Probiyotik yoğurt nedir? Evde probiyotik yoğurt yapımı

Yoğurt genelde satın alınan bir gıda maddesi olsa da günümüzde organik ve katkı maddesi olmayan gıdalara yönelişle birlikte evde yoğurt mayalama geleneği tekrar hayatımıza girmiş ve bu konudaki uygulamalar çoğalmaktadır. İster hazır ister ev yapımı olsun yoğurt normalde prebiyotik bir besin kaynağıdır. probiyotik yoğurt tercih edenler diğer yoğurt yapımı kadar kolay olan bu yoğurdu evlerinde yapabilir ve sürekli kullanabilecekleri probiyotik maya elde edebilirler. probiyotikler ve probiyotik yoğurtla ilgili

Probiyotik yoğurt nedir? Evde probiyotik yoğurt yapımı
Probiyotikler nedir?
Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve bileşenlerdir. Probiyotik ürünler ilk olarak 1987 yılında Fransa’da piyasaya sürülmüş olup, bugün dünyanın 22 ülkesinde market raflarını süslemektedirler.
Probiyotik yoğurtla normal yoğurt arasındaki fark nedir?
Bir ürünün probiyotik olarak adlandırılabilmesi için, bilinen yoğurt mayaları ile birlikte bir veya daha fazla probiyotik kültür de içermesi gerekmektedir (ör: Lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, acti regularis, vb). Bu mayaların vücudumuzda faydalı etkiler gösterebilmeleri için, bağırsaklara canlı olarak ulaşmaları gerekmektedir.



Probiyotik yoğurdun faydaları nelerdir?

Probiyotik yoğurtların en büyük faydası, bağırsak tembelliğine ve kabızlık sorunlarına iyi gelmesi. Düzenli tüketilen probiyotik yoğurdun, kalın ve ince bağırsakta pek çok sorunu giderdiği ve hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Yoğurt yendiğinde vücuda giren bakteriler, emilmeden bağırsaklara kadar geliyor, burada yerleşiyor ve etkisini göstermeye başlıyor. En az 15 gün tüketildiğinde, karında şişkinliği, kabızlığı, sindirim sorunlarını, bağırsak enfeksiyonları ve idrar yolu iltihabını engelliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Probiyotik yoğurt kullanırken dikkat edimesi gerekenler

İçindeki probiyotik bakterilerin ölmemesi için yoğurdun sıcak yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerekiyor. Bekletildiğinde tüm etkisini kaybettiği için paketi açar açmaz hemen yenmesi gerekiyor. Bu sebeple 100-125 gramlık ufak paketlerde satılıyor.

Evde probiyotik yoğurt yapımı

Marketlerde hazır probiyotik yoğurt bulabilirsiniz. Ama sizde en doğal şekilde yoğurdumu kendim yapmak istiyorum derseniz işte size probiyotik yoğurt yapımı ve dikkat etmeniz gerekenler.

Evde süt ve yoğurt mayası veya mayalık olarak kullandığınız yoğurtla yaptığınız yoğurt prebiyotik bir besindir. Yoğurdun probiyotik olması için yoğurdu mayalarken probiyotik ilave etmeniz gerekiyor.

İlk etapta güvenilir markaların probiyotik şase mayasını elde etmeniz gerekiyor. Daha sonra yapacağınız yoğurtlar için hazırladığınız probiyotik yoğurdunuzu kullanabilirsiniz.
Yoğurdunuz mayalandıktan sonra ilk olarak mayalık yoğurdu ayırmanız en ideal olanıdır. Böylelikle en taze ve en tatlı halindeyken mayayı almış olmamız. Bunun dışında yoğurdu kullanmadan önce alıp sakladığımız mayalığımıza da başka bakterilerin bulaşmamış olmasını sağlarız. Ayırdığımız mayalık probiyotik yoğurt buzdolabında 7 güne kadar dayanabiliyor. Temiz ve kapalı bir kap içinde muhafaza edebilirsiniz 

Probiyotik yoğurt tarifi
İhtiyacımız olan malzemeler;
Süt,
Maya ve probiyotik şasedir.
Probiyotik şaseyi, bir kaşık yoğurt mayasına karıştırıyoruz. Kaynatıp, 45 dereye soğuttuğumuz süte, mayamızı ekliyor ve kısa hareketlerle karıştırıyoruz. Sonrası eski usul ile, üzerini sararak, mayalanmasını beklemek. 4 saat aslında yeterli oluyor. 5 saat de bekleyebilirsiniz. Sonrasında mayanlanmış yoğurdumuzu sarsmadan buz dolabına kaldırıyoruz. Bir gece buz dolabında bekleyen yoğurdumuzdan hemen mayamızı ayırıp, yoğurdu afiyetle yemeye başlıyoruz. Probiyotik yoğurdumuz hazır.