Doğum Lekesi Nedenleri, Çeşitleri Ve Tedavisi

Doğum lekesi; yeni doğanların cildinin alt tarafında yer alan renk farklılıkları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu lekelerin kimisi doğum sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Doğum Lekesi Nedenleri, Çeşitleri Ve Tedavisi

Ancak bazılarında ise doğuştan bulunur. Bu doğum lekesinin bir bölüm, belli bir zaman içerisinde kendiliğinden geçer ancak diğer kısmı aynı biçimde kalabilir. Bu yüzden doğum lekeleri doğum lekesi tedavisi adı altında tedavi edilebilir.

 

 Uzm. Dr. Hande Ulusal bilgilendiriyor;

 

 Doğum lekeleri, farklı boy, renk ve biçimlerde olabilmektedir. Kimi lekeler ise cilt ile beraber aynı kalınlığa sahip iken kimileri ise derinin üst kısmındadır. Bütün doğum lekeleri zararsız bir durum olarak adlandırılabilir. Yalnızca bu durumun kontrol edilmesi bireyin sağlığı açısından daha önemlidir.

 

 Doğum Lekesinin Tedavisine Gerek Var Mı?

 

 Çoğu zaman doğum lekesinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Damarsal yapıya sahip olan lekeler nadirde olsa cerrahi biçimde lazer ile alınabilir. en iyi dermatolog ataköy kentinde tedavi veren Hande Ulusal bu konuda oldukça başarılı bir uzman doktordur.

 

 Doğum Lekesi Adına Ne Yapılır?

 

 Doğum lekesi adına kanama, ağrı, kaşıntı veya enfeksiyon meydana gelir ise doktor muayenesi gerekebilir. prp tedavisi yaptıranlar genel olarak bu şikayetlerden ötürü doktora gitmektedirler.

 

 

 Doğum Lekesi Çeşitleri

 

 Mongol: Yüzeyde düz biçimde oluşurlar. Koyu renkli olan doğum lekesidir. Düzensiz olup, bel veya kalçada daha çok bulunur.

 

 Sütlü Kahve: Cilt üzerinde kabarık olmayıp düz biçimli oval doğum lekesine verilen isimdir. Görüntüsü kahve tonunun farklı türüdür. Vücutta sırt, bacak ve kalçada görülebilir.

 

 Hemanjiom: Mavi renk ile kırmızı tonunda farklılık gösteren lekedir. Cildin yüzeyi üzerinden kabarık damarsal lekeye bu ad verilir.

 

 Şarap Lekesi: Bu doğum lekesi doğum sırasında pembe renklidir ancak ilerleyen yaşta koyu kırmızı rengine dönüşür.

 

 Somon: Bu leke, leylek ısırığı şeklinde de ifade edilir. Pembe ya da kırmızı rengindedir. Bu lekenin ise şekli düz şekildedir ve kabartısı genelde olmamaktadır. Bu doğum lekesinde ortalama bir şey söylemek gerekirse genelde yeni doğmuş bebeklerin %30 ila %50'si arasında görülmekte. En fazla ve en sık biçimde görüldüğü yer ise ense bölgesidir.