Anayasa görüşmelerinde son durum

Mecliste Başkanlık sistemini getirecek Anayasa Değişikliği görüşmeleri sürüyor. Bugün maddeler tek tek kabul edilmeye başladı. Devlet Bahçeli Binali Yıldırım görüşmesi sonrası geri çekilmesi öngörülen maddeler geri çekilmeye başlandı. İşte Anayasa görüşmelerinden son detaylar..

Anayasa görüşmelerinde son durum

Dün akşam Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen 40 dakikalıkDevlet Bahçeli-Binali Yıldırım görüşmesinde nelerin konuşulduğu merak konusuydu.Haber Gazete’nin edindiği bilgilere göre iki gündem vardı. Biri Anayasadeğişikliğinde itiraz edilen maddeler, diğeri de Fırat Kalkanı ve El Bab’dakioperasyondaki son durum.

YEDEK VEKİLLİK SİSTEMİ İPTAL EDİLDİ

Dün akşam iki liderin bir araya gelerek değerlendirmeyealdığı maddeler arasında en çok dikkat çekenler yedek vekillik sistemi veCumhurbaşkanı’nın doğuştan Türk olmasını içeren maddeydi. AK Partili vekillerinitiraz ettiği yedek vekilliğin şaibeli bir durum olacağı,asli bir vekilinölmesinin bile şaibeli hale geleceği itirazları vardı ve bu madde bugüntoplanan Anayasa Komisyonu’nda görüerek geri çekildi ve yeni anayasadeğişikliğinde yedek vekillik olmayacak.

TÜRK SOYUNDAN OLMASI GERİ ÇEKİLDİ

Diğer itiraz edilen bir maddede Cumhurbaşkanı olarak seçilenkişinin vasıfları arasında yer alan doğuştan Türk olması teklifiydi ki bu daoldukça tepki çekmişti ve Türk olmayanlara Cumhurbaşkanlığı yolunu kapatacağıendişesi taşıyordu. Bu madde de bugünkü Anayasa Komisyonu’ndan geri çekilerektekliften çıkarıldı.


18 YAŞINDA VEKİL OLABİLMENİN YOLU AÇILDI

3. bir itiraz maddesi olan milletvekili olma yaşının 18’edüşürülmesi konusunda meclisin çok gençleşeceğinden endişe eden vekiller vardı.Fakat bu konuda herhangi bir geri adım atılmadı ve 18 yaşındaki bir gencin demilletvekili olmasını sağlayan madde Anayasa Komisyonu’ndan oylanarak kabuledildi.

Zaman zaman Anayasa Komisyonu’ndan gerginlik haberlerigeliyor. CHP’li vekiller özellikle sert muhalefet yapıyor ve bugün bir aranerdeyse tekmeli yumruklu bir kavga yaşanacaktı.