Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan antibiyotik açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ,”Akılcı Antibiyotik Kullanımı Lansman Toplantısı’nda “ antibiyotikle ilgili yeni düzenlemeleri açıkladı. Bakan Recep Akdağ toplantıda Türkiye’deki antibiyotik kullanımının hastalar tarafından bilinçsiz yapıldığını dile getirdi. Yoğun kullanım nedeniyle bakterilerin antibiyotiklere direncinin artması bakımından OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olduğumuzu belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan antibiyotik açıklaması
Artık antibiyotikler test sonucuna göre verilecek

Akdağ antibiyotiğin ateş düşürücü ya da ağrı kesici olmadığını belirterek; antibiyotiğin doktor görüşüyle alınması gerektiğini söyledi. Yeni yapılacak düzenleme ile hastaların doktorlara reçeteye antibiyotik yazdırma konusunda baskı yapmamaları gerektiğinin altını önemle çizdi. Bakan Akdağ antibiyotik konusunda halkın aydınlanması için ayda birkaç kez bu konuyla ilgili çalışma yapacaklarını belirtti.


Testler nasıl olacak?

Recep Akdağ , yeni uygulamayla, aile, çocuk, kulak burun boğaz ve acil servis hekimlerine beta mikrobunu, 5 dakika içerisinde tespit edebilecek hızlı beta testini temin ettiklerini söyledi. Satın alınan hızlı beta testi ihtiyaç halinde doktorlar tarafından hastanın yanında yapılabilecek. 


Sonuç beta çıkarsa antibiyotik kullanmak lazım, beta çıkmaz ise antibiyotik kullanmaya gerek yok. Testlerin kullanılması için hekimlerin etkili eğitimlerinin alındığını bildirdi. Kamunun bilgilenmesi adına sosyal medya ve televizyon spotlarında konuyla ilişkin yayınların olacağını da ekleyen Akdağ Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçmeye çalışacaklarını duyurdu.


Artık eczaneler reçetesiz antibiyotik verilmeyecek. Gereksiz antibiyotik yazan hekimler tekrar eğitime tabi tutulacak. Sağlık Bakanı gereksiz antibiyotik yazımında cezai yaptırımın şimdilik gündemde olmadığını ve bunun en son düşünecekleri tavır olacağını söyledi. Yeni uygulamaya özel hastahanelerinde tabi olduğunu söyledi.