Leyla Zana Kimdir? Gözaltına Alındı

HDP Ağrı milletvekili olan Leyla Zana gözaltına alındı. Leyla Zana, Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Diarbakır Silvan da gözaltına alındı ayrıntılar haberin detayında yer almaktadır.

Leyla Zana Kimdir? Gözaltına Alındı
Elde edilen bilgilere göre Leyla Zana'nın polis noktasından geçerken gözaltına alındığı söylendi. Polislerle birlikte Leyla Zana'nın Adliyeye gittiği öğrenildi. 

Leyla Zana'nın 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri'nin ardından TBMM’deki törende, ettiği yemin yasal metne uymadığı için  geçersiz sayılmıştı.

Bu nedene yasama faaliyetlerine katılamayan ve danışmanları ile sekreterleri alınarak Meclis’teki odası boşaltılan Leyla Zana aylardır Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı bir köyde yaşıyordu.

Leyla Zana 2000 ile 2004 yılları arasında yaklaşık 9,5 yıl cezaevinde yatmıştı.

 
LEYLA ZANA KİMDİR?



1991 Türkiye genel seçimleri'nde, bölge kadınlarının büyük desteğini aldığı bir seçim çalışması sonrasında zamanın Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

 
KÜRTÇE YEMİN ETMESİ KRİZ YARATMIŞTI​



6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, başında Kürt ulusal renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" cümlesiyle tamamlaması nedeniyle meclis salonunda tepkiyle karşılaştı.

2 Mart 1994'te, ABD'de yaptığı bir konuşma yüzünden, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak'la beraber milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırıldı. Ertesi gün dokunulmazlıkları kaldırılmış olan diğer 5 milletvekiliyle birlikte gözaltına alındı.

 
15 YIL HAPSE ÇARPTIRILDI​



17 Mart 1994'te, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 Aralık 1994'te yasadışı örgüt üyeliği suçundan mahkûm olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapishaneden yazdığı mektuplar önce bir gazetede yayımlandı, daha sonra kitap haline getirildi.

Hapishane yılları boyunca uluslararası barış kuruluşlarının ve insan hakları derneklerinin ilgisi ve desteğiyle karşılaştı.

Avrupa Birliği süreciyle birlikte yoğunlaşan çabalar sonucunda ve AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılanan Zana ve arkadaşları, 15'er yıllık hapis cezaları olduğu gibi onaylanarak cezaevinde kaldılar. Ancak 8 Haziran 2004'te Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden serbest bırakıldı.

TBMM 24. Dönem Diyarbakır, 25.ve 26. Dönem Ağrı milletvekilidir.