Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı, Nerede çekilir?

Yeni kimliklerin başvurularının başlamasıyla birlikte Nüfus Müdürlüğü’ne götürmeniz gereken evraklar arasında 1 adet biyometrik fotoğrafınızında olması gerekiyor. Peki Biyometrik fotoğraf nasıl çekilir? Biyometrik fotoğrafı Nerede çektirilir? Biypmetrik fotoğrafın özelikleri neler gibi sorularla ilgili herşey Yeni çipli nüfus cüzdanlarının olmazsa olmazı biyometrik fotoğrafla ilgili detaylar haberimizde..

Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı, Nerede çekilir?

Biyometfik fotoğrafın özellikleri

Biyometri demek, bireyin ölçülebilir davranışsal ve fizikselözelliklerini tanıtan kimlik saptamak amacıyla geliştirilmiş otomatiksistemlere özel bir terimdir. Özetle, biyometri  fotoğrafta kişinin ölçülebilir biyolojikizleri tespit edilebilir ve belirlenebilir.

 

Yeni kimlik kartları için istenen biyometrik fotoğraflarsayesinde kişinin  yüz, parmak izi ve gözbebeği gibi eşsiz üç verisi biyometrik olarak kullanılabiliryor. Göz bebeğibiyometrisine daha bir çok ülkenin geçmediği biliniyor ve bu konudaçalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

 

Biyometrik fotoğrafı Nerede çektirebilirim?

Biyometrik Fotoğrafı tüm fotoğraflarda çektirebilirsiniz amadikkat etmeniz gereken şeyler var.


Bir vesikalık fotoğrafın biyometrik fotoğraf olabilmesi içinICAO denilen standartlar var. Makinede okunabilen ve seyahat belgelerindekullanılabilen bu standartlarda belli ölçüler var ve yüzün biyometrisinintespit edilmesi için belli standartlar var.

Aşağıda örnek resimde gösterilen özellikleri taşıyan birfotoğraf İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istenilenvesikalık bir fotoğraftır.Burada fotoğraf ebatı olarak 50 mm x 60 mm, fonolarak beyaz fon ve arkada herhangi bir desenin veya gölgenin oluşmamasıgerekir.



Farklı ebat ve fonlarda getirilen fotoğların kimlikkartlarının tamamlanması aşamasında sorun olabileceği belirtiliyor ve bustandartlara göre fotoğrafın tanzim edilmesi gerekiyor.


Farklı ebatlarda ve fonlarda fotoğraf getirilmesi halindebaşvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu pasaportlar tanzimsırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilebilmekte, bu durumda dayeniden başvurmanız gerekebilmektedir.

 

Fotoğraf çektirdiğiniz yerde fotoğrafınızın 35 mm x 45 mmebadında kesilmemesi konusunda uyarı da bulununuz. Bu standar Emniyet GenelMüdürlüğü’nün pasaportlar için uyguladığı bir standart. TC Kimlik Kartı olacakyeni kartlarda aynı standardın geçerli olması bekleniyor.

 

ICAO Standartlarındaki Biyometrik Vesikalık Fotoğraflar İçinAranan Özellikler

1. Yüz Hatları

2. Resim Kalitesi

3. Keskinlik ve Kontrast

4. Saçlar ve Bakışın Yönü

5. Başın Pozisyonu ve Yüz İfadesi

6. Fon

7. Işık

8. Gözlükler

9. Küçük Çocuklar

10. Şapka vb. Aksesuarlar

11. Baş Örtüsü