Çocuğa karne hediyesi alınmalı mı! Psikologlar ne diyor?

Çocuğa karne hediyesi alınmalı mı sorusu tüm anne babaların karne dönemlerinde zihnini meşgul eden bir soru. Bu konudaki uzman görüşlerini Haber Gazete olarak sizler için araştırdık ve uzmanların karne hediyesi konusunda neler önerdiğine baktık. İşte Karne hediyesi alınmalı mı alınmamalı mı sorusuna cevap olacak o bilgileri..

Çocuğa karne hediyesi alınmalı mı! Psikologlar ne diyor?

Eğitim ve öğretim yılının ilk yarısı tamamlanmak üzere.. Ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuklarına aldıkları karne hediyeleri ile onları olumlu motive ettiklerini düşünüyor. Ebeveynlerin ekonomik durumlarının ölçütünde de alınan hediyelerin maddi boyutu büyüyor. Peki karne hediyesi alarak çocuğu ödüllendirmek doğru bir davranış mı? 


BAŞARIYA KOŞULLAMAK İÇİN ALINIYOR

Anne ve babalar, eğitim hayatına başladıkları andan itibaren çocuklarına, başarıyı koşullamak için hediye vaatleri veriyorlar. Bu koşullanmanın sonucunda çocuklar her başarıyı maddi bir olguyla ilişkilendiriyor. Bu da onların ilerdeki hayatlarında, sonunda maddi fayda sağlayacakları başarılara yönlenmelerine neden oluyor. Oysa ki gerçekte başarılı ve doğru insan kendisine olduğu kadar yaşadığı topluma da çıkarsız bir şekilde faydalı olan insandır. Ailenin, öğrenciye eğitim hayatının onun doğal bir sorumluluğu olduğunu, bunun sonucunda alacağı karnenin de taşıdığı sorumluluğun bir neticesi olduğunu, çocuğu baskı altında bırakmadan ifade edebilmesi gerekir.




EN BÜYÜK HEDİYE TAKDİR ETMEK

Maddi değeri ne kadar büyük olursa olsun çocuğunuza alacağınız hediye, onu hediyesinden sıkılıncaya kadar tatmin edecektir. Çocuğunuza vereceğiniz en büyük hediye onu başarılarını takdir edip ona olan sevginizi göstermenizdir. Başarıları neticesinde sizden ve etrafından alacağı takdir ve güzel sözler onun özgüvenini arttıracaktır. Çocuklar için özgüven arttırıcı mutluluklar daha kalıcı ödüllerdir.


İŞTE UZMAN GÖRÜŞÜ 


PSİKOLOGLAR ÖDÜL-CEZA'YA KARŞI

Unutmayalım ki çocukların başarılarında olduğu kadar başarısızlıklarında da ailelerin rolü çok büyüktür. Ebeveynlerin öğrencinin okuldaki durumunu takip etmeli eksiklerini tespit ederek tamamlamasına yardımcı olmaları gerekir. Çocuğunuzun yeteneklerini fark edip onların yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda yönlenmelerini sağlamalısınız. Başarılı olsun veya olmasın her çocuk gezmeyi, eğlenmeyi, oyun oynamayı hak eder. Bu çocuğun doğduğu andan itibaren sahip olduğu birey hakkıdır. Günümüzde bir çok psikolog çocukların ödül ceza yöntemleri ile yetiştirilmesine karşı görüş içindedir.




Peki başarılı olamayan çocuklara karşı ailelerin tutumları nasıl olmalı ?


Çocuğa zaman zaman hayatta bazı başarısızlıkların olabileceğini anlatmanız gerekiyor. Çocuklarınızı teselli etmeli ancak bunun sebebini araştırmalısınız. Ailenin de bu durumda payı olup olmadığını sorgulaması gerekir. Başarılı olmaları için onlara destek olacağınızı ve birlikte bu sorunu çözeceğinizi söyleyip çocuklarınızı bir sonraki döneme motive etmelisiniz. Çocuklarınız sevginizin onların başarısına bağlı olduğu kanaatine kapılmamalıdır. Çünkü her ebeveyn gibi çocuklar da koşulsuz sevgi ve ilgi beklerler. Karnesi kötü gelen çocukların ebeveynlerinin düştüğü en büyük hatalardan biri çocuklarını daha başarılı çocuklarla kıyaslamaktır. Çocuklarınızı başarısızlıklarından dolayı asla başka insanların yanında küçük düşürmeyin. Bu onların hayatları boyunca hafızalarında kalacak bir ceza sistemi olacaktır. 


Karne çocuğunuzun okuldaki eğitim ve öğretimin sınavlara yansıyan performans değerlendirmesidir. Çocuğunuzun kişiliğinin ve özgün yeteneklerinin göstergesi değildir.

 

 Editör: Yeşim Toprak / [email protected]