İstiridye mantarı faydaları,fiyatı ve yetiştiriciliği

Bir çok insanın merak İstiridye Mantarı'nın faydalarını sizin için araştırdık. İstiridye mantarının fiyatı ne kadar, kilosu kaç liradan satılıyor,istiridye mantarının yetiştirciliği nasıl yapılır gibi tüm sorularınızın cevabı Haber Gazete editörü Yeşim Toprak'ın hazırladığı bu haberde..

İstiridye mantarı faydaları,fiyatı ve yetiştiriciliği

HABER GAZETE- İstiridye mantarı yetiştiriciliği Türkiye’de yeni gelişen, tüketim alanı gün geçtikçe artan bir sektör haline gelmiştir. Yatırım için büyük maliyetlere ihtiyaç duyulmayan istiridye mantarı, şapkalı beyaz mantarlara göre ekonomik getirisi daha fazlaolan bir üründür. İstiridye mantarı yetiştirmek için mutlaka kapalı ortama ihtiyaç vardır. Uygun şartlara sahip olmak kaydıyla  ahır, dükkan, mahzen, bodrum katlarında yetiştirilebilir.  Türkiye genelinde ortalama satış fiyatı kg başına 15-20 TL arasında değişmektedir. Toprakla birebir bağlantısı olmayan bu mantar türü mantar kültür ortamında kompost şeklinde poşetlerde yetiştirilebilir. Yetişme süresi ortalama 15 ila 21 gün arası değişmektedir.


İstiridye mantarının faydaları nelerdir?

Kolesterolü Düşürür

Kollestrol hastaları için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçinde levostatin içerir. Bu madde sayesinde kolesterol seviyeniz kontrol altında tutulmuş olur.

Antibakteriyel özelliği vardır

 

Antibakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antibiyotiktir. Bu özelliğini içinde bulundurduğu benzaldehid denilen organik bir bileşikten almıştır.

 

 Antioksidan aktivesi gösterir

 

Özellikle istiridye mantartürlerinden kral trompet mantarında antioksidan aktivite gösteren doğal olarak bulunan bir amino asittir. Kanser, atrit ve birçok kronik rahatsızlığın verdiği zararı durdurduğu bulunmuştur.



Bağışıklık SisteminiGüçlendirir

 İstiridye mantarında bulunan  antioksidan ve antibakteriyel özelliklerden dolayı düzenli olarak yenildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Anemi ile Savaşır

Folat veya demir eksikliğinin neden olduğu anemi rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Bu iki besin ögesi deistiridye mantarında bol miktarda bulunmaktadır.

 

Yüksek Tansiyonu Kontrol Eder

 

Yüksek oranda potasyum bulundurması nedeniyle kan basıncını kontrol altına alınmasını sağlar. Tuz kan basıncının en kötü düşmanıdır. İstiridye mantarında bulunan potasyum sayesinde tuzu dengeleyerek kan basıncını normale indirger.

 

Kabızlığı Düzeltir

 

Kabızlığın nedenlerinden biride yeterince lif ihtiva etmeyen besinler almaktır. İstiridye mantarı lif oranı çok yüksek bir besin maddesidir. Büyük bir mantar günlük lif ihtiyacımızın %14’ünü karşılayabilmektedir. Düzenli olarak kullanıldığında bağırsak hareketlerinihızlandırarak kabızlığı önleyebilir.

 

Hiperasiditeyi Azaltır

 

Hiperasidite mide asitlerinin aşırı üretiminden kaynaklı bir durumdur. İstiridye mantarı sindirim sisteminde alkalin bir kalıntı üreterek alkali bir ortam sağlar vehiperasiditeyi rahatlatır.

 

Yüksek Besin Değerleri

 

İstiridye mantarı yüksek miktarda B vitaminleri içermektedir. Örneğin, B3 vitamini (niasin) içeriği istiridye mantarında başka sebzede bulunandan en az 500% daha fazladır. Ayrıca bu mantarda mevcut demir miktarı, kırmızı et ve kümes hayvanlarından önemli ölçüde daha fazladır.

Besin Öğeleri Günlük İhtiyacın Karşılanma Oranı

Niasin %37
Riboflavin %30
Tiamin %12
Vitamin(B6) %8
Folat %10
Demir %11
Fosfor %18
Magnezyum %7
Bakır %18
Manganez %8
Selenyum %5
Potasyum %18

Çinko     %8

Önemli Not: Bu yazının tüm hakları HaberGazete.Com'a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©

İŞTE İSTİRİDYE MANTARININ YETİŞTİRİLMESİNE DAİR BİLGİLERİN YER ALDIĞI VİDEO