İBB Şehir Tiyatroları Nisan Programı

İBB ŞEHİR TİYATROLARI NİSAN AYINDA 3’Ü YENİ, 36 OYUNLA SEYİRCİYLE BULUŞUYOR

İBB Şehir Tiyatroları Nisan Programı

İstanbulBüyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Nisan ayında 3’ü yeni, 36 oyunlaseyirci karşısına çıkıyor. Nisan ayında sahnelenecek oyunlar şöyle:

 

VahşiBatı, Söz Veriyorum, Bizim Aile, Kahvede Şenlik Var, Uzlaşma, Saadet Hanım,Şahane Züğürtler, Felatun Bey ile Rakım Efendi, Amanvermez Avni, Aşk BirZamanlar(Gazele), Karıncalar-Bir Savaş Vardı, Hisse-i Şayia, Nora (Bir BebekEvi), Son, Matruşka, Tatlı Kaçık, İblis, On İki Öfkeli Adam, Matruşka, CibaliKarakolu, Ben Çağırmadım, Mavi Kuş, Ocak’ta Bahar, Geç Kalanlar, Can Yeleği, Macbeth,Hastalık Hastası ve çocuk oyunları Pollyanna, Bisküvi Adam, Palyaço Prens, BirKümes Hikâyesi, Karagöz Çiftlik Bekçisi, Elma Kurdu Kırtık, Harikalar Mutfağı,Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Yaşasın Barış.

 

 

Nisan ayındasahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle:

 

İBLİS(YeniOyun)

I. Dünya Savaşı’nın sonu yaklaşmakta,yerkürenin her yanı acı ve kanla biçimlenmekteydi. Özellikle de Ortadoğucoğrafyası ve hatta Bağdat yakınları. Yüzbinlerce insan topraklarındankoparılmış, düşleri ve umutları savrulmuş, yaşamlarını kaybetmişti. Yarındantek beklenti yok ederek var olmaktı… İnsanın ürettiği felsefi birikimler, dünyagörüşleri, inançlar, bu yok oluşun önünü kesemiyor, hatta insanın insanayaptığı kötülüğün çıkış noktası oluyordu. Dağılmakta olan Osmanlıİmparatorluğu, yüzyıllardır birlikte yaşadığı halkların ihanetine uğramış,askerler, aydınlar, coğrafyanın giderek kaybedeni haline gelen halk,olan-bitenin hesabını sormakta kararlıydı. Bir başka deyişle, koşullarınzorlamasıyla insanın içindeki ‘’İblis’’ bir kez daha dışarı çıkmakta, tüm insanideğerleri yok etmekteydi. Ancak bir şey unutulmuştu;  kin, hırs, nefret her yanı sarsa da, insanıniçini titreten aşk, tüm bunlara karşın kendine yol bulurdu... Hüseyin Cavid’in yazdığı, Melahat Abbasova’nın yönettiği oyunda, Aslı Akın Narcı, Ayşe Nurseli TırışkanAkpınar, Caner Bilginer, Çağatay Palabıyık, Emel Bertan, Emre Narcı, ErhanÖzçelik, Erol Ayvaz, Hasip Tuz, İskender Bağcılar, Mazlum Kiper, MelisaDemirhan, Oğuzhan Oğuz, Ozan Akif Serman, Ömer Naci Boz, Rıdvan Çelebi, SametHafızoğlu, Samet Silme, Sefa Turan, Sinem Yoldaş, Şenay Bağ rol alıyor.Oyun, 17-20 Nisan, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Harbiye MuhsinErtuğrul Sahnesi’nde.

 

MAVİ KUŞ(Yeni Oyun)

Trenistasyonuna gitmek üzere kasabanın tek otobüsü “ Mavi Kuş” ta yolları kesişenbir grup yolcunun sürprizli yol hikayesi. Mustafa Kutlu’nun yazdığı ÖzgürKaymak’ın yönettiği oyunda AlperSiyambaş, A.Gurur Kuyucak, Begüm Akdoğan Akkaya, BehiceMaurer, Besim Demirkıran, Burcu Sarıgül, Cafer Alpsolay, DenizAkkaya, Efe Ünal, Ercan Demirhan, Hakan Örge, Kamer Karabektaş, NazımHikmet Yıldırım, Okan Karaca, Onur Demircan, Salih Salcan, SibelTopaloğlu Demirhan, Şevket Avşar, Tarık Köksal, Yağmur Ulusoy, YiğitAli Uslu, Yusuf Aytekin, Zeki Yıldırım rol alıyor. Oyun, 24-27 Nisan, 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Üsküdar MusahipzadeCelal Sahnesi’nde.

HASTALIKHASTASI(Yeni Oyun)

Hastalık Hastası, Klasik FransızTiyatrosu’nun kurucularından Moliere’in (1622 – 1673) yazdığı son oyundur. 1673yılında sahnelenen Hastalık Hastası’nda Moliere, eleştirilerini mesleğinikötüye kullanarak zengin hastalarını sömüren doktorlara yöneltir. Oyunda hastalıkhastası Argan rolünü de kendisi oynayan Moliere, bu temsillerden birinin sonunadoğru sahnede fenalaşır ve kısa bir süre sonra hayatını kaybeder. Moliere’in yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği oyunda Ayşecan Tatari, Barış Çağatay Çakıroğlu, Çağrı Büyüksayar, ÇiğdemGürel, Gün Koper, Hüseyın Tuncel, Orhan Erhan Yıkılmaz, Sevinç Erbulak, SevilAkı, Şükrü Türen, Uğurtan Atakan rol alıyor. Oyun, 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kadıköy HaldunTaner Sahnesi’nde.

VAHŞİBATI

2017 yılında yitirdiğimiz, çağdaş Amerikantiyatrosu ve dünya edebiyatının cesur yazarlarından Sam Shepard, en meşhuroyunu “Vahşi Batı”da rekabete sürüklenen insanların kapitalizmin çarklarıarasında nasıl öğütüldüğünü anlatıyor. Amerikan toplumunun vitrininde sunulan“kutsal aile” kavramının irdelendiği bu çarpıcı öyküde, babaları çöle savrulmuşiki oğulun çatışmasının ardında yaşanan parçalanmışlık ve yozlaşma göz önüneseriliyor. Shepard’ın penceresinden gerçek batıyla yüzleştiğimizde Amerikanrüyasının nasıl bir kâbusa dönüştüğünü görüyoruz. 2018-2019 sezonunda ilk kezsahnelenmeye başlayan,  SamShepard’ın yazdığı Ergun Üğlü’nünyönettiği oyunda Ahmet Saraçoğlu, AlevOraloğlu, Eraslan Sağlam, Serdar Orçin rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihleri arasında Harbiye MuhsinErtuğrul Sahnesi’nde, 11-13 Nisan2019 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde, 2-4 Mayıs2019 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

SÖZVERİYORUM

 

2.Dünya Savaşı sırasında kuşatma altındaki bir şehirde yaşanan umutsuzluk veyıkım sürecinde üç arkadaşın hayat mücadelesi içinde yaşadıkları aşkı konualır. 2018-2019 sezonundailk kez sahnelenmeye başlayan, Aleksei Arbuzov’un yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği oyunda Can Ertuğrul, Ebru Üstüntaş, Murat Coşkunerrol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan2019 tarihleri arasındaFatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, 17-20 Nisan2019 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde, 2-4 Mayıs 2019 tarihleriarasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

BİZİM AİLE

 

SadıkŞendil'in ölümsüzeseri "Bizim Aile"yi Sinem Bayraktar'ın uyarlamasıyla tiyatrosahnesine taşıyoruz. Sevgi, saygı, birlik ve beraberlik duygularıyla bezenen bumüzikli oyunumuzda emeğin ve sevginin gücünü gösterirken aile sıcaklığında biryolculuğa çıkıyoruz. Sadık Şendil’inyazdığı Aziz Sarvan’ın yönettiğioyunda, Alp Tuhan Taş, Berk Samur, CihatFaruk Sevindik, Ercan Demirhan, Esra Ülger, Funda Postacı Kıpçak, GülsünOdabaş, Müge Çiçek Türkoğlu, Nevzat Çankara, Onur Demircan, Pınar Demiral,Serkan Bacak, Tankut Yıldız, Tarık Köksal, Tevfik Şahin, Yalçın Avşar, YiğitAli Uslu, Zeki Yıldırım, Züleyha Karyağdı rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihleri arasında KağıthaneSadabad Sahnesi’nde, 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

KAHVEDE ŞENLİK VAR

 

Kadınerkek rolleri, toplumsal kurallar ve bu kurallar çerçevesinde biçimlenen insanilişkilerinin tartışmaya açıldığı Kahvede Şenlik Var; bir kadın ile bir erkeğikarşı karşıya getirir.  Sabahattin KudretAksal’ın uyuşmanın da uyuşmazlığın da en büyük örneği olarak tanımladığı kadınve erkek, sonunda evlenme niyetiyle denize nazır bir kahvede buluşurlar. Zamanzaman kahvenin nevi şahsına münhasır garsonunun da yönlendirmeleriylebirbirlerini tanımak ve anlaşmak için uzun bir sohbete başlarlar. Evliliktenbeklentilerin, hayallerin ve düş kırıklıklarının dillendirildiği bu boleğlenceli sohbetin sonu nereye varacaktır? Kozların kıran kırana paylaşıldığıbu mücadelenin kazananı kim olacaktır? Kadın mı? Erkek mi? Yoksa Garson mu?… Sabahattin Kudret Aksal’ınyazıp Murat Ozan’ın yönettiğioyunda, Derya Çetinel, Ertan Kılıç,Özgür Dereli rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihleri arasında Kadıköy HaldunTaner Sahnesi’nde, 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Fatih Reşat NuriSahnesi’nde, 24-27 Nisan 2019tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

UZLAŞMA

Bir süre önce ayrılan Anna ve Pierreartık bir çift olmasalar bile hala ebeveyndir ve oğullarıyla iletişim konusundasıkıntı çekmektedirler. Bu nedenle sürekli birbirlerini suçlayıp tartışarak hemkendilerinin hem de çocuklarının yaşamını cehenneme çevirirler. Sonunda sorunuçözmek için aile mahkemesinin atadığı arabulucular eşliğinde uzlaşmatoplantılarına katılmaya ikna olurlar. Toplantılar boyunca sadece ayrılan çiftdeğil, olaya profesyonel olarak dahil olsalar da özel yaşamlarında benzersorunlar yaşayan arabulucular İsabelle ve Jeanne da sarsıcı iç hesaplaşmalarlakarşı karşıya kalır… Trajikomik bir oyun olan Uzlaşma, ayrılık sonrasıçocukları için sağlıklı bir düzen kurmaya çalışan ebeveynlerin psikolojiksürecini anlatırken, ülkemizde de uygulanan ve tarafların uyuşmazlıklarınadostane yollarla çözüm getirmeyi amaçlayan “arabuluculuk sistemi” konusundafikir edinmemizi sağlıyor. 2018-2019 sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, Chloe Lambert’in yazdığı Aslı İçözü’nün yönettiği oyunda Gökçer Genç, Işıl Zeynep, Yeliz Şatıroğlu,Zeliha Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihleri arasında Üsküdar MusahipzadeCelal Sahnesi’nde, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Kadıköy Haldun TanerSahnesi’nde.

SAADET HANIM

 

Ahmet Levent Pala’nın yazdığı Saadet Hanım, TolgaYeter rejisiyle sahneye taşınıyor. Tenha birbanka şubesi, günün öğle saatleri. Emekli ilkokul öğretmeni Saadet Yurtluparasını çekmek için bankaya gelir. Bugün aynı zamanda oğlu Sermet'in de doğumgünüdür ve oğlu için sürpriz bir doğum günü kutlaması planlamaktadır. Ancakbugüne dair sürprizleri olan sadece Saadet Hanım değildir ve birkaç dakikasonra bankada yaşanacaklar Saadet Hanım'ın bütün planlarıyla beraber hayatınıda altüst edecektir. Oyunda; Arda Alpkıray, Asrın Gurur Kuyucak, Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu,Elyesa Çağlar Evkaya, Esen Koçer, Hazal Uprak, Müslüm Tamer, NilgünKasapbaşoğlu, Selim Can Yalçın, Serap Doğan, Şenay Bağ, Vildan Türkbaş rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihleriarasında Ümraniye Sahnesi’nde.

ŞAHANE ZÜĞÜRTLER

 

Rusya'dakidevrimden sonra pek çok Rus asilzadesi batı ülkelerine kaçtı. Ouratieff çiftide bu ailelerden biridir. Çar'a ait yüklüce bir serveti de beraberinde getirençift bu paraya dokunmaz, çeşitli evlerde hizmetçilik ve uşaklık yaparakhayatlarını sürdürmeye devam ederler. Ancak bu parada herkesin gözü vardır veOuratieff çifti parayı korumak için büyük bir gayret içindedir. Neticede, çokbüyük bir servete hükmetmekle beraber yoksul bir hayat yaşayan çiftin başınaakılalmaz olaylar gelir. Fransız bulvar tiyatrosunun öncülerinden aktör, yazarve yönetmen Jacques Deval'in 1933'te yazdığı komedi, eğlenceli iki saatgeçirmek isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat. Jacques Deval’ın yazıp HaldunDormen’in yönettiği oyunda; BarışÇağatay Çakıroğlu, Buğra Can Ildırışık, Can Başak, Can Doğan, Ceylan Çete,Çağrı Özgür Hün, Dilay Taşkaya, Hakan Güner, Müge Akyamaç, Onur Şirin, ÖzgünAkaçça, Süeda Çil rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihleri arasındaGaziosmanpaşa Sahnesi’nde, 10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında Kadıköy HaldunTaner Sahnesi’nde.

FELATUN BEY İLE RAKIM EFENDİ

 

19.yy İstanbul’unda geçen eserinkahramanlarından Felatun Bey görüntü itibariyle modern, iç dünyası itibariyleyoz ve boş, bu anlayışta sürdürdüğü yaşamıyla gülünç durumlara düşen birmirasyedidir. Eserin diğer kahramanı olan Rakım Efendi ise ailesinin ölümündensonra Arap Dadı tarafından bin bir güçlükle yetiştirilen, gelenek göreneklerinebağlı, kültürlü, azimli, çalışkan ve bu olumlu nitelikleri nedeniyle herkesinsevdiği, takdir ettiği bir gençtir. Bu ikilinin yolu yaşamları boyunca birçoknoktada kesişir. Türk edebiyatının ilk popüler yazarlarından kabul edilen AhmetMithad Efendi’nin romanından uyarlanan oyun, Tanzimatı takiben ortaya çıkandiğer ilk Türk eserlerinde de sık olarak rastladığımız “yanlış batılılaşma”konusunu ironik bir yaklaşımla ele alıyor. 2018-2019 sezonunda ilk kezsahnelenmeye başlayan, Ahmet MithatEfendi’nin yazdığı, Selçuk Soğukçay’ınoyunlaştırıp yönettiği oyunda ArdaAydın, Aslı Aybars, Ayşegül İşsever, Bekir Aksoy, Doğan Şirin, Emrah Can Yaylı,Emrah Derviş Soylu, Engin Gürmen, Ezgim Kılınç, Fahri Kıncır, Gizem Akkuş, İremArslan, Nazife Oğlakçıoğlu, Nur Saçbüker, Osman Kaba, Pınar Pamuk, SarinKaradaş, Sevilay Şimşek, Sinan Bengier, Tuğçe Açıkgöz, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor. Oyun, 4-6 Nisan 2019tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde, 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Harbiye MuhsinErtuğrul Sahnesi’nde.

AMANVERMEZ AVNİ

 

1908 yılındayız. Amanvermez lakabıylaanılan dönemin en hızlı hafiyesi Avni ve arkadaşları bir yandan padişahtangelen emirle yanmış adam olayını çözmeye çalışırken diğer yandan gizli birdoğum yaptırıp vicdanının sesine yenik düşen bir ebeye yardım etmektedir.Kendine has yöntemleriyle olaylara yaklaşan Komiser Avni’nin Osmanlı’nınSherlock Holmes’u diye anılması boşuna değildir. 2018-2019 sezonunda ilk kezsahnelenmeye başlayan, Ebu’s SüreyyaSami’nin yazdığı Selçuk Yüksel’inoyunlaştırıp yönettiği oyunda BurakDavutoğlu, Burhan Yeşilyurt, Can Alibeyoğlu, Cihan Kurtaran, Defne Gürmen, EmreŞen, Gülce Çakır, Murat Üzen, Neslihan Ayşe Öztürk, Ozan Gözel, Özgür Atkın,Pınar Aygün, Volkan Ayhan rol alıyor. Oyun, 3-6 Nisan 2019 tarihlerinde Üsküdar Kerem YılmazerSahnesi’nde, 17-20 Nisan 2019tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

AŞK BİRZAMANLAR (GAZALE)

 

Aşk Bir Zamanlar, insanınsürekli bir sıçrama halinde olan zihnini, aşkın tezahürleri eşliğinde, geçmişve bugün üzerinden sorgularken; seyircisine, 2. Mahmut döneminin yangınlarlakavrulan İstanbul'una ışık tutan tarihsel bir perspektif eşliğinde, şiirsel vegörsel motiflerle zenginleşen başka bir boyutun kapılarını aralıyor. 2018-2019 sezonunda ilk kezsahnelenmeye başlayan, İskender Pala’nın yazdığı, Bora Seçkin’in yönettiği oyunda Deran Özgen, Ersin Sanver, Fatih Aksüt, Mehmet Avdan, Özgür Dereli,Seda Yılmaz, Yeliz Şatıroğlu rol alıyor. Oyun, 10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında Harbiye MuhsinErtuğrul Sahnesi’nde, 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

KARINCALAR - BİR SAVAŞ VARDI

 

Birasker, nedenini bilmediği ve hiçbir şeyini anlayamadığı savaşta firar eder.Özgürlüğe koşup sevgilisine kavuşacağını sanırken ayağı bir mayına kilitlenir.İşgal için gittiği topraklarda kendine esir olan asker, hayatta kalabilmekiçin, topuğunu mayından ayırmamak zorundadır. "Burada ne kadar kalırım,bilemiyorum. Bildiğim bir şey varsa, artık ben seni bekliyorum!.." BorisVian ve John Steinbeck'inmetinlerinden yola çıkarak Gökhan Aktemur'un oyunlaştırdığı, Ergun Üğlü'nün yönettiği oyunda Mert Turak rol alıyor. Oyun, 10-13 Nisan2019 tarihleri arasındaFatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

HİSSE-İ ŞAYİA(BİREVLİLİK KOMEDİSİ)

Meşrutiyetdönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci'nin oyunu; ayrıldıktansonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan("hissei şayia") karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarınıkonu alıyor. Şiddetli geçimsizlikle boşanıp yıllarca birbirinden ayrı kalan,her karşılaşmada ezeli-ebedi kavgalarını tekrarlayan, birbirlerine dava üstünedava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan fakataslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalangenç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarılıyor. İ. Ahmet Nuri Sekizinci’nin yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği oyunda; Aybar Taştekin, Hikmet Körmükçü, Selma Kutluğ, Tarık Şerbetçioğlu, UğurDilbaz, Yağmur Damcıoğlu Namak, Zeynep Göktay Dilbaz, Zihni Göktay rolalıyor. Oyun, 10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında Kağıthane SadabadSahnesi’nde, 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet YeseviSahnesi’nde.

NORA (BİR BEBEK EVİ)

 

Modernizmintiyatrodaki kurucusu Henrik Ibsen doğumunun 190. yılında çağdaş insanın dramınıanlatmaya devam ediyor. Maddi baskı altında rekabete sürüklenen bireylerinyıkımını ve yok olan değerleri ele alırken, insan onuru ve kişiliğinin eşsizyanına vurgu yapıyor. Konusunu gerçek yaşamdan alan başyapıtında gerçek sevgiüzerine kurulmayan birlikteliğin ve birey olarak kadının varolamadığı biryuvanın nereye savrulacağını gösteriyor. “Nora (Bir Bebek Evi)”, yazımınınüzerinden yüz kırk yıl geçmiş olmasına rağmen bugün de tartışılmaya vegüncelliğini korumaya devam ediyor. HenrikIbsen’in yazıp Ali Gökmen Altuğ’unyönettiği oyunda, Berna Adıgüzel, CengizTangör, Hakan Arlı, Mert Tanık, Nurdan Gür, Reyhan Karasu,  Yeşim Koçak rol alıyor. Oyun, 10-13 Nisan2019 tarihleri arasındaÜsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Fatih Reşat NuriSahnesi’nde.

SON

 

Tüm bilgidijital ortama aktarılmış, insanlar tek tek damgalanıp sınıflarına görebölgelere yerleştirilmiş ve hafızalarını silen bedava yemeklerin etkisiyle herşeyi unutmaya başlamışlardır. Değiştirilmemiş gerçeklerin yazılı olduğu tekşey, tüm diğer belgelerle birlikte yok edilen işaretli kağıtlardır. Karşılayıcıve onunla yolu kesişenler şimdi hem kendi unutturulmuş geçmişlerine sahipçıkmak hem de gerçekleri kendilerinden sonrakilere aktarabilmek için bukağıtların peşindedir. Özgür Kaymak’ınyazıp yönettiği oyunda; AslıMenaz, Aslı Şahin, Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Cemal Ahhan Şener, EmreÇağrı Akbaba, Ercan Demirhan, Neslihan Ayşe Öztürk, Onur Demircan, Özgür Atkın,Tarık Köksal, Volkan Öztürk, Zeki Yıldırım rol alıyor. Oyun,10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

MATRUŞKA

 

Birkadın... bir erkek... bir ilişki... kavgalar, çatışmalar, ayrılıp barışmalar,kopamayışlar...  Varoluştan bugünedeğişmeyen rutine, iki insanın birbirini tanıma, anlama, bir arada yaşamamücadelesine yeniden ve farklı bir yorumla yaklaşan Matruşka, ilişkilerdeideali arama uğraşını mercek altına alıyor. Tuncer Cücenoğlu’nun yazıp BoraSeçkin’in yönettiği oyunda, CemKarakaya, Derya Yıldırım rol alıyor. Oyun, 10-13 Nisan 2019 tarihleriarasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde, 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Üsküdar MusahipzadeCelal Sahnesi’nde.

TATLI KAÇIK

 

Mr.Tanner ile paylaştığı evinde, çöp toplayarak yaşayan, çevresindeki her şeyesonsuz bir sevgi ve şefkatle bağlı Opal’in kendi halindeki yaşamı üç davetsizmisafirin gelişi ile umulmadık şekilde değişir. Sol, Gloria ve Brad kendihesaplarının peşinde Opal’in huzur dolu yaşamına giriverirler. Kendi kendineyetmeyi becerse de yalnızlıktan muzdarip Opal onları hayatına almak konusundaen ufak bir tereddüt bile duymaz ancak sonsuz bir iyi niyetle evinin kapılarınıaçtığı misafirleri sevgilerini paylaşmak konusunda Opal kadar isteklideğildirler. 2018-2019sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, John Patrick’inyazdığı, Ahmet Levendoğlu ve Hasan Levendoğlu’nun çevirdiği, NaşitÖzcan’ın yönettiğioyunda, Ayşe Kökçü, Çağlar Polat, EylülSoğukçay, İbrahim Can, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul rol alıyor. Oyun,10-13 Nisan 2019 tarihleriarasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet YeseviSahnesi’nde.

ON İKİ ÖFKELİ ADAM

 

Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabulgörüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesiüzerinden adalet kavramını sorgulayan oyun tiyatro seyircisiyle buluşuyor. Reginald Rose’un yazıp Arif Akkaya’nın yönettiği oyunda Ahmet Özarslan, AliGökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Gün Koper, KutayKırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, SerdarOrçin, Selçuk Yüksel rol alıyor. Oyun, 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

CİBALİKARAKOLU

 

Cibali Karakolu hali hazırda varlığınıkoruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel birayna olmayı başarıyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere,paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğuyetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun,güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberindegetirmektedir. Henri Keroul ve Albert Barre’in yazıp Nedret Denizhan’ın yönettiği oyunda; Begüm Yazıcıoğlu, Berrin Koper, Cem Uras,Derya Kurtuluş Oktar, Doğan Altınel, Eylül Soğukçay, Hülya Arslan, İbrahimUlutaş, Murat Bavli, Murat Derya Kılıç, Naci Taşdöğen, Şehnaz Bölen Taftali,Tarık Şerbetçioğlu, Tuğçe Açıkgöz, Zihni Göktay rol alıyor. Oyun, 18-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet YeseviSahnesi’nde.

BENÇAĞIRMADIM

 

Yazacağı yeni romana konu arayanMithat, o akşam yakın dostlarını ve doğaüstü yetenekleriyle etrafta ün salmışMadam'ı akşam yemeğine davet eder. Mithat'ın amacı hem mesleğine dair birazgözlem yapmak hem de misafirleri ile keyifli bir akşam geçirmektir. Ancak işlerhiç beklenmedik bir şekilde ilerler. Mithat ve karısı Leyla için, o akşamdansonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Noel Coward’ın yazdığı Reşiha Vafi ve Vasfi RızaZobu’nun çevirip Engin Gürmen’inyönettiği oyunda; Aslı Seçkin, BetülKızılok Bavli, Engin Gürmen, İrem Arslan, Neşe Ceren Aktay, Pelin Budak, TolgaYeter rol alıyor. Oyun, 17-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

HAYAL-İ TEMSİL

 

Eskimakyör Dikran Efendi'nin; hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin"ilk kadın"ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit'i; çocuklukları,aşkları, tutkularıyla, ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede,Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor. Ahmet Sami Özbudak’ın yazıp YiğitSertdemir’in yönettiği oyunda HümayGüldağ, Şebnem Köstem, Yiğit Sertdemir rol alıyor. Oyun, 24-27 Nisan 2019tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

OCAK’TA BAHAR

 

2. DünyaSavaşı’nda Yugoslavya adındaki ülkede büyük bir değişim başlar. 1940 yılındansonra kapalı kapılar ardında yaşanan açlık ve yokluk içinde umudun ve sevgininhikâyesi işlenir. Savaşın yarattığı güç dengesinde sömürünün vemanipülasyonların yerini sorgularken çok kültürlülüğün yaşandığı bu topraklardakardeşin kardeşi öldürmesine tanık oluruz. “Ocakta Bahar” adıyla yazılan oyun1995 yılında Emir Kusturica tarafından Underground (Yeraltı) ismiyle filmeçekilmiştir. 2018-2019sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda Alp Tuğhan Taş, Aslı Nimet Altaylar, Aslı Şahin, Ayşe Günyüz Demirci,Berk Samur, Buğra Can Ildırışık, Caner Çandarlı, Cihat Faruk Sevindik, ÇağlarOzan Aksu, Damla Cangül Yiğit, Destan Batmaz, Elyesa Çağlar Evkaya, GülYıldırım, Gürol Güngör, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, Mana Alkoy, Onur Şirin, SerapDoğan, Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasındaÜmraniye Sahnesi’nde.

GEÇ KALANLAR

 

Yaşadığımızher günü güzel bir güne dönüştürmek varken, "güzel bir gün"ün bizeçıkıp gelmesi için öylece oturup bekleriz. Çoğu zaman yaşamak yerine erteleriz.Tüketmenin bencilliğini, paylaşmanın samimiyetine yeğleriz. Oysa ihtiyacımızolan tek şey, biraz farkındalıktır. GeçKalanlar, sordukları ve sordurduklarıyla seyircisine derinlikli biryüzleşmenin resmini gösteriyor. PervinÜnalp’ın yazıp Nihat Alpteki’ninyönettiği oyunda; Defne Gürmen, ElçinAtamgüç, Vildan Gürelman, Zafer Kırşan rol alıyor. Oyun, 24-27 Nisan 2019 tarihleri arasında Üsküdar KeremYılmazer Sahnesi’nde.

CANYELEĞİ

 

Hayat kendi akışında gündelik beklentive hayallerle devam ederken yola düşenlerin ve yeni bir hayat için yıllarcayolculuk yapanların hikâyesi; Mülteci bir Anne yaşamaya mecbur kaldığı birdüzenin içinde, yeterince tanımadığı bir coğrafyada, savaşın bıçak gibi kestiğieski hayatına tutunup yeni olanla baş etmeye çabalar.  Aynı kaderi paylaştığı komşusu da savaşınsürüklediği ve eşitlediği diğer kadındır. Anladığımızı sandığımız, anlamakistemediğimiz, zaman zaman öfkelendiğimiz durumlarla ilk defayüzleşebileceğimiz bir öykü. Hepimiz aynı dünyada yaşıyorken, nasıl oluyor daötekine dönüştürüyoruz? “Gerçekler; Gerçekleri görmezsen çarpar insanı, alırduvara çarpar”. 2018-2019 sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, Gönül Kıvılcım’ın yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Elçin Atamgüç rol alıyor. Oyun, 2-4Mayıs 2019 tarihleri arasındaFatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

MACBETH

("İyi kötüdür, kötü de iyi"W.Shakespeare) Herkes tarafından iyi bir savaşçı ve iyi bir insan olarakbilinen Macbeth, savaş sonrası yurduna dönerken karşılaştığı cadılardangelecekte kral olacağını öğrenir. Bu kehanet, Macbeth'in içindeki kötütutkuları harekete geçirir ve sonunu hazırlar. Kukla ve dramatik oyunculuğun içiçe geçtiği bu uyarlamada Macbeth sürrealist bir yorumla seyirci karşısınaçıkıyor. William Shakespeare’inyazdığı, Ulviye Karaca’nın yönettiğioyunda; Damla Cangül Yiğit, Yılmaz Aydın,Gökçer Genç, Kubilay Penbeklioğlu, Mana Alkoy, Nurdan Kalınağa, NilayYazıcıoğlu,  Tuğrul Arsever rolalıyor. Oyun, 2-4 Mayıs 2019 tarihleriarasında Kağıthane SadabadSahnesi’nde.

 

ÇOCUK OYUNLARI

 

POLLYANNA (7-77 Yaş)

Annesi yıllar önce yaşamını yitirince, yardımderneği himayesinde yaşamaya başlayan Pollyanna, babasını da kaybettiğihaberini alır. Bu hayat dolu küçük kız, katı ve kuralcı biri olarak tanınanPolly Teyzesiyle birlikte yaşayacaktır. Pollyanna’nın konağa gelmesiyle beraberçevredeki herkesin hayatı değişmeye başlar. Dünya çocuk edebiyatının en önemlieserlerinden biri olan Pollyanna, her tür olumsuz durumda bile “”mutluluk”unyaratılabileceğini; çözüm üretebilme yeteneği kazandıktan sonra hayata umutlabakılabileceğini anlatıyor. EleanorH.Porter'ın aynı adlı eserinden Binnur Şerbetçioğlu'nunuyarlayıp yönettiği oyunda; AslıMenaz, Yılmaz Aydın, Berk Samur, DestanBatmaz, Dolunay Pircioğlu, Emrah Derviş Soylu, Ezgim Kılınç, Nazan YatgınPalabıyık, Onur Şirin, Ömer Barış Bakova, Serap Doğan, Yeşim Mazıcıoğlu Bulut,Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 28 Nisan 2019 tarihinde HarbiyeMuhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

BİSKÜVİ ADAM(5+ Yaş)

Büyük evin saati Guguk Bey'in ansızın kısılansesi, ev sahipleri tarafından  onu çöpeatılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz,Biber, sonradan aralarına katılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeniçıkmış Bisküvi Adam'ın yardımıyla bunun üstesinden hep birlikte geleceklerdir.Bisküvi Adam'ın Fare ile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempogetirir. Bir evin mutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni birdünyanın oyunu Bisküvi adam, mücadele, ön yargı,  yardımlaşma ve her şeye rağmen birlikteyaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayal dünyasınırenkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. DavidWood’s’un yazıp Nihat Alpteki’ninyönettiği oyunda Müslüm Tamer, DamlaCangül Yiğit, Esen Koçer, Gülsün Odabaş, Osman Kaba ve Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun, 7, 14, 28 Nisan 2019tarihlerinde Fatih ReşatNuri Sahnesi’nde.

PALYAÇO PRENS (+3 YAŞ)

Palyaço Prens, çocukların hayal dünyalarının masal olgusu ilebeslenmesi için kurguladığımız bir oyun. Kahramanlar, olaylar, olup biten herşey bir masal. Tiyatro, bu masalın onlara anlatılabilmesi için kullandığımızaraçlardan sadece biri. Günümüzde prensler, prensesler yok ama masalımızdaonlara ait gördüğümüz tüm duygular hala var. Şefkat-acımasızlık,iyilik-kötülük, mutluluk-mutsuzluk... En önemlisi sevgi... O hep vardı, halavar. Palyaço prens sevgiyi renklerle anlatan bir oyun. Oyunda; Arda Alpkıray, Aslı Şahin, Aybar Taştekin,Ayşecan Tatari, Deniz Yeşil Mavi, Doğan Şirin, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, MusaArslanali, Özgün Akaçça, Özgür Dağ rol alıyor. Oyun, 7, 14 Nisan 2019 tarihlerinde KağıthaneSadabad Sahnesi’nde.

BİR KÜMES HİKÂYESİ(5+ Yaş)

Kümesteyaşayan hayvanların dünyasına çocukların gözünden bakan oyun, kümessakinlerinin maceralarını keyifli, eğlenceli ve eğitici bir dille anlatırken;çocuklara, birlik beraberlik içinde yaşama, arkadaşlık ve yardımseverlik gibikonular üzerine de önemli mesajlar veriyor. Hilmi Zafer Şahin’in yazdığı EbruÜstüntaş’ın yönettiği oyunda; DirençDedeoğlu, İbrahim Ulutaş, ErkanAkkoyunlu, Esra Ede, Fatma İnan, Hasip Tuz, Kamer Karabektaş, Neşe CerenAktay/Tuğçe Açıkgöz ve Mana Alkoy rol alıyor. Oyun, 28 Nisan 2019 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

KARAGÖZ ÇİFTLİK BEKÇİSİ (3+ Yaş)


Karagöz uzun zamandır işsizdir ve iş aramaktadır. Sonunda kendisine birçiftlikte iş bulur. İşi hayvanların bakımını yapmaktır. Ama ortada bir sorunvardır. Karagöz, hayvanları tanımamaktadır. Özgür Atkın’ın yazıpyönettiği oyunda
İrem Erkaya ve Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun, 7, 14 Nisan 2019 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

ELMA KURDU KIRTIK (4-7 Yaş)

Elma Kurdu Kırtık 7 yaş altı çocuklara yönelik,kuklaların kullanıldığı, canlı müzik eşliğinde oynanan eğlenceli bir çocukoyunudur. Haylaz bir elma kurdunun mükemmel elmayı bulmak için çıktığıyolculuğu anlatır. Sahip olduklarına değer vermeyen, çevresindekileri hor görenKırtık bu yolculukta aradığı mükemmel elmaya ulaşmak yerine çok daha kıymetlibir şeyin farkına varır. Çocukların sosyal çevreleriyle olan ilişkilerinedikkat çeken oyun somut nesnelerle soyut kavramları ilişkilendirerek çocuğunalgısını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çocuğun günlük yaşamında yaşadığıçelişkileri renkli bir hayal dünyasında yeniden yaratan oyun çocuğa kendigerçekliğine dışarıdan bakabilme şansı verir. B. Çağatay Çakıroğlu ve Ö.Barış Bakova’nın yazıp B. ÇağatayÇakıroğlu’nun yönettiği oyunda; ElyesaÇağlar  Evkaya ve Seda Çavdar rol alıyor. Oyun, 7, 14, 28 Nisan 2019 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

HARİKALAR MUTFAĞI (7+ Yaş)

Haluk Işık ve EgeIşık’ın yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı'ndalokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal'ın yemek pişirme macerasıanlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş vebayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi vedikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, BerfuAydoğan, Selen Nur Sarıyar/Nilay Bağ ve Gözde İpek Köse’nin rol aldığıoyun, 7, 14, 28 Nisan 2019tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde.

ÜÇKARDEŞ VE MUHTEŞEM KURT (3+ Yaş)


Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklasıoyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu MuhteşemKurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocuklarıngözünden anlatıyor. Okan Karaca’nınyazıp yönettiği oyunda; Okan Karaca ve Pınar Aygün rol alıyor. Oyun, 7, 14, 28 Nisan 2019 tarihlerinde GaziosmanpaşaSahnesi’nde.

YAŞASIN BARIŞ (5+ YAŞ)

Birbirleriyle ürettiklerini paylaşarak dostçayaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadece kendini düşünen bencil vezirinhain planlarıyla savaşa başlarlar. Buğday ülkesinin her şeyin farkında olanprensesi kendini feda ederek "düşman ülkeye" gizlice girer.Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarını ortaya çıkarır ve herkesinısrarla istediği barışı getirir. Hasan Erkek’in yazıp Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda; CaferAlpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Emrah Can Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, UğurDilbaz, Volkan Öztürk, Yağmur Damcıoğlu Namak’ın rol alıyor. Oyun, 7, 14, 28 Nisan 2019 tarihlerindeSultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.