumunun en belirgin yan etkisi gaz problemidir. Bu problemi alınacak dozu azaltarak veya sınırlayarak önleyebilirsiniz.

Hamile bayanlarda chia tohumu tüketimi zararsız görülsede bebek sağlığı için hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilir. 

Trigliserit yüksekliği olan kişilerde bu sorunu şiddetlendirebileceği için chia tohumunu tüketmemeye özen gösterilmelidir

Yüksek miktarda alfa linolenik asitleri içermesinden dolayı prostat kanserine neden olabilmektedir.

Hardal ve hardal tohumuna karşı alerjiniz var ise muhtemelen chia tonumuna da alerjiniz vardır. Alerjik reaksiyon belirtileri gösterdiğinizde doktorunuza danışmanızda fayda var.

Chia tohumu bağımlılık riski taşıyan bir yiyecek maddesidir. Küçük miktarlarda tüketilmesi gerekir. 

Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir bu nedenle sürekli veya belirli bir tedavi süresince kullandığınız bir ilaç varsa chia tohumu kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Chia Tohumunun İçerdiği Besinler ve Miktarları:

Toplam kalori: 137 kcal
Karbonhidrattan Kalori: 50 kcal
Yağ Kalori: 72.1 kcal
Proteinden Kalori: 15.2 kcal
Toplam karbonhidratlar: 12.3 g
Protein: 4,4 g
Diyet lifi: 10.6 gr
Toplam yağ: 8,6 g
Doymuş yağ: 0,9 g
Tekli doymamış yağ: 0,6 g
Çoklu doymamış yağ: 6.5 g
Omega 3 yağ asitleri: 4915 mg
Omega 6 yağ asitleri: 1620 mg
Kalsiyum: 177 mg
Fosfor: 265 mg
Potasyum: 44.8 mg
Sodyum: 5.3 mg
Çinko: 1,0 mg
Bakır: 0.1 mg
Manganez: 10.6 gr
Kolesterol: 0.0 mg
Sular: 1,4 g
Kül: 1,4 g