Askerde gördüğü develeri Van'da yetiştiriyor

Van'da bir girişimci askerliğini yaptığı Çanakkale'nin Ezine ilçesinde gördüğü develere merak saldı ve Van'da deve yetiştiriciliğine başladı. Şimdi yetiştirdiği develerle ilgili bir hayali olan yetiştirici devlerini İpekyolu'nda bir festival kapsamında gezdirmek istiyor.

Askerde gördüğü develeri Van'da yetiştiriyor
Van’da deve yetiştiriciliği yapan Demir ailesi, güreşçi develeri turistik mekânlarla festivallerde kullanmak istiyor. Van’ın İpekyolu ilçesi Kevenli Mahallesi’nde yaşayan deve yetiştiricisi Turan Demir, babasının develeri çok sevdiğini söyledi.


Demir, “Babam develerini çok sevdiğinden dolayı torunlarının isimlerini verdi. Berkan, Mani ve Özgür, aynı zamanda benim çocuklarımın isimleridir. Babam bu develerini torunlarından daha çok sevdiğinden dolayı isimlerini böyle bırakmış. Deve yetiştiriliciliğine başlamamız da aslında babamın develere olan tutkusunun bir neticesidir. Babam Çanakkale’nin Ezine ilçesinde askerlik yaptığı sırada deve güreşlerine tanık olmuş ve çok hoşuna gitmiş. Babamın bu tutkusuyla bizler yaklaşık 12 yıl önce Van’da deve yetiştiriciliğine başladık” dedi.


“Develeri İpekyolu’nda festival amaçlı gezdirmek istiyoruz”


Ellerindeki güreş develerini Ege Bölgesinden getirerek burada yetiştirdiklerini anlatan Turan Demir, “Buranın havası daha temiz olduğundan ve develeri sürekli olarak dışarı çıkardığımız için daha erken büyüyorlar. Günde ortalama iki defa biz develerimize antrenman yaptırıyoruz. Onun için develerimiz daha iri ve daha güzel oluyor. Tabi bunlar çöl hayvanı olması hasebiyle mevsim şartlarına oyumu ve bakımları oldukça zordur. Burada kentin ileri gelenlerinden herhangi bir destek de alamıyoruz. Onun için oldukça zor şartlar bu develeri yetiştiriyoruz. İlimiz büyüklerinden de bu anlamda destek bekliyoruz. Bizler bunları ilimizde bulunan ve tarihi öneme sahip olan İpekyolu’nda festival amaçlı gezdirmek istiyoruz. Ayrıca sahil bandı boyunca turistleri develere bindirerek gezdirmenin yanı sıra kültürümüzde de olan düğün, sünnet gibi aktivitelerde de bu develerimizi kullanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Yavru develere belli bir yerde baktıklarını anlatan Turan, “Şu anda köyde 10 tane yavru devemiz var. Burada da ayrıca 10 yetişkin devemiz bulunuyor. İlimiz büyüklerinden tek isteğimiz; bizlere sahip çıkmaları ve bu işi ileri götürmemize yardımcı olmalarıdır” diye konuştu.

Askerde başlayan deve tutkusu onu iş sahibi yaptı


Develeri çok sevdiğini anlatan baba Ekrem Demir ise askerlik yaptığı Ezine’de deve güreşlerine tanık olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:


“Çanakkale Ezine’de askerlik yaptığım sırada deve güreşlerine tanık oldum. Çok hoşuma gitti. Bunu Van’da da yapmayı hayal ettim. Maddi durumum kötü olmasına rağmen develere karşı olan tutkum sayesinde sonraki yıllarda iki tane deve aldım. Böylece bu işe başladım. Buradaki en büyük hayalim, Ege’de olduğu gibi ilimizde de deve güreşleri yaptırmaktır. Biz bu develeri saman, yonca, ot gibi şeylerle besliyoruz. Bu develerimiz; turistlerin taşınmasında, festivallerde, fuarlarda, düğünlerde ve sünnet merasimlerinde kullanmak istiyoruz.”