Eski Ekonomi Bakanı Kemal Derviş hayatını kaybetti..

2001 Krizinde Ekonomi Bakanı olarak görev alan Kemal Derviş Amerika'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti..

Eski Ekonomi Bakanı Kemal Derviş hayatını kaybetti..

2001 krizi sonrası dönemde koalisyon hükümetinin IMF programını uygulamaya sokmak için ekonominin başına getirdiği eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, 74 yaşında hayatını kaybetti.

screenshot-3.pngGazeteci Cansu Çamlıbel, ölüm haberini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Kemal Derviş hayatını kaybetti…" ifadeleriyle duyurdu.

ABD'de yaşayan Derviş, uzun süredir parkinson tedavisi görüyordu.

Derviş, "Türkiye’yi ekonomik krizden çıkarmak" adına, “Güçlü Ekonomiye Geçiş” adlı bir program hayata geçirmiş, emekçi halkı acı reçetelerle nefessiz bırakan, sermayeye teşvikler dağıtan ağır bir kemer sıkma politikası uygulanmıştı.

kemaldervis1.webp

Kemal Derviş eliyle yürürlüğe konulan program, Türkiye tarihinde Düyun-u Umumiye ve Marshall Planı'ndan sonraki en kapsamlı emperyalist programdı.

Bu dönemde özelleştirmeler artmış, bankaların istediği gibi faiz ve döviz kuru politikaları serbest bırakılmıştı. Faiz ve rant gelirleri daha fazla artırılırken, emekçi halk vergi yükü altında ezilmişti.

Derviş, Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Ecevit’in davetiyle Dünya Bankası’ndaki görevini bırakarak Türkiye’ye gelmişti.

Kemal Derviş KİMDİR?

Babası Türk, annesi Alman olan Derviş,İngiltere'de Londra Ekonomi Okulundan ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldıktan sonra ABD'nin Princeton Üniversitesinde doktorasını yaptı.

Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye bakanlık koltuğu için davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankasındaki görevinden ayrılarak 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükümeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildi. 2002 Ağustos ayında başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti.