Boşanma davasında nafaka miktarı neye göre belirlenir?

Nafaka miktarı belirlenirken aile birliği devam ederken çocuklar için yapılan fedakarlıklar boşanma durumunda tarafların kendi hırslarına ulaşmak istedikleri hedefler karşısında bir anda çelişebiliyor. Nafaka ve Boşanmada Nafaka Davaları

Boşanma davasında nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Nafaka miktarı neye göre belirlenir?

Boşanma davasında nafaka miktarı öncelikle tarafların yaşadıkları hayat standartlarına göre belirlenir. Boşanma davası devam ettiği sürece tedbir nafakası ödenir hem nafakaya hak kazanan için hemde çocuklara için iştirak nafakası mahkemece tedbir amaçlı hükmolunur. Hem azaltma hemde arttırma için Hakimin tecrübesine göre daha önceki dosyalara bakılır ve bir karar verilir. Boşanma davası sonucunda kadın ya da erkek için yoksulluk nafakası, çocuklar için ise iştirak nafakası ödenir. Çocuklar için karar verirken Hakim çocukların normal asgari şartlar da okuluna gidebilmesi, sağlıklı beslene bilmesi için uygun miktarı vermeye çalışır ancak Ülkemizde sosyal,ekonomik durumun ortalamasına baktığımızda çocuklar için verilen bu kararın nafaka miktarlarının yetersiz olduğunu görmekteyiz.


Aile birliği devam ederken çocuklar için yapılan fedakarlıklar boşanma durumunda tarafların kendi hırslarına ulaşmak istedikleri hedeflerle bir anda çelişebiliyor. Hakim bu konuda bir karar verirken tarafların her biri için mali ve sosyal araştırma istiyor. Tarafların kendilerine gelen zabıta dediğimiz polis memuru taraflara bir forum doldurtuyor.  Forum da ise aldığı maaş miktarı, gayrimenkullerinin var olup olmadığı, araba ve hisse senetleri gibi bütün mali durumunu ortaya koyacak bir rapor düzenliyor polis ve bu rapor mahkemeye veriliyor. Polise verilen bu bilgilerin durumu hakında doğruluk payının kesin olduğu iddia edilemez taraflar avukatları sayesinde gerçek durumu ispat etmek için veriler ve deliller sunmak gerçek durumu mahkemenin anlaması ve araştırması sağlayabilirler.


Gerçek mali durumu ortaya çıktığı zaman mahkeme kararla beraber daha önce verdiği, örneğin  500 tl gibi bir rakam verdiyse ve durum çok daha yüksek bir mali durumdaysa tarafların nafaka ödemeleri bu delillerle ile mahkemeye gelindiğinde o zamanki nafaka miktarını daha yükseğe çıkarabiliyor mahkeme ayrıca taraflar daha çok anlaşmalı boşanmada çocuk varsa çocuğun okul veya özel okul masrafları, sağlık sigortası gibi bütün detayları alt alta sıralayıp mali durumlarda iyiyse bütün bunları protokol ile sıralayıp karara bağlanabilir.