İş ararken özellikle nelere dikkat edilmeli?

Eğitiminizi tamamladıktan sonra iş aramaya başlamanız ve kendinizi mutlu hissedebileceğiniz bir iş bulmanız oldukça önemlidir. Bunun için dikkatli olmalı ve attığınız her adımı bir plan dahilinde gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

İş ararken özellikle nelere dikkat edilmeli?

Eğitiminizi tamamladıktan sonra iş aramaya başlamanız ve kendinizi mutlu hissedebileceğiniz bir iş bulmanız oldukça önemlidir. Bunun için dikkatli olmalı ve attığınız her adımı bir plan dahilinde gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle günümüzde ki iş koşulları göz önünde bulundurulduğunda, çok ciddi rakiplerle mücadele içinde olacağınızı asla unutmamalısınız. Bundan dolayı iş ararken bazı noktalarda dikkatli hareket etmeye daha da özen göstermelisiniz. 

Bu aşamada yeteri özeni göstermemeniz ya da gereken çalışmaları tam anlamıyla yapmamanız durumunda, başvurularınızdan olumsuz yanıt almanız kaçınılmaz olacaktır. Bundan dolayı hem iş başvurusu öncesinde hem de iş başvurusu sonrasında gerekli olan adımları, doğru bir şekilde atmış olduğunuzdan emin olmalısınız. Bununla birlikte gerekli durumlarda profesyonel yardım talebinde bulunmaktan da çekinmemelisiniz.

Eğitim almaya başlamadan hedef belirleyin

İş başvurularına hazırlanırken özellikle eğitim hayatınızın ilk aşamalarından itibaren hazırlanmaya başlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle kendinize bir hedef belirlemeniz ve bu hedefe uygun bir şekilde eğitim almaya başlamış olmanız, eğitim sonunda hızlı bir şekilde iş bulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu sayede hem istediğiniz işte çalışmaya başlayacak hem de bu sayede daha mutlu ve huzurlu bir hayatınız olacaktır. Bununla birlikte kendinizi daha fazla geliştirmeye ve yeni şeyler öğrenmeye de devam edebileceksiniz.

Öğrenci kulübü görevleri

Öğreniminiz devam ederken dahil olduğunuz öğrenci kulübü faaliyetleri, iş başvuruları sırasında oldukça önemli bir rol oynayacaktır. Bu tür faaliyetlerde görev almış olmanız aynı zamanda konuyla ilgili olarak deneyim elde ettiğiniz anlamını taşıyacaktır. İşverenler ise deneyime çok önem verir ve personellerinin deneyimli olmasını ister. Bu tür çalışmalar, küçük işler olarak ifade ediliyor olsa da mutlaka ifade edilmelidir. 

Önceliğiniz ne olmalı?

İş başvurusu yaparken mutlaka kendinize bir öncelik belirlemelisiniz. Bu öncelik ücret ya da şirketin büyük olması olabileceği gibi marka bilinirliği yüksek şirketlerin tercih edilmesi olarak da ifade edilebilir. Bu öncelikler aynı zamanda gelecek planınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte en doğru kararın kurumsal şirketler ya da kısa vadede kurumsal olma amacında olan şirketler olabileceğini ifade edebiliriz. 

Farklı diller öğrenmeye gayret et

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan dil, İngilizcedir. İngilizceyi çok iyi derecede bilmeniz, iş bulma konusunda oldukça faydalı olacaktır. Birçok kurumsal şirket yabancı dil olarak İngilizcenin iyi ya da en azından orta derecede biliniyor olmasını şart koşar. Bunun için İngilizceyi en azından orta derecede bilmeniz iş bulma şansınızı da yükseltecektir. Bununla birlikte farklı dilleri öğrenerek şansınızı daha da arttırmış olursunuz. Özellikle de çalışmak istediğiniz sektörde ki büyük kurumsal firmaların hangi ülkelerle ticaret yaptığını öğrenerek, o dilin eğitimini almanız birçok açıdan avantaj sağlayacaktır. 

Referans kısmını boş bırakmayın

İş başvurusu sırasında referans olarak yazılan kısımların kesinlikle boş bırakılmaması oldukça önemli olacaktır. Eğer daha önce hiçbir işte çalışmamış olsanız da mutlaka bir şeyler yazmanız, oldukça etkili olacaktır. Bununla birlikte sırf bu alanları doldura bilmek adına akrabalarınızın isimlerini ya da hiç çalışmadığınız yerleri yazmamalısınız. Başvuru yaptığınız firmanın bu referansları kontrol edeceğini unutmamalısınız. Eğer hiçbir referans gösteremiyorsanız o zaman eğitim aldığınız hocalarınızın isimlerini ya da staj yaptığınız yer ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte eğitim sürecinizde gönüllü olarak yaptığınız faaliyet alanlarını da yazabilirsiniz. 

Mülakat sorularına hazırlanın

Her mülakatta sorulan kalıplaşmış sorular olduğunu unutmayın. Bu sorular herkese sorulmakla birlikte herkesin farklı cevaplar vermesi mümkündür. Özellikle "Sizi neden seçelim?, 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? ya da Ne kadar maaş beklentiniz var?" gibi kalıplaşmış sorulara hazırlıklı olmanız oldukça önemlidir. Bu sorulara mutlaka kendi hissettiklerinizi söylemelisiniz. Bu konuda olduğunuzdan ya da beklentilerinizden farklı fakat firmanın kabul edebileceği bir cevap verirseniz, bu durumda işe alınmış olmanıza rağmen mutlu olamayacağınızı unutmamalısınız. Bundan dolayı sizi en iyi tanımlayabilecek kelimeleri ve kriterleri göz önünde bulundurarak cevap vermelisiniz. Özellikle maaş beklentiniz konusunda piyasada ki emsal pozisyonlar için ödenen ücreti ifade edebileceğiniz gibi en az maaş beklentinizi de ifade edebilirsiniz. Unutmayın ki, kurumsal şirketler en uygun fiyata çalışan kişileri değil en verimli olacak kişileri tercih edeceklerdir. 

Uzmanlıklara dikkat edin

Özellikle günümüzde lisans mezunu olmanızdan çok hangi alanda uzman olduğunuz daha da önemlidir. Birçok lisans alanında yüzlerce mezun durumda kişi olduğundan dolayı, sizi diğerlerinden ayıracak belirli özelliklerin olması oldukça önemlidir. Bundan dolayı belirli alanlarda uzmanlaşmanız aynı zamanda tercih edilmenizi sağlayacaktır. Eğitim gördüğünüz alanla ilgili farklı bir dalda uzmanlaşabileceğiniz gibi alanınızdan tamamen farklı bir konuyla ilgili de uzmanlaşma çalışmaları yapabilirsiniz. 

CV hazırlarken dikkatli olun

İş başvurularında en temel gereklilik, doğru CV'yi hazırlamanızdır. Mülakata çağrılıp çağırılmamanız tamamıyla bu hazırlığa bağlıdır. Özellikle hatalı ya da eksik olarak hazırlanan CV'ler ile yapılan başvuruların olumsuz yanıt alacağını bilmelisiniz. CV, sizi tam olarak ifade eden ve işverenlerin sizinle mülakat yapıp yapmamaya karar verecekleri unsur olarak kabul edildiğinden dolayı oldukça profesyonel bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bunun içinde CVmaker.com.tr sitesinden yararlanabilirsiniz. Yaptığınız bu çalışma sayesinde tam anlamıyla doğru bir CV hazırlayıp, başvuru yaptığınızdan dolayı değerlendirmeye alınmanız ve büyük ihtimalle de işe kabul edilmeniz sağlanmış olacaktır. 

Ön hazırlık yapmayı ihmal etmeyin

İş başvurusu yaptıktan sonra temel kriterlerinizin uygun olması durumunda sizi mülakata çağıracaklardır. Mülakat, işe alınmanın son aşaması olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı çok iyi bir şekilde hazırlanmış olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle mülakatlarda sorulan ya da sorulabilecek olan kalıplaşmış sorulara çok iyi hazırlanmalısınız. Bununla birlikte bir arkadaşınızla ya da ayna karşısında mutlaka bir prova yapmanız da yine sizin için iyi bir gelişme olacaktır.